Naše tříčlenná rodina měla sice útulný, ale malý byt. S jedním potomkem se v něm pořád dalo celkem pohodlně bydlet, ale na prahu dospělosti potřebovala i ratolest svoje místo pro studium, a vlastní soukromí.

Prodali proto menší byt, něco si doplatili, a pro rodiče s osmnáctiletým „dítětem“ se otevřela perspektiva nového života v třípokojovém bytě s balkonem o rozloze 87 metrů čtverečních.

Vezmeme to z gruntu

Rekonstrukce trvala něco kolem čtrnácti měsíců. Z původní dispozice bytu nezůstalo v podstatě vůbec nic. Zmizely nejen příčky, ale i staré podlahy, okna, elektrorozvody, původní koupelna. Majitelé se především v prvé řadě chtěli zbavit nepěkných starých materiálů. Rovněž se rozhodli, že nechají všude odhlučnit stěny a kromě zvukové izolace se v celém bytě provede i izolace tepelná. Tu podpořila také nová podlaha z dřevěného masivu.

Hlavním záměrem uživatelské přeměny celého bytu bylo propojení kuchyně a hlavního obývacího pokoje do jedné obytné místnosti. Dalším požadavkem byla prostornější koupelna, do které by se bez problémů vešla vířivá vana.

Firma oslovila architekty

Celou rekonstrukci prováděla v podstatě na klíč jediná firma – společnost Barsini, která sama s požadavky investora oslovila architekty, a pak postupně podle harmonogramu prací najímala externí specializované firmy a odborníky. S výsledkem práce byla celá rodina velice spokojena, vše plynulo podle jejich představ, neměli žádnou potřebu nějak výrazně do proměny zasahovat.

Osobně dotáhli celkový vzhled bytu už jen menšími změnami v interiéru, výměnou části zařízení a opatřením drobných doplňků.

Konkrétní proměny

Stěny si přála rodina zachovat světlé, jedinou výjimkou je sádrokartonový korpus koupelny, který do ostatního prostoru vstupuje se speciální povrchovou úpravou v příjemné tyrkysové barvě. Sádrokartonové jsou i ostatní nové příčky. Dřevěné podlahy z modřínu doplňuje vhodně kuchyně z dřevěného masivu, který je částečně lakovaný modře, částečně ponechaný v přírodním odstínu.

Modrá barva jako jednotící prvek

V kuchyni je jako příjemné plus drtič odpadků. Obliba dřeva rozhodla i o obložení stěny u jídelního koutu, které je provedeno v buku, navíc se za touto obloženou stěnou skrývá zvuková izolace.

Modrou barvu architekt ještě několikrát v bytě zopakoval jako jednotící prvek interiéru. Objeví se nejen u sedacího nábytku, ale i v drobnostech, jakými jsou lampa nebo mísa.

Velkoryse pojaté úložné prostory

Snad každá rodina v panelovém bytě zápasí s nedostatkem místa na ukládání věcí. I proto rodina ocenila užitečné a vždy potřebné nové vestavěné skříně. Jedny tvoří příčku mezi chodbou a studentským pokojem, další vestavěné skříně jsou v ložnici. Kromě těchto velkoryse pojednaných úložných prostor mají obyvatelé bytu k dispozici i příjemnou samostatnou šatnu, která je umístěna v chodbě.

Komfortní bydlení

Veškeré proměny bytu proběhly v roce 2001 a celkové finanční náklady se ustálily na výši kolem dvou miliónů korun. Rekonstrukcemi postupně prošel i dům, ve kterém se byt nachází. Došlo k výměně oken, i k zateplení fasády. V roce 2004 byly vyměněny původní vchodové dveře za plastové, teď přišla na řadu rekonstrukce chodeb, dlažby a schránek.

Také osvětlení společných prostor čeká modernizace, bude fungovat na fotobuňky, takže žádné zbytečné svícení na chodbě a tahání peněz ze společné kapsy.

Byt ztratil nevýraznou šeď

Blízké okolí domu je protkáno řadou cyklostezek, nedaleko je řeka, ale také bazén, sportovně se může rodina vyžít venku i v hale, a kulturu nabízí nedaleké kino.

Ať už zvolí jakýkoliv program, navečer se všichni scházejí v bytě, který už dávno ztratil nevýraznou šeď, pro takové byty v minulosti příznačnou. V souladu s přáními a představami celé rodiny se po dokončení rekonstrukce docela pěkně vybarvil.

Vladimíra Storchová, časopis PANEL PLUS