Hlavní obsah

Vila, kde Ian Fleming psal bondovky, je na prodej

Novinky, Jana Nesvadbová

Na severním břehu Jamajky stojí vila nazvaná Strangeways. Pro fanoušky agenta Jamese Bonda není neznámým objektem. Vědí totiž, že patřila spisovateli Ianu Flemingovi, který své romány plné dobrodružství, napětí a krásných žen psal právě zde. Nyní je na trhu a nový majitel může zkusit, zda i jej tady políbí múza a napíše něco obdobně poutavého. Dříve však bude muset sáhnout do peněženky pro 108 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Klidné stinné místo uprostřed bujné zeleně a s nádherným výhledem na Karibské moře. V takovém prostředí psal Ian Fleming o dobrodružstvích slavného špiona.

Článek

Pozemek o výměře šesti hektarů koupil spisovatel, jenž býval sám jedním z agentů britské tajné služby, v roce 1946. Nazval jej Zlaté oko (Golden Eye), tedy stejně, jako se jmenuje jeden z filmů s agentem, jehož první dvě nuly v čísle opravňují v případě nutnosti i zabíjet. (V tomto případě jej ztvárnil Pierce Brosnan.)

Ačkoli je řeč o vile, není to tak úplně klasická vila, v níž jsou veškeré místnosti potřebné pro chod domácnosti. Jde spíše o soubor několika budov, jehož srdcem je dvoupodlažní dům sloužící jako hlavní obytný prostor. Právě v něm Fleming psal a odtud měl i úchvatný výhled na Karibik. Zatímco v přízemí je obývací pokoj, v horním podlaží lze objevit koupelnu a ložnici.

Po straně této budovy je pak samostatný domek, v němž je kuchyň. Od něj vede kameny dlážděná cestička jak k hlavnímu domu, tak ke dvojici menších chatek, zjevně určených jako ubytování pro hosty. Každá z nich má totiž pouze ložnici a koupelnu a venkovní vanu.

Na samém ostrohu je pak malé prostranství, opět dlážděné kameny, určené pro slunění a odpočinek na lehátku.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní budova je dvoupodlažní, je v ní obývací pokoj a ložnice s koupelnou.

Vila je zajímavá nejenom svým koloniálním stylem, ale především polohou. Spočívá na útesu nad lagunou, k níž vede přímá cestička. Veškeré její budovy jsou pak doslova vsazené do bohaté zeleně, z níž jen jako by nenápadně vykukovaly. Ta je v horkých dnech příjemně stíní a chrání před upalujícím sluncem.

Vilu majitel prodává prostřednictvím realitní kanceláře Coldwell Banker Jamaica Realty. Její agentka Sandy Tathamová, jež má prodej na starosti, redaktorům britského webu Daily Mail prozradila původ jména vily: „Strangeways (podivné směry - pozn. red.) odkazuje k tajemným silám, které jsou na tomto magickém ostrově všudypřítomné.”

Vila je k mání za 4,75 milionu dolarů, tedy v přepočtu zhruba 108 milionů korun.

Anketa

Dali byste se na takovémto místě také do psaní?
Ano, tam se musí psát báječně!
23,6 %
Nevím, musel/a bych tam být.
5,8 %
Ne, užíval/a bych si to tam po svém.
70,6 %
Celkem hlasovalo 555 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám