Hlavní obsah

BYDLENÍ: Bazény venku i vevnitř

Novinky, Eva Rajlichová

Modré hladiny bazénů jsme zvyklí vídat na zahradách či terasách stále většího počtu domů. Stejně tak se více prosazují i v interiérech. Oba typy mají své výhody i nevýhody.

Článek

Vnitřní bazén je součástí dispozice domu anebo alespoň jeho přístavbou. Vyšší pořizovací cenu vynahradí to, že je po celý rok přístupný a použitelný. Voda i vzduch v takovém bazénu s celoročním provozem vyžadují pravidelnou péči o kvalitu vody, větrání a vytápění, údržbu čerpadla a filtrů. Pokud o pořízení bazénu uvnitř domu vážně uvažujete, určitě se vyplatí propočítat dopředu všechny náklady a tak zjistit, zda je by pro váš rodinný rozpočet nepředstavoval bazén spíš zátěž.

Vnější nekrytý bazén je oproti tomu cenově dostupnější, využívat jej lze ale jen v teplých letních dnech. Další možností je zastřešený venkovní bazén. Náklady na zastřešení se podle použitých materiálů, ale i podle tvaru a polohy bazénu mohou vyšplhat od 150 000 Kč téměř až po 500 000 Kč i více.

Nevýhodou vnitřních bazénů je jejich vysoká pořizovací cena. Foto Desjoyaux

Záleží pochopitelně na velikosti a tvaru bazénu, stejně tak i na typu zastřešení. Díky skleníkovému efektu získáte podle ročního období až 10°C oproti bazénu nezakrytému. V kombinaci s ohřevem vody dokáže koupání prodloužit o dva až tři měsíce, aniž byste museli očekávat neúnosné zvýšení nákladů.

Zastřešení ochrání po celý rok vodní plochu před spadem listí a vnějších nečistot i kontaminací deštěm, což šetří zejména čas majitele. Velká bezkolejnicová podchozí zastřešení mohou sloužit i jako mobilní zimní zahrada, v případě potřeby se během minuty stáhne na kraj bazénu a otevře prostor do zahrady. Pokud se přidá i vytápění, venkovní bazén můžete využívat po celý rok.

Nabídka je široká

Při současné úrovni stavebních technologií a nabídce plastických hmot je nabídka široká. Záleží na výše investice a také na očekáváních klienta. Plastové, kovové nebo kompozitové konstrukce vlastního bazénového tělesa jsou doplněny kvalitně provedeným založením, drenáží a vybetonováním dna a stěn stavební jámy.

Rozdíl je v časové a stavební náročnosti jednotlivých materiálů a metod. Velmi kvalitní jsou třeba samonosné železobetonové bazény. Pomocí metody ztraceného bednění mohou být během pouhých 14 dní postaveny v takřka jakémkoli terénu, ve svahu i na písčitém podloží.

Reklama

Související témata:

Související články

Bazén na míru

Stále častěji najdeme ve výbavě domů také bazény. Protože jde o větší investici a jistě byste rádi, aby vám dobře sloužil, neměli byste jeho nákup podcenit.

Alternativou bazénu je přírodní jezírko

Chcete se na vlastní zahradě koupat a zároveň být ohleduplní k přírodě? Pak si zvolte místo klasického bazénu přírodní jezírko (tzv. biotop) s vodou...

Vnitřní bazén potřebuje správnou teplotu

Pokud máte bazén přímo v domě či jako součást vašeho bytu, měli byste pamatovat i na odpařování vody. Jde o přirozený jev, ovšem za jistých podmínek můžete...

Výběr článků

Načítám