Hlavní obsah

Herečka Diane Keatonová si pořídila napůl omšelý dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Oprýskané omítky, trámy a stropy, obnažené cihlové zdivo, ale i novotou zářící čistě bílá výmalba - tak vypadá nejnovější dům americké herečky Diane Keatonové, který koupila v centru arizonského města Tucson. Veřejnost sledující novinky ze života hollywoodských hvězd volba této vyhlášené obchodnice s realitami příslovečně trochu zvedla ze židlí.

Foto: Profimedia.cz

Dům je zařízen v překvapivé směsi původního a moderního stylu. To, co může někomu připadat polovičaté, shledala slavná herečka zajímavým.

Článek

Podlouhlý, rustikální dům ve čtvrti Barrio Viejo arizonského města Tucson, které obklopují pouště, působí na první pohled velice všedním dojmem. V okolí jich stojí spousta podobných a stejně starých. Jak podotýká americký server Realtor, dosud toto město unikalo pozornosti celebrit.

Foto: Profimedia.cz

Náhodného kolemjdoucího dům z exteriéru ničím příliš neupoutá. V okolí stojí spousta podobných.

Vše se změnilo ve chvíli, kdy loni oslovila herečku spisovatelka Kathe Lisonová se svým manželem Chrisem Cokinosem. Ti si zde koupili starý, zanedbaný a opuštěný dům z roku 1880. A okamžitě propadli jeho atmosféře.

Foto: Profimedia.cz

Zachované zbytky původních omítek i obnažené cihlové zdivo jsou fungující kulisou i pro čistě moderní vybavení.

Foto: Profimedia.cz

Nejenom stropy, i podlahy jsou na některých místech původní.

Začali jej tedy rekonstruovat, ovšem záměrně se vyhnuli jakýmkoli razantnějším zákrokům. Naopak, rozhodli se v interiéru zachovat maximum z jeho původního stylu a v podstatě i stavu.

Foto: Profimedia.cz

Diane Keatonová

V každé místnosti tak lze objevit vedle čistě vymalovaných stěn i místa se zachovanými obnaženými cihlami, nebo více či méně oprýskané omítky. Ve většině místností jsou pak jen v mírně upravené podobě také původní trámy nesoucí dřevěné stropy.

Foto: Profimedia.cz

Středoevropana může na první pohled zaskočit velikost oken a jistá tmavost mnoha místností. Není ale divu, někdejší stavitelé takto řešili naopak přebytek světla v prostředí obklopeném pouštěmi a především nadbytek horka.

Foto: Profimedia.cz

Interiér působí zábavným až hravým dojmem. Návštěvník se nepřestane nikdy divit, co kde v domě nalezne zajímavého.

Ač by někdo takový stav mohl označit za polovičatý, autoři úpravy a slavná herečka, jež je držitelkou mnoha prestižních ocenění - včetně Oscara, jej shledávají ideálním. Nejenomže pomáhá zachovat původního ducha a styl stavby, ale zároveň navozuje neopakovatelnou atmosféru.

Interiér domu navíc umožňuje nápaditě kombinovat historické kusy mobiliáře s těmi novějšími a modernějšími, aniž by se vzájemně mezi sebou „praly”. Celek tak dohromady působí až překvapivě kompaktně a - co je důležité - svým způsobem i velmi útulně.

Foto: Profimedia.cz

V obývacím pokoji lze objevit nejvíce moderních prvků. A také nejsouvislejší vrstvu nové omítky.

Foto: Profimedia.cz

Ve smíšeném prostředí se snadno vedle sebe shodnou i různé typy nábytku.

Spisovatelka si během proměny domu vytvořila k obydlí velice osobní vztah. „Je to takové moje dítě,” svěřila se deníku Daily Star. Když se jej měla vzdát, nehodlala jej proto přenechat jen tak někomu. Proto oslovila herečku, která je vyhlášená svým vkusem a citem pro design i architekturu.

Spisovatelka si byla jistá, že dům svěřuje do těch nejpovolanějších rukou. „Mám pocit, jako když předávám žezlo dál. Nepochybuji, že (Keatonová - pozn. red.) dokáže s domem udělat ještě daleko úžasnější věci,” vyjádřila své přesvědčení.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci předpovídají nárůst cen nemovitostí v okolí domu, který se nově stal majetkem slavné hollywoodské herečky.

Sama herečka je ovšem stejně známá svým zvykem domy často měnit. Proto v nedávném rozhovoru v televizní show Jimmyho Kimmela připustila, že dům časem může i prodat.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Redaktoři serveru Realtor už nyní poznamenávají, že to nepochybně bude za částku výrazně vyšší, než je ta, za kterou dům koupila - 1,5 miliónu dolarů, tedy zhruba 33 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám