Hlavní obsah

Dodejte zašlým interiérovým doplňkům šmrnc s pomocí dekorační šablony

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také máte doma nudné a zašlé podnosy, botník bez stylu nebo fádní stěnu? Nechte se inspirovat a vyzdobte je stylovými motivy pomocí jednoduchých šablon, které si můžete vyrobit buď sami doma z pevnějších PVC listů nebo je zakoupit již hotové. Kreativní práce vás bude bavit a výsledek jistě potěší.

Článek

Dekorační šablony dodají stěnám, nábytku nebo látkám nový vzhled. Oživíte jimi i dlaždice nebo papír.

Oblíbený je třeba vzor bambusu, ten můžete opakovat po celé stěně. Neomrzí ani květinový dekór, který z módy nevyjde snad nikdy.

Zvolte správný lak vhodný na vámi vybraný povrch

Pro zakoupené šablony volte obvyklejší disperzní akrylátové barvy a akrylátové nátěry na zdi, přírodní barvy a klihovky. Vhodné jsou také nátěrové temperové barvy s pigmentovým práškem i intenzivní barvy na bázi disperze přírodní pryskyřice.

Již hotové šablony ale nejsou vhodné pro všechny druhy laků a barvy obsahující rozpouštědla, ty totiž mohou narušit jejich povrch. Pokud takové prostředky budete užívat, pamatujte, že v tom případě šablona bude sloužit jen k jednomu použití.

V našem případě jsme dekorovali jídelní tác, ptali jsme se proto na barvy, které mají atestaci na lakování dětských hraček.

Šablony můžete používat z obou stran, lze z nich vytvářet na stěnách skupinové celky. Stěny či nábytek s nevzhledným povrchem předběžně natřete disperzní barvou. Pamatujte, že čím hladší a čistší bude zdobený podklad, tím čistší bude i motiv.

Nezapomínejte motiv na zvoleném místě zafixovat

Pokud budete barvu stříkat, nezapomeňte zakrýt okolní nábytek a podlahu. Šablonu přiložte na dané místo, pevně ji zafixujte lepicí páskou. Díky tomu bude šablona stabilní a výsledek bezchybnější.

Při nanášení barvy natírejte měkkým štětcem směrem zevnitř ven. Barvu na štětec nabírejte úsporně, zabráníte tak zatékání pod šablonu a jejímu případnému rozmazání. 

Tip: jak zařídit, aby vzor vydržel co nejdéle

Nábytek a dlaždice po nanesení vzoru přetřete bezbarvým lakem. Nemyjte motiv agresivními čistícími prostředky a zapomeňte na čištění za pomoci drsné mycí houbičky či drátěnky.

Po použití šablony ihned omyjte vodou s trochou jemného čistícího prostředku. Zaschlé zbytky barvy můžete odstranit terpentýnem. Šablonu očistěte před každým dalším použitím.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám