Hlavní obsah

Jak proměnit byt či dům ve skutečný domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení je jednou ze základních potřeb člověka. Od našeho obydlí vyžadujeme, aby nám vytvářelo i útulné prostředí, kam se rádi vracíme. Útulnost úzce souvisí se vkusem a vkus je kategorie navýsost individuální. Přesto však existují určitá obecná pravidla, jež nám umožní vyhnout se tomu, že budeme objevovat stokrát objevené. Kdo nám poradí?

Článek

Dříve byli lidé zvyklí, že veškeré bytové úpravy dělali architekti. Dnes se vyděluje samostatná profese bytových designérů nebo stylistů. Dokážou zvládnout všechny záležitosti, které se týkají interiéru a vzájemného sladění bytových doplňků.

Podmínkou je, aby měly vkus a rovněž zkušenosti. Za své služby si účtují méně než architekti a přitom svůj úkol splní dobře. Navrhnou rozmístění nábytku, barvy koberců a bytových textilií, barvu stěn, bytového vybavení i vhodné doplňky. Obvyklá cena jejich služeb je od dvou do pěti set korun za hodinu.

Co je bytové designérství

Bytový designér se soustředí na tvorbu interiéru obydlí. Nemůže pochopitelně hýbat nosnými zdmi, ale může navrhnout různé přepážky a interiér pozměnit, dát mu určitý řád. Bytový designér dokáže poradit, jak správně a co nejlépe využít světla, rozměru místností tak, aby celkový dojem byl co nejlepší.

Designér poradí, jak sladit nábytek s celkovým zařízením bytu.

Mnozí se vyznají i v různých teoriích harmonizačního umění, jako je třeba feng-šuej, což je tradiční čínská nauka o harmonii životního prostoru, a dokážou poradit i v tomto ohledu.

Kdy povolat bytového designéra

Určitě vždy, pokud uvažujeme o větších změnách v bytě. Třeba když mladí lidé získají starší byt po rodičích a chtějí ho zmodernizovat. Nebo se do rodiny narodí dítě a rodiče chtějí vytvořit variabilní dětský pokoj, který by umožňoval postupné změny v závislosti na růstu dítěte. A pochopitelně při celkové přestavbě staršího domu, který chtějí předělat k obrazu svému. V takovém případě se neobejdou bez architekta, ale je užitečné přizvat i bytového designéra. Architekt vyhotoví celkové plány rekonstrukce včetně rozvodů vody a energií a bytový designér pak tomu dá jednotící styl.

Ve vyspělých zemích Evropy tento systém už dávno funguje. U nás to lidé často ještě považují za přílišný přepych. Pak zjistí, že byt je přeplácaný doplňky, nebo že se nábytek do interiéru nehodí. Jestliže si třeba chcete koupit jenom kuchyň, je těžké se orientovat v nabídce firem, působících na našem trhu. Proto je dobré se obrátit na odborníka, aby poradil, jaké řešení je pro naši dispozici bytu nejvhodnější.

Proměnlivé trendy bydlení

Trendy v bydlení se mění rychle. Proto nedoporučuji vybírat vybavení bytu z těch nejdražších věcí, protože za pár let zjistíme, že je moderní úplně něco jiného a vysoká hodnota vybavení logicky brání jeho obměně.

Co se poměrně drží, jsou světlé kuchyně, které jsou do určité míry nadčasové. Dnes jsou moderní prosklené horní skříňky, které dodávají kuchyňskému interiéru dojem světlosti a čistoty. U koupelen je to obdobné. Bílá nebo světlá barva koupelny je rovněž sázkou na jistotu.

Rostoucí roli v současném designu zaujímá zdravotní hledisko. Proto se přikláním hlavně k přírodním materiálům, protože umělé hmoty působí na člověka spíše negativně. Někteří lidé upřednostňují kovy, ale interiér pak působí chladně. Oproti tomu dřevo působí útulně a interiér zateplí.

Rekonstrukce kuchyně

Jedním z nejčastějších případů bytových úprav je rekonstrukce kuchyně. Realizace kuchyňského interiéru obvykle začíná stavebními úpravami a změnami rozvodů a vedení. Potřebné práce provedeme před instalací kuchyně, čímž si vhodně a dostatečně kapacitně připravíme budoucí kuchyňský prostor pro instalaci kuchyňské linky.

Odborník poradí i s panelákovým bytem.

Kuchyň je užitečné zařizovat celkově a dbát na to, aby pracovní plocha byla co největší a aby se prostor místnosti stoprocentně využil. V kuchyni by měl být dostatek úložných prostor, spižírna pro skladování potravin, místo na elektrické spotřebiče včetně mikrovlnné trouby. Designéři se často setkávají s tím, že jsou povoláni napravit něco, co už dost dobře napravit nelze. Příkladem může být špatně navržená kuchyňská linka, která postrádá funkčnost.

Lidé si třeba vyberou krásné skříňky, ale pak zjistí, že se při otevírání vzájemně kříží a některá dvířka třeba nejdou otevřít vůbec. Nebo se ukáže, že si nenechali dostatek místa pro pracovní plochu, nemají potřebné místo pro zabudování některých elektrospotřebičů. Tomu všemu se dá předejít tím, že svůj návrh zkonzultují s designérem, který ho posoudí z funkčního hlediska.

Doporučuji nekupovat si dopředu lednici, myčku a další elektrospotřebiče, neboť pak obvykle nejdou vestavět do kuchyňské linky.

Jak zařizovat obývací pokoj

Základem je vybrat sedací soupravu s dostatkem míst k sezení. Nyní jsou například trendem dvousedačky nebo trojsedačky, umístěné klidně i naproti sobě, které vytlačují jednotlivá křesla. Konferenční stolek lze nahradit pojízdnými stolky, které jsou mobilní a nepřekážejí v prostoru. Místnost musí být dobře průchozí, aby člověk nezakopával o jednotlivé předměty v pokoji.

Musí být také dostatečně osvětlena a nelze zapomínat ani na lampu na čtení. Vhodné jsou reostatické vypínače, které umožňují plynulou regulaci intenzity osvětlení. Opět je důležité nezapomenout na dostatek zásuvek pro připojení elektrických spotřebičů - televize, hifi věže, videa a DVD přehrávače plus počítat s určitou rezervou.

Častým nešvarem bývá to, že si lidé obývací pokoj přeplácají nábytkem. Pomalu se stávají přežitkem i kdysi nezbytné nábytkové stěny, které zbytečně zabírají místo.

Je vždy lepší, i pokud nechci třeba z finančních důvodů zařizovat celý byt najednou, poradit se se stylistou, který mi navrhne celkovou koncepci, takže se mi nestane, že postupně dokupované kusy nábytku k sobě nepasují nebo spolu neladí.

Zásady pro zařizování ložnice

Základní zásadou je opět co nejméně nábytku. V paneláku si samozřejmě lidé dávají do ložnice vestavěné skříně, protože potřebují úložný prostor. Nedoporučuji však skříně se zrcadly, protože podle některých teorií zrcadlo nepůsobí dobře na organismus během spánku.

Barevně ladíme ložnici směřovanou na jih spíše do chladných barev, jako je modrá. Ložnici situovanou na sever pak spíše do teplejších barev, např. světle žluté a světle zelené. Rozhodně nevolíme žádnou červenou, protože v ložnici má člověk odpočívat a příliš výrazné barvy působí rušivě. Modrá barva naopak vyvolává pocit relaxace, klidu a vytváří v ložnici příjemnou atmosféru.

Pro podlahy doporučuji přírodní materiály, především dřevo. Má-li někdo rád nábytek z masivu, pak by ho měl rozhodně volit do ložnice, protože se tak vyhne výparům umělohmotných materiálů. Ložnice by rovněž měla být pokud možno prosta poliček a veškerých doplňků, na nichž se drží prach.

Světlo pomáhá vytvářet pohodu

Některé byty jsou dispozičně tmavší, jiné světlejší a tomu je nutné přizpůsobit i barevnost stěn. Tmavší byty je třeba vymalovat světlejšími barvami. Béžová, žlutá prostor rozsvítí. U světlejších bytů si naopak můžeme dovolit tmavší odstíny, ale musíme dodržet určitou střídmost.

Já preferuji tmavou pouze jednu stěnu, ostatní nechat světlejší, aby nedošlo k přílišnému ztmavení místnosti. Tmavá barva by měla přijít jen na tu stěnu, na niž dopadá přímé osvětlení.

Malíři pokojů často upozorňují, že si zákazníci vyberou nějakou barvu, ale nedokážou odhadnout barevný odstín, takže stěna je pak buď příliš světlá, nebo příliš tmavá. I v tom může designér pomoci, protože dokáže odhadnout, jak bude barva vypadat po nanesení.

Barvu stěn je nutné ladit s barvou závěsů a koberců, aby se tzv. vzájemně netloukly. Lidé si však často řeknou: moderní barva je hnědá, tak ji tam dám. Pak ale zjistí, že se do jejich interiéru vůbec nehodí. Bytový designér je určitým průvodcem člověka, jak ladit barevnost interiéru. Zjistí, jaké barvy má dotyčný rád, přihlédne k barvě nábytku a odborně poradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám