Hlavní obsah

Oblíbený nábytek zachrání před rozpadem čalouník

Právo, Jana Nesvadbová

Také se vám roztrhla či poničila oblíbená sedací souprava a je vám líto se s ní rozloučit? Často stačí nechat ji opravit u čalouníka. Cena se, pravda, blíží částce za nový kus nábytku, ale budete mít pořád tu svou, oblíbenou sedačku.

Foto: Jana Nesvadbová, Právo

Kuchyňská lavice, nově očalouněná. Výplňový materiál sedáku je z molitanu, potah je kvůli snazší údržbě tvořený ze směsi umělého vlákna a bavlny.

Článek

Poškozený nábytek si můžeme nechat znovu potáhnout takovým materiálem, v takové barvě a v takovém vzoru, které se budou co nejvíce blížit původní podobě. Opravu ale také můžeme chápat jako příležitost k radikálním změnám vzhledu sedačky, křesla nebo židle.

Výběr firmy

Podobně jako u jiných řemeslníků platí: nejlepší reklamou - spokojený zákazník, a proto výběr začneme mezi známými, kteří už mají s nějakou firmou zkušenosti. Užitečným pomocníkem je rovněž internet, kde si najdeme firmy v blízkosti našeho bydliště, včetně dokumentačních fotografií jejich práce. Tím si sami uděláme hrubou představu o schopnostech firmy.

:.Seriózní čalouník, nejde-li o zcela nový kus nábytku například jen s protrženým potahem, očistí každou opravovanou věc vždy až na kostru a veškeré tvary spolu s čalouněním vytvoří znovu (vlevo)Židle do obývacího pokoje s novým čalouněním. Výplň sedáku je z molitanu, potahový materiál je ze směsi bavlny a polyesteru (vpravo).foto: Právo/Jana Nesvadbová

S výběrem vhodné firmy příliš nepokročíme telefonáty ve stylu: „Mám starou sedací soupravu a potřeboval bych ji znovu očalounit, kolik by to asi stálo?“. Seriózní firma na tuto otázku totiž neumí dát věrohodnou odpověď. Pokud není poškozený zcela nový kus nábytku, nezůstane zpravidla jen u výměny potahů. Spolu s klientem bude tedy čalouník vybírat nejen látku, ale i promýšlet volbu materiálu. Navíc ceny samotných potahových materiálů se velice liší.

Jak probíhá návštěva

Po úvodním telefonátu, kdy se čalouník snaží zjistit co nejvíce podrobností o vzhledu a stavu nábytku, který chceme opravit, následuje jeho návštěva u nás doma. Podle informací, které jsme mu poskytli, si už přiveze s sebou vzorníky látek, z nichž budeme společně vybírat nový potahový materiál.

Čemu čalouníci říkají tvar
Tvarem čalouníci nazývají výplň sedáků sedaček, židlí, ale i vlastní vnitřek matrací. Tvar vzniká svázáním pružin k sobě tak, aby právě vytvořily požadovaný tvar, který se následně vyplňuje africkou trávou, koudelí, žíněmi a doplňuje vatou či pikýrem (režné, často bavlněné či viskózové plátno).

Ačkoli poslední slovo máme vždy my, zákazníci, vyplatí se vyslechnout názor čalouníka. Jeho rady ohledně vhodnosti použití materiálů pro konkrétní kus nábytku ve vztahu k jejich vlastnostem nám mohou do budoucna ušetřit nejedno zklamání.

:.Základní pracovní pomůcky čalouníků: sponkovačka, špendlíky, kladívko, nůžky.foto: Právo/Jana Nesvadbová

Například na sedací soupravu, u níž obvykle nehrozí tak častá frekvence znečištění, se lépe hodí bavlněné látky, které jsou příjemné na dotyk a lépe sají, ovšem v základním provedení jsou náročnější na údržbu. Naopak do kuchyně se jako potahový materiál židlí a lavic mnohem lépe uplatní umělé materiály, které se snadněji čistí.

Dobře zásobení čalouníci nás mohou mile překvapit i materiály, které jsou nejen velice příjemné na dotyk, ale mají navíc povrch vláken ošetřený tak, že ze sedačky bude možné očistit prakticky jakoukoli nečistotu jen vlhkým hadříkem. Za tyto materiály si ovšem připlatíme.

:.Čalouník Jan Benda při práci.foto: Právo/Jana Nesvadbová

Čalouník může doporučit i barvu či typ vzoru. Nikoli z estetického hlediska, ale z praktického. Na základě svých zkušeností by měl dokázat vyloučit takové barvy a vzory, na nichž by až příliš zářily chlupy našeho čtyřnohého mazlíčka nebo na kterých by se až příliš vyjímaly stopy po jídle dětí.

Tvorba ceny

V závěru své návštěvy nám čalouník vypočítá odhad ceny za opravu daného nábytku. Pozor, ta nemusí být zcela definitivní! Dokud čalouník nezbaví sedačku potahu, není jisté, v jakém je stavu a jak hloubkovou opravu si vyžádá.

U dražších zakázek je nejen možné, ale dokonce vhodné, aby si zákazník přišel k čalouníkovi stav opravy prohlédnout a měl tak jistotu, že mu čalouník nepřipočítává žádnou položku navíc. Většina čalouníků si během práce pořizuje dokumentační fotografie.

Když je potřeba i truhlář
U čalouníka si můžeme objednat i opravu nábytku, který kromě nového čalounění potřebuje opravit i některé dřevěné části. Zkušený čalouník s delší praxí již někdy spolupracoval na některých zakázkách s truhláři, a tak může buď rovnou zajistit příslušné truhlářské práce u nich, anebo alespoň doporučit řemeslníka.

Výpočet ceny zakázky nemívá obvykle fixní podobu. Vždy se platí za materiál potahu, za tvar nebo výplň sedáku a samozřejmě za práci. Má-li čalouník pracovat s kůží, bude dražší nejen materiál, ale i práce. Čalouník totiž může šít kůži jen jednou. Nesmí v ní párat, jinak by stopy po předchozím špatném šití byly už navždy patrné. Práce s kůží musí být naprosto precizní, proto je náročnější.

Vlastní oprava

Jestliže si nenecháváme opravit jednu židli, ale třeba celou sedací soupravu, je zvykem, že si ji čalouník sám odveze. Právě přebírání zakázky bývá okamžikem, kdy platíme zálohu částky, na níž jsme se dohodli. Jestliže čalouník objednává dražší materiály, bude záloha asi vyšší.

:.Podobně jako při šití si i čalouník práci nejdříve našpendlí a pak teprve připevňuje potah k sedáku napevno sponkami.foto: Právo/Jana Nesvadbová

Seriózní firma při práci postupuje tak, že kromě zcela nového kusu nábytku, který má např. pouze protržený potah, očistí vše až na kostru a začne od začátku. U starších kusů je to mnohdy nezbytné, protože po odstranění potahu se zpravidla výplň sedáku zcela rozdrolí.

Původní tvar bývá po mnohaletém používání už také zdeformovaný, takže je třeba vyvázat nový. I když není sedák zcela zničen, je vhodné jej vyměnit i z hygienických důvodů. Během používání totiž absorboval všechny převržené nápoje, prach, pot a veškeré další nečistoty.

:.Čalouník připevňuje potah k sedáku sponkami.foto: Právo/Jana Nesvadbová

Při výměně sedáku rozhodujeme o tom, z jakého materiálu bude vyroben nový. Čalouník většinou doporučí klasický tvar, neboť ten vydrží až 30 let. Naopak pěnové materiály mají životnost okolo deseti let. V případě matrací do postele může čalouník doporučit např. i latexovou pěnu, kvůli jejím antidekubitním vlastnostem (omezuje tvorbu proleženin).

Předání hotové zakázky

Většina čalouníků, není-li nějak výrazně zavalená prací, by měla zvládnout opravu standardní sedací soupravy do čtrnácti dnů. Tato lhůta se může prodloužit před Vánocemi, kdy mají všichni čalouníci nejvíce práce.

:.Sedák židle před zkompletováním. Z původní židle zůstal jen dřevěný díl. Čalouník doplní nový molitan, rouno a potahovou látku.foto: Právo/Jana Nesvadbová

Při přebírání zakázky doplatíme zbytek ceny, která by se neměla od původně odhadnuté lišit o více než 10 %. Případné větší navýšení by nám měl čalouník hlásit zavčas dopředu a na požádání předvést přímo v dílně, co je příčinou.

Bývá zvykem, že i dopravu opraveného nábytku zpět k nám domů zajišťuje čalouník.

Na kolik to přijde

• Ačkoli se jakémukoli odhadu ceny dopředu, bez podrobnější znalosti příslušného kusu nábytku, každý čalouník bude oprávněně bránit, lze orientačně počítat v případě klasické sedací soupravy se dvěma křesly s cenou v rozmezí od 18 do 30 tisíc korun.

• Nižší cenu zaplatíme u jednoduššího typu soupravy, na nějž jsme zvolili i levnější potahový materiál.

• Čím dražší materiál, tím více se bude cena opravy blížit horní hranici uvedeného intervalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám