Hlavní obsah

Jak správně pečovat o dřevěný nábytek, aby vydržel dlouho krásný

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěný nábytek je stálice, kterou plast, sklo ani kov nikdy nenahradí. Je to kousek přírody u nás doma, jenž interiér vždycky zútulní. Dřevo je živý materiál, na omak velmi příjemný, ale také choulostivý. Víte, jak ho udržovat, aby si zachoval svůj vzhled po mnoho let?

Článek

Dřevěný nábytek se prodává v různé cenové hladině. Ta se odvíjí hlavně od zpracování dřeva, použití konkrétního materiálu i finální povrchové úpravy. Povrchová úprava má zase vliv na vzhled a styl nábytku.

  • Provedení jednoduchých tvarů v lesku charakterizuje ryze moderní nábytek, dřevo patinované nebo ošetřené olejem je typické pro venkovský rustikální styl.
  • Při koupi konkrétního nábytku je dobré znát jeho kvalitu (jde-li o masiv, částečný masiv, dýhu, MDF desku apod.), stejně jako povrchovou úpravu (ošeření kalem, voskovým mořidlem nebo olejem). Na těchto faktech pak závisí i následná údržba.

Lakovaný nábytek

Dřevěný nábytek ošetřený akrylátovými laky může mít vnitřní plochy opatřeny lakovanou fólií. Díky tomu je odolnější proti působení vody, kterou musíme vždy rychle odstranit.

  • Prach stíráme hadříkem z materiálu, který nepouští vlákna (bavlněný, lněný, jelenice), může být navlhčen vodou s kapkami saponátu.
  • Povrch vytřeme do sucha, na matné plochy netlačíme, abychom nezničili povrch leštěného nábytku.
  • Při silnějším znečištění lze použít větší množství saponátu, nikoli však koncentrovaného.
  • Pro ošetření bílých nebo světlých ploch nikdy nepoužíváme barevné čističe nebo politury a jiné přípravky obsahující olej, stejně jako abraziva (brusné materiály).

Nábytek s voskovým mořidlem

Když je povrch ošetřen voskovým mořidlem, pak jsou vnitřní plochy buď mořeny vodovými mořidly, nebo lakovány bezrozpouštědlovým lakem. Díky tomu má nábytek přírodní vzhled, který se stárnutím a působením světla lehce mění. Plochy dřeva nejsou odolné proti vodě ani páře, skvrnu způsobí vodní kapka již po dvou sekundách.

  • Běžné čištění provádíme suchým bavlněným hadříkem, nepoužíváme koncentrovaný nebo abrazivní prostředek.
  • Pro oživení a ošetření opotřebených ploch je určena politura.
  • Skvrny a rýhy opravíme obroušením až na dřevo, poté aplikujeme nový nános voskové politury podle návodu výrobce.

Nábytek ošetřený olejem

Na plochách jsou přibarvené šelakové základy a následně je plocha dokončena olejovou politurou. Dřevo tak má základní ochranu proti nečistotě a vlhkosti. Plochy jsou po velmi krátkou dobu odolné proti vodě (cca 1 minutu), nikoli proti páře.

  • Běžné čištění provádíme hadříkem jemně zvlhčeným slabou mýdlovou vodou. Zapomeneme na pasty, kaše, prášky a koncentrované prostředky.
  • Pro oživení opotřebených ploch je vhodná voskoolejová politura, která se nanese hadříkem na povrch a roztírá do vzhledu rovnoměrně matné plochy.
  • Hlubší rýhy odstraníme přebroušením až na dřevo a novou vrstvou šelaku a oleje.
Minislovníček pojmů dřeva
Masivní dřevo (masiv): 100% přírodní produkt. Nejhodnotnější konstrukční materiál při výrobě nábytku. Jde o dřevěné desky získané řezáním kmene stromů. V nábytkářství se používají buď prkna (řezivo), nebo na větší plochy spárovka – plošně slepené řezivo.
Spárovka: desky z masivního dřevěného řeziva, které se vyrábějí slepováním průběžných lamel nebo z lamel délkově napojovaných. Takto vyráběné desky mohou být širší než původní kmen a zároveň jsou odolnější proti pokroucení.
Částečný masiv: je to nábytek, na kterém jsou některé díly vyrobené z masivního dřeva (třeba přední plochy šatních skříní, komod, čela postelí) a ostatní díly (korpusy skříní jsou z jiného materiálu, např. dýhované, fóliované).
Dřevotřísková deska: plošná konstrukční deska vyrobená z dřevní hmoty a následně spojená za vysokých teplot a tlaku. Jednotlivé třísky jsou k sobě pojeny lepidlovou směsí. Na povrchu lze rozeznat drobnou kresbu a barvu rozemleté dřevěné drti, respektive plošně uložených třísek. Tyto desky jsou označovány zkratkou DTD.
Dřevovláknitá deska: Plošná konstrukční deska z rozvlákněné dřevní hmoty a následně spojená působením vysokých teplot a tlaku a lepivých složek obsažených v dřevní hmotě. Tyto desky jsou označované zkratkou MDF. Vysoce hustá dřevovláknitá deska má obdobné vlastnosti, ale je ještě tvrdší. Takovéto desky mají zkratku HDF.
Dýha: tenká vrstva dřeva tloušťky 0,2–6 mm získaná loupáním, řezáním nebo krájením. Vzniklé jednotlivé listy dýhy se skládají do sesazenek tak, aby se dosáhlo požadovaného estetického vzhledu.
Fóliovaná deska: deska (dřevotřísková nebo dřevovláknitá), na kterou je nalisována tenká fólie (třeba se vzorem imitujícím dřevo). Laťovka: dřevěná překližovaná deska. Střední vrstvu tvoří masivní dřevo, povrchové vrstvy dýhy či dřevovláknité desky. Laťovka je hodnocena jako masivní dřevo.
Překližka: plochá konstrukční deska vyrobená slepením zpravidla lichého počtu na sebe navrstvených loupaných dýh, jejichž směr vláken je na sebe kolmý. Takto získaná deska je pevnější a odolnější různým typům deformací než desky masivního dřeva stejné tloušťky téže dřeviny.
Vysoký lesk: povrchová úprava, díky níž získávají čelní plochy nábytku jasně zrcadlový lesk. Vysokého lesku je dosaženo buď speciálními nátěrovými hmotami, nebo nanesením speciální termoplastické fólie.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám