Hlavní obsah

Úspora: Plyn nebo elektřina?

Novinky, rai

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váháte při výběru nového kuchyňského sporáku? Projíždíte katalogy nejrůznějších firem a motá se vám hlava nad přepestrou nabídkou. Možná by pro vás mohla být východiskem ekonomické hledisko. Takže na plyn nebo na elektřinu?

Článek

Plyn je ve srovnání s elektrickým proudem pro životní prostředí šetrnější. Měli bychom srovnávat nejenom využitelnou energii, ale i primární energii potřebnou k výrobě a transportu.

Využití primární energie je u plynového sporáku přibližně třikrát lepší, kontrola teploty a regulovatelnost jednodušší a možnosti plýtvání energií kvůli nepozornosti jsou u plynového sporáku také nižší.

Plynový sporák je vhodnější než elektrický z hlediska regulace i z hlediska paliva. Elektřinu odebíráme z rozvodné sítě energetických podniků. Proud se vyrábí ve velkých elektrárnách s nízkým stupněm elektrické účinnosti a velmi vysokým podílem nevyužitého odpadního tepla. Ztráty při výrobě elektřiny jsou podstatně vyšší, než když je energetickým nosičem plyn.

Vaření na plynu je ekologicky šetrnější. Foto Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Elektřina zatěžuje více

Vařením na elektřině je životní prostředí zatěžováno více než vařením na plynu, protože je třeba brát zřetel např. na zatížení životního prostředí při výrobě elektrické energie

Poněkud příznivěji vycházejí dnes moderní sporáky se sklokeramickou varnou deskou díky vyššímu využití elektrické energie.

Dále přináší plynový sporák přednosti při obsluze, neboť je velmi jednoduše kontrolovatelný (stupňovitě, bez následného tepla) a není náročné volit průměry dna hrnců tak, aby odpovídaly velikosti hořáku. Totéž platí pro sklokeramické varné desky.

S použitím materiálů Sítě ekologických poraden,Spotřebitelské otázky a odpovědi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám