Hlavní obsah

Sídlu oscarového režiséra dominuje kámen a štuk

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bohatě používaný kámen a štuková výzdoba jsou hlavními znaky americké rezidence, kterou se rozhodl nabídnout k prodeji čerstvě oscarový režisér mexického původu Guillermo del Toro. Umělec, který na počátku roku získal hned dvě zlaté sošky za svůj snímek Tvář vody, se poohlíží po lepším bydlení a dům v kalifornském Agoura Hills prodává.

Foto: Profimedia.cz

Režisérův dům byl postaven v roce 1985 v tradičním jižanském stylu.

Článek

Mexický režisér, který z letošního oscarového klání vyšel ověnčen soškami za nejlepší snímek a za nejlepší režii, koupil své sídlo v kalifornském Agoura Hills v roce 2010, tehdy za něj utratil v přepočtu 33 miliónů korun.

V současnosti dům nabízí k prodeji. Kdo by chtěl dům nově již Oscary ověnčeného režiséra, musí si připravit samozřejmě sumu o něco vyšší - 45 miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Některé zdi jsou omítnuté, některé obložené bíle natřeným dřevem a některé zůstaly s přiznanými cihlami.

Patrové sídlo postavené v tradičním kalifornském stylu, v němž lze snadno rozeznat původně středomořské vlivy, má plochu podlah 530 čtverečních metrů a stojí na pozemku o velikosti téměř 1800 čtverečních metrů.

Foto: Profimedia.cz

Srdcem domova je rozlehlý obývací pokoj v přízemí s vysokým stropem a spoustou obrovských oken.

Dům s bělostnými fasádami otevřenými velkým počtem obdélníkových i obloukových oken byl postaven v roce 1985. Jeho vzhled oživuje ponechání některých cihlových zdí bez omítky. Jejich červenavé zabarvení je přesně tím prvkem, který zabraňuje jednolitosti vzhledu a fádnosti. Jiné části fasád jsou pak navíc ještě obloženy dřevem, to je ale nabíleno ve stejném tónu jako omítnuté stěny.

Foto: Profimedia.cz

Na obývací pokoj volně navazuje kuchyň. I ta se pyšní velkorysými rozměry. Osvětluje ji, kromě jiného, velice zdobný lustr.

To, čím v tradičním stylu zařízený dům návštěvníka zaujme hned při příchodu do interiéru, je hezké použití kamene. Nechybí samozřejmě v kuchyni v podobě žulové pracovní plochy, ale také v obytných místnostech, například jako obložení krbových vložek a samozřejmě v koupelně a před domem v okolí bazénu.

Foto: Profimedia.cz

Centrální ostrůvek v kuchyni má žulovou pracovní desku.

Druhým prvkem, pro který v moderně zařízených domácnostech již nezbývá místo, jsou štukové výzdoby stropu a stěn. V režisérově domě se jim ale dostalo velkého prostoru, štuková výzdoba se tak střídá s nezvykle tvarovanými stropy, které může návštěvník chápat jako jemný odkaz kubismu.

Foto: Profimedia.cz

Samostatná jídelna je zařízena ve formálním stylu.

Dům je rozdělen podle podlaží na společenskou a soukromou zónu. Přízemí slouží pro denní život rodiny, kromě prostorného obývacího pokoje zde nechybí kuchyně, formálně laděná jídelna, ale také například multimediální místnost (kde je hezky olemován krb mramorem) s tzv. mokrým barem.

Pro méně formální jídlo, například menší snídani, slouží příjemný koutek hned vedle kuchyně, z nějž se vychází na dvůr.

Foto: Profimedia.cz

Místnosti v horním patře mají nečekaně tvarované stropy.

Z obývacího pokoje se francouzskými dveřmi vychází na terasu s bazénem, do velké místnosti proudí přímo záplava světla díky velkému množství velkých oken.

Foto: Profimedia.cz

V domě je celkem pět ložnic.

Centrálním prostorem horního podlaží je hlavní ložnice, která je nejenom velice luxusně zařízena, ale také velice pohodlně. Vchází se z ní hned do několika šaten, soukromé pracovny, a především mramorem vykládané koupelny.

Foto: Profimedia.cz

Koupelna obkládaná červeným mramorem působí obzvláště luxusně.

Na zahradě kromě bazénu - v Kalifornii téměř povinného - nechybí zákoutí vyhrazené pro barbecue, romantiku dodává dřevěný, bíle natřený altánek, pro chvíle sportovního vyžití může nový majitel využít basketbalové hřiště.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám