Hlavní obsah

Při rekonstrukci bytu sehrála hlavní roli koupelna

Rekonstrukce koupelny, případně i kuchyně v panelových bytech patří mezi “akce”, bez kterých se na cestě k lepšímu bydlení většinou neobejdeme. Při rekonstrukci koupelny a toalety bychom měli přemýšlet i o sousedících součástech bytu, zda by přece jenom nebylo nejlepší při jednom nepořádku nezrekonstruovat i další místnosti.

Článek

Rekonstrukce bytu může být zaměřena především na zlepšení technického stavu bytu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní. U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i řadu velmi zajímavých nových řešení a dát prostoru zcela novou tvář.

Rozhodli se pro druhou variantu

Mladí manželé Petr a Vita, kterým rodiče přenechali svůj byt, se rozhodovali, zda nechají zrekonstruovat jenom koupelnu a WC, nebo celý byt. Po dlouhých úvahách se rozhodli pro druhou variantu. A pak následoval obdobný scénář, jako u mnoha dalších rekonstrukcí.

Cesta za novou koupelnou začala pro mladé manžele nejprve v koupelnových studiích. Rychlý průzkum trhu jim přinesl jak orientaci v nabídce, tak i v cenách. Nejprve si udělali představu, jaké vybavení by v koupelně chtěli mít.

Byli si vědomi toho, že novou koupelnu si pořizují na řadu let a nechtěli zbytečně šetřit na nepravém místě. Ale i při prvotních úvahách se snažili zachovat cenovou hladinu v rozumných relacích.

Na výběru firmy velmi záleží

Aby byl výsledek rekonstrukce podle představ klienta, musí být dobrý návrh nového řešení korunován profesionálně odvedenou prací. I když by to měla být samozřejmost, stále ještě najdeme na trhu firmy, které ostatním kazí dobré jméno.

„Právě proto jsme hledali společnost, o které nebude problém získat podrobné informace,“ vysvětluje Petr. “Vybírali jsme i podle toho, zda je firma schopna nabídnout cenovou kalkulaci podle jednotlivých položek. Při konečném výběru jsem se soustředili na tři firmy.

Na internetu jsme si prohlíželi jejich prezentace, s těmi jsme se také spojili telefonicky, konzultovali jsme i se známými, kteří anabázi rekonstrukce už podstoupili. Nakonec jsme vybrali společnost Nabastav. V součtu všech informací, včetně způsobu jednání při osobním kontaktu, na nás nabídka zapůsobila nejlépe. Vybrali jsme, podle našeho názoru, správně a byli jsme opravdu spokojeni – jak s kvalitou práce, tak i se vším ostatním,” doplňuje paní Vita.

Objednávky materiálů v dostatečném předstihu

“V případě této rekonstrukce se při konzultacích jednalo o ideální průběh. První schůzka se uskutečnila přímo na místě realizace, kde proběhlo seznámení s přáním a představou klientů. Oni naopak dostali detailní informace o možném průběhu rekonstrukce od zaměření až k předání hotového díla,” konstatuje majitel firmy.

“Zhruba za týden proběhla druhá schůzka, na které jsme už Petrovi a Vitě předávali projekt a kalkulaci, kde již byly zahrnuty předvybrané materiály a vybavení. To jsme si rovnou doladili a dohodli skladbu obkladu a rozmístění jednotlivých zařizovacích předmětů. Nic už tedy nebránilo určení přesného termínu a sepsání smlouvy. Poté jsme započali práce na přípravě stavby, detailní půdorysy, spárořezy. Následovaly v dostatečném předstihu objednávky, abychom zajistili včasné dodání a hladký průběh realizace. V den zahájení bylo vše jasné a připravené a realizaci nic nezdržovalo,” podotýká Robert Nauš.

A pak to začalo

Pracovníci firmy museli nejprve odstranit původní obložení, podlahy, vestavěné skříně. A pak také zárubně, malby a provést likvidaci stávající kuchyně. Při této rekonstrukci bylo podstatné, že v bytě nikdo nebydlel, a tak řemeslníci měli volné pole působnosti.

A jaké jsou zkušenosti z předchozích rekonstrukcí? Při instalaci luxfer je nutné počítat s každým výškovým centimetrem, tak, aby nedocházelo ani na jedné straně ke kolizi například s podhledem nebo s horními skříňkami kuchyňské linky a zároveň, aby dobře zapadaly do spárořezu obkladu. Důležitá je také osová synchronizace s ostatními zařizovacími předměty.

Ne vždy je možné osadit nové bezpečnostní dveře do původní ocelové zárubně. Zda tomu tak je, se zjistí při jejím zaměření. A pokud přesáhne "kroutivost" nebo laicky řečeno "vrtule" zárubně limitní mez, je nutné ji odstranit a osadit novou, což se při této rekonstrukci rovněž potvrdilo.

Také při použití vyzděné sprchové vaničky a zabudovaného žlábku je třeba počítat s tím, že v panelových domech nelze mít podlahu koupelny a podlahu sprchového koutu v jedné úrovni. Důležité je také velice pečlivé provedení hydroizolace. Protékání sprchového koutu je velký problém. A jeho oprava ještě větší.

Stránky z deníku

Stavební práce začaly přesně v termínu a na stavbu chodili stále stejní pracovníci. „Každý den jsme dostávali k podpisu stavební deník, což je věc, jak jsme se dozvěděli od známých, při běžných rekonstrukcích v bytech vskutku nevídaná,” pochvaluje si paní Vita.

Některé věci nelze ani odhadnout , natož předpovědět. Rekonstrukce se chýlila k závěru a nastoupili podlaháři. A co se stalo? Přestal jezdit výtah. Páté patro bez výtahu, to je opravdu fuška. Ale nakonec všechno dobře dopadlo.

Novou kuchyňskou linku si mladí manželé vyhlédli v obchodním domě IKEA. Byla ve slevě. Zaplatit a tentýž den odvést. I to se podařilo zvládnout. Dnes na to Vita s Petrem vzpomínají s úsměvem. Jejich malý šestiměsíční Petřík bude vyrůstat v pěkném a příjemném prostředí. I když si to dnes ještě neuvědomuje.

Text: Jan Chára, časopis PANEL PLUS

Foto a plánky: archiv společnosti Nabastav

Reklama

Související témata:

Související články

Rekonstrukce malého panelákového bytu

Majitelka bytu, který vám dnes představujeme, žije na sídlišti téměř dvacet let. Z velkého služebního 4+1 se musela vystěhovat, a udělala tak bez nejmenší...

Výběr článků

Načítám