Hlavní obsah

Dům pro dva a bez hypotéky

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vejměnkáři bydlívali v malém domku vedle statku, kde hospodařili mladí. Dnešní důchodci si postaví pohodlný domek, ve kterém je radost bydlet. Není pochyb o tom, že pořídit si přiměřeně velký domek se zahrádkou za hranicemi velkoměsta dnes přijde na stejné peníze jako si koupit stejně velký byt v nové zástavbě.

Článek

Pro toho, kdo touží po klidu a pohodě, je bydlení na okraji města vlastně skvělým řešením. Za předpokladu, že vlastníme vůz, kterým si dojedeme na pravidelné nákupy. Navštívili jsme starší manželský pár, kterému děti už odrostly a bydlí jinde. Za rodiči ale docházejí, a pokud se sejde celá rodina i s vnoučaty, je i v tomhle prostorném domečku pěkně těsno.

Bez koruny dluhu

Máme-li dost času a dostatečně pevné nervy, dá se takové bydlení pořídit až s polovičními náklady. Za předpokladu, že si většinu potřebných náležitostí zařídíme sami. Ušetříme za provize zprostředkovatelům.

Jednou z mála investic navíc, která se ale mnohonásobně vrátí, je služba finančního poradce. Po předložení svých možností vyhledá optimální řešení a způsob financování. Majitelé původně vlastnili pěkný družstevní byt a chatu. Obojí postupně prodali, z prodeje chaty pořídili pozemek.

Vybrali si lokalitu, která je příjemná, ale stojí stranou zájmu dalších stavitelů, takže pozemek nebyl předražený. Potom sami oběhali veškerá potřebná povolení a úřední náležitosti. Do roka se mohlo začít stavět. To, co utržili za prodej bytu, přesně postačilo na kompletní stavbu domu. Výsledkem je pohodlný přízemní domek s garáží a přiměřenou zahradou.

 Chodba má praktickou keramickou dlažbu. Foto Právo/Václav Jirsa

Dispozice domku

Majitelé měli původně vizi klasického domku se sedlovou střechou a s obytným podkrovím. Protože jde ale o jejich bydlení pro důchod, záhy od této myšlenky ustoupili. Výsledkem je přízemní dům s centrální halou, z níž vedou dveře do všech pokojů.

Vysoká valbová střecha nebrání případnému dostavění samostatné bytové jednotky. Jsou tu vývody elektřiny, odpad i voda. Kromě obývacího pokoje, který je s kuchyní propojen jídelnou, jsou v domě ještě tři ložnice, pánská, dámská a pokojík pro vnoučata nebo hosty. Prostorná koupelna je spojená s WC a v šatně je ještě miniaturní technická místnost.

Centrální hala

Řešení domku typu bungalov se musí vypořádat s problémem nedostatečného osvětlení ve středu domu. Trochu světla sice proniká prosklenými dveřmi, k tomu, aby se tu celý den nemuselo svítit, je to ale málo. Proto jsou střechou vedeny dva světlovodné tubusy, které i za podmračeného počasí přivedou dostatečné množství denního světla. O tom svědčí koneckonců i množství květin, kterým se zde očividně daří.

 Jídelna je místo, kde se schází celá rodina. Foto Právo/Václav Jirsa

Za povšimnutí stojí šatna s technickou místností. Místnůstky s plochou ne větší než 10 m2 pojmou neuvěřitelné množství všeho nezbytného. V šatně jsou uloženy všechny svršky, takže v domě nepřekážejí skříně, je tu i koutek se šicím strojem.

Když má paní domu rozdělané ruční práce, není nutné rychle uklízet, když přijde nečekaná návštěva. Prostě se jen zavřou dveře a je uklizeno. Mnohem důležitější je ale komora, v níž je pračka, kotel a bojler. Všechny místnosti v domě včetně šatny a komory mají své vlastní okno.

Pohodlná kuchyň

Splněným snem paní domu je prostorná kuchyň s dostatkem úložných prostor, oknem a spíží. Kuchyň ve tvaru "U", ve které se moc nenaběháme, vše je při ruce, jak se říká, na tři kroky. Úzká kuchyň z masivního dubu s rohovým dřezem a varnou deskou na jedné straně, za zády vestavná mikrovlnná trouba a teplovzdušná trouba ve výšce.

Takové řešení se ukázalo jako optimální, odpadá nejen nepohodlné ohýbání k otevřenému spotřebiči, ale také minimalizujeme nebezpečí popálení.

Kuchyň má spoustu úložných prostor. Foto Právo/Václav Jirsa

Světlá koupelna

Při pohledu do koupelny je jasné, že zde si majitelé vyřešili letitý problém, jaký měli s malou temnou koupelnou, kdysi typickou v každém paneláku. Prostorná, velkoryse řešená koupelna, v níž je dostatek místa pro rohovou vanu, sprchový kout i umyvadlo. To je zasazené do desky z kararského mramoru. Původně mělo být WC samostatné s vlastním vchodem z chodby.

Během stavby ale došlo k úpravě a nyní je součástí koupelny. Je ovšem elegantně ukryto za sprchovým koutem. Pocit čistoty a velkého prostoru umocňuje lesklý, modrobílý obklad.

Elegantní černobílá koupelna. Foto Právo/Václav Jirsa

Ekonomické topení

Zajímavě řešené je topení. Dům je tradičně vytápěn přímotopným kotlem. Do místa není zaveden plyn, jde tedy o kotel elektrický, který pochopitelně ohřívá i teplou vodu. Drobným a pohodlným přepychem je vytápěná podlaha v koupelně a v kuchyni. Neslouží však jako klasické topení, ale zabezpečuje tepelnou pohodu, aby nezáblo od nohou.

Majitelé mysleli strategicky na úspory při vytápění. V obývacím pokoji je tudíž krb, ze kterého je vyveden teplovod do každé místnosti v domě. Na půdě je umístěna turbína, která se samočinně sepne po dosažení teploty 40 °C. Teplý vzduch proudí po celém domě, a pakliže venku nejsou opravdu třeskuté mrazy, příjemně jej vytopí. V hale jsou ještě malá litinová kamínka, kterými se čas od času přitápí.

Problém s vodou

Tak jako není v místě přípojka na plyn, není v obci zatím zaveden ani vodovod a kanalizace. Vše je tedy nutné řešit vlastními prostředky. Kvalitní spodní vody je naštěstí dostatek, bohatě vystačí na provoz domácnosti i zavlažování zahrady. Vlastní žumpa ale nutí k šetrnému nakládání s vodou, rychle se zaplní a je nutné pravidelně ji vyvážet, o tom ale ví své každý, kdo nemá to štěstí a netěší se z civilizované vymoženosti zvané kanalizace.

Zbývá jen doufat, že postupně všechny obce pochopí nutnost pořídit čističku odpadních vod, a uleví tak nejen peněžence a starostem obyvatel, ale také ekologii.

Zahrádka pro potěšení

Dostatečně velká zahrada poskytuje prostor nejen pro relaxaci na terase. Není moc veliká, aby její údržba nebyla příliš velkou zátěží, je veliká právě tak na několik ovocných stromků, malou zeleninovou zahrádku i záhonky s růžemi a skalku.

Prodloužením obývacího pokoje je terasa, na které se prakticky žije celé léto. Pro větší pocit soukromí umístili majitelé na terase treláž porostlou popínavými růžemi. Když v létě kvetou a voní, je pocit pohody dokonalý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám