Hlavní obsah

Vyrobte si originální prostírání s vánočními motivy

Právo, Miroslava Kubišová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šité obrázky mohou být ve větších i menších rozměrech, můžeme však jimi vytvořit i detaily na prostírce. Ušijme si ubrousky s půvabnými symboly Vánoc.

Foto: Miroslava Kubišová, Právo

Stylové prostírání pro vánoční dny

Článek

Šitý obrázek můžeme umístit do rohu ubrousku, na jeho střed, či na přehoz prostírání.

Postup
1. Na papír formátu A5 nakreslíme několik menších, jednoduchých zátiší, např. jablko s oříškem, větvičku se svíčkou, sněhovou vločku, balíček s mašlí, nebo hvězdičku. Obrázky překreslíme přes kopírovací papír, jednotlivé díly pak vystřihneme jako střihovou předlohu.
2. Obrázek si musíme představit tak, jak bude složený z jednotlivých dílů. Větévku se svíčkou rozložíme na střih celé větvičky, svíčky, plaménku a plného podstavce. Jednotlivé díly přišpendlíme na barevné látky, obrys obkreslíme mizící tužkou a vystřihneme s přidáním 0,5 cm okraje.
3. Z látky s drobným vánočním potiskem vystřihneme obdélník ubrousku, přičemž počítáme s přidáním barevného lemu kolem dokola. Vyzkoušíme si umístění motivu a přišpendlíme díl, který bude nejvíc vespod. V našem případě je to větvička, kterou nastehujeme a obnitkovacím stehem neznatelně přišijeme.
4. Při tomto stehu jehlu vypíchneme do líce a uděláme kolmý steh k okraji dílku. Na rubové straně vedeme steh diagonálně a nit příliš neutahujeme. Okraj dílku vždy přitom zakládáme dovnitř. Látacím stehem prostehujeme větvičku ve tvaru jehličí. Navrch pak přišijeme kalíšek na svíčku, prostřihneme jej a dovnitř zasuneme patu svíčky.
5. Podobně postupujeme u motivu skořápky se svíčkou. Na větší spodní díl skořápky z hnědé látky umístíme svrchní díl rozpůlené části a přistehujeme na ubrousek. Ve vrchní části prostřihneme otvor s přidáním kraje na založení a všechny okraje přišijeme. Při přišívání zvolíme co nejméně nápadnou barvu nitě.
6. Vnitřní okraj skořápky v dolní části ale zatím nepřišíváme. Do skořápky umístíme svíčku i s plamínkem, okraje založíme a přišijeme. Spodní část svíčky přitom zasuneme za otevřený okraj skořápky oříšku, který přišijeme nakonec.
7. Motiv jablíčka s rozpůleným oříškem přišijeme obdobně. Začneme s jablíčkem, u něhož přistehujeme nejdřív červenou slupku a na ni umístíme polovinu skrojené části. Pod střed jablka zasuneme hnědou látku a překryjeme ji druhou půlkou skrojku. Po přišití dílků prostřihneme pecky, okraj založíme a přišijeme k hnědé látce.
8. Jsou-li přišívané okraje zaoblené, nastřihneme záložku před šitím vždy na několika místech pro lepší tvarování. Oříšek s jádrem má tři vrstvy – světlou, hnědou a na vrchu světlou. Nejdřív oříšek přišijeme a prostřihneme vnitřní okraj přepůlené části. Na hnědý střed nakreslíme jádro, vystřihneme jej a okraj přišijeme k světlému podkladu.
9. Látku pro lemování ustřihneme ve dvojnásobné šíři a lemy přišijeme nejdřív k dlouhým stranám ubrousku. Lemovací pruh by měl být v jiné, kontrastní barvě k ubrousku. Lem položíme lícem na líc ubrousku, přišpendlíme jej, křídou nakreslíme čáru šití, nastehujeme a přišijeme. Poté jej přeložíme do rubu, okraj založíme a ručně zapošijeme.
10. Krátké lemy ustřihneme tak, aby po délce přesahovaly konce dlouhých stran. Přišijeme je nejdřív k vyžehlenému líci ubrousku, pak je přeložíme polovinou rubu k líci a rohy zašijeme. Růžky obrátíme do líce a ručně zapošijeme i zadní rubovou stranu ubrousku.
FOTO: Miroslava Kubišová, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si vyrobit nápaditý balicí papír

Při procházce přírodou nás upoutávají krásné barvy spadaných listů. S jejich pomocí si můžeme vyrobit originální balicí papír s podzimními motivy technikou...

Jak zařídit garsonku pro mladého muže

Oslovil nás mladý muž s tím, že by rád využil naší nabídky na řešení bytových proměn. Je mu 29 let, pracuje jako barman a je sportovně založený. Nedávno se...

Na co nezapomenout při předvánočním úklidu

Vánoční úklid bývá fyzicky namáhavý, ale i časově náročný. Proto si zakoupíme nejen osvědčené chemické prostředky nebo přírodní přípravky a obklopíme se...

Výběr článků

Načítám