Hlavní obsah

Moderátor Pavel Cejnar má z domu výhled na vyhaslou sopku

Právo, Sylva Svobodová

Moderátor a herec Pavel Cejnar pracuje v Praze, ale trvale bydlí v Pardubicích. Má tu klid, rodinné zázemí a přírodu na dosah. A také báječný výhled na Kunětickou horu, vyhaslou sopku, která je dominantou zdejšího kraje.

Foto: Petr Horník, Právo

Z obývacího pokoje lze přímo vstoupit na rozlehlou venkovní terasu. Originální jsou nasvícené podhledy a přisazená hranatá světla.

Článek

Pavel i jeho manželka Veronika jsou rodáci z Pardubic. Nepřemýšleli, že by bydleli jinde, a proto hledali pozemek v blízkosti města. Zajímavý tip dostali od příbuzné, neváhali a zakoupili zatravněnou plochu o velikosti 1800 m2.

Pozemek měl dva velké bonusy: skvělý výhled na ”Kuňku" (jak se zde říká kopci) a okolní starou zástavbu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bydlení pod hradem

Na Kunětické hoře je hrad, a kdo bydlí nedaleko, je v tzv. prvním památkovém pásmu. V praxi to znamená dodržet regule. V tomto případě to byl požadavek na šikmou střechu s daným sklonem a pálenou taškou.

Foto: Petr Horník, Právo

Z domu je nádherný výhled na Kunětickou horu, která je typickou dominantou Pardubického kraje.

„My jsme volili nižší sklon, museli nám kvůli tomu vytvořit speciální konstrukci, podbít ji deskami OSB. Vše máme vyztužené, aby se odváděla voda a nezatekla pod pálené tašky," vysvětluje Pavel.

Také podle požadavků památkářů nesmějí být v domech plastová bílá okna a solární panely na střeše, což bez problémů respektovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Dům vyhovuje požadavkům památkářů. Má šikmou střechu s mírným sklonem a pálenou tašku. Díky přetažené střeše do domu nesvítí přímé slunce a majitelé nemusejí pořizovat venkovní rolety.

Základem spokojenosti s bydlením je nejen koupě vhodného pozemku, ale i štěstí na architekta. Pavel Cejnar už ho měl pořádně prověřeného. „Když jsem moderoval televizní pořad Jak se staví sen, seznámil jsem se s architektem Davidem Machačem. Líbil se mi jeho styl práce, sedli jsme si i lidsky. A to je na výsledku vidět," říká Pavel.

Nemáme klimatizaci, protože ji nepotřebujeme. Díky foukané izolaci se v domě v létě drží příjemný chlad a v zimě hřejivé teplo.

A co si manželé Cejnarovi přáli? Dům situovat na jih, mít bazén a projít i za deště suchou nohou kolem domu. Stavba má proto sloupy s převislou střechou, pod niž lze rychle schovat cokoliv. Navíc hezky stíní interiér, a proto nepotřebují venkovní rolety.

V oknech jsou trojskla, která tepelně i zvukově izolují, některá mají i fólii s UV filtrem a jsou chráněna proti rozbití. Přilehlá zahrada je logicky rozdělená na letní (koupací) a zimní (venkovní vířivka) část.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Cejnar si ve volných chvílích užívá domu a spokojenou rodinku.

„Bydlíme tady rok, na zahradě máme bazén, ale čeká nás osázení zelení, stavba zahradního domku a přejeme si i letní kuchyň," zamýšlí se nad plány náš hostitel. Se vším je spokojen, ale mrzí ho, že toaletu v přízemí neudělali přístupnou i ze zahrady.

Automatika se využívá

Dům je technicky vyvážený. Nic není nadbytečné, ale také nechybí. Vše, co nabízí, majitelé v praxi využívají. Přes telefon ovládají vnitřní rolety, otevírají velkou garáž, kódují a používají bezpečnostní zařízení. Systém ukáže, kde zapomněli zavřít okno, nemusejí hlídat ani bazén, plánují i zautomatizované sekání a zavlažování trávníku.

„Nemáme klimatizaci, protože ji nepotřebujeme. Díky foukané izolaci se v domě v létě drží příjemný chlad a v zimě hřejivé teplo," popisuje majitel. Dům vytápí plynovým kotlem a částečně i krbem. Používají ho spíše na podpoření příjemné atmosféry a rodinné pohody.

Foto: Petr Horník, Právo

Alfou omegou každého domu jsou úložné prostory. Samostatná šatna patří k příjemným prostorům ženy i muže.

Velký, ale kompaktní

Novostavba má asi 260 m2, ale jednotlivé zóny jsou logicky propojeny, aby rodina byla v kontaktu.

Největší plochu v přízemí zabírá obývací pokoj s kuchyní a jídelnou, na který navazuje otevřená pracovna. V přízemí je rovněž pokoj pro hosty, ložnice, toaleta s koupelnou a technická místnost.

Foto: Petr Horník, Právo

Pracovna Pavla Cejnara je otevřená a volně navazuje na jídelnu. Takto je s rodinou stále v kontaktu.

Foto: Petr Horník, Právo

Krb v obývacím pokoji spolehlivě vyhřeje velký prostor, ale spíše se vnímá jako dekorace pro vytvoření správné atmosféry.

Dům lze popsat jako nadčasový, praktický, minimalistický, využívá kvalitní materiály a preferuje tlumené odstíny ve škále šedá, bílá a černá.

Decentní a elegantní styl manželé Cejnarovi podpořili i volbou podlahové krytiny. Vybrali vinyl v dekoru broušeného betonu, který je ve všech místnostech. Krytina je příjemná, nestudí a je vhodná i na podlahové topení.

Foto: Petr Horník, Právo

Dětský pokoj pro malého synka. Podlaha je vinylová, příjemná na dotek. Nestudí, je pod ní podlahové topení.

V domě se realizovaly mnohé skvělé nápady architekta. Třeba velký jídelní stůl vyrobený truhlářem na míru, zajímavé podhledy s nepřímým LED osvětlením, u nichž lze regulovat intenzitu světla, schody s transparentním schodištěm z bezpečnostního kaleného skla nebo dominantní lustr nad pracovnou.

Minimalismus zavítal i do kuchyně

Praktická, snadno udržovatelná a krásná na pohled - taková je kuchyň ve tvaru U od společnosti Gorenje, kterou Pavel jen chválí. Zvolili sestavu v bílém vysokém lesku v kombinaci s tmavou deskou a obkladem beze spár.

Foto: Petr Horník, Právo

V kuchyni Gorenje se skvěle vaří. Vše je při ruce a zároveň úhledně schováno za čelními dvířky ve vysokém lesku.

Výrobci se přizpůsobili rozměrovým požadavkům, a tak mohli za pohledové skříňky schovat i mikrovlnku a spížku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Dopřáli jsme si americkou lednici a vinotéku. Digestoř je jednoduchá, bez odkládací plochy, aspoň se na ní nedrží prach," vysvětluje náš hostitel. Pracovní deska je z materiálu Technistone připomínající přírodní kámen. Majitelé oceňují, že je odolná, pevná a dobře čistitelná. Plocha je navíc skvěle osvětlena zabudovanými LED pásky po celém obvodu kuchyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám