Hlavní obsah

Světlana Nálepková si na chalupě užívá soukromí i krásné výhledy

Právo, Zdeněk Smíšek

Výhled z oken domu Světlany Nálepkové připomíná pohled z přistávajícího letadla. Na tak vysokém kopci za Berounem a nad Berounkou bydlí! Velká zahrada za chalupou poskytuje dostatek soukromí i místa na případnou výstavbu dalšího stavení. Ale nepředbíhejme!

Foto: Petr Horník, Právo

Přízemí je jeden velký obývací pokoj s jídelnou a kuchyní.

Článek

Zpěvačka a herečka, ale i propagátorka cvičení duše se sem do klidu vrací už patnáct let. Venkovské stavení s kamenným zápražím a zídkou je pro ni ostrovem klidu. Tedy poslední roky. Jako nový osídlenec tu zažívala čilý stavební ruch.

Foto: Petr Horník, Právo

Středobodem chalupy zůstává kachlová pec.

Poslední dobou tady s úspěchem zvládá i roli babičky, protože dcera Josefína – Pepča s rodinou obývá podkroví dlouhého stavení. A také našla zalíbení v soužití s přírodou. Upřednostňuje koně. I když už má vystudovanou Akademii výtvarných umění, i ona zvolila místo Starého Města pražského život na malé vesnici.

Umělecká komunita od koní

Obě tady společně pořádají duchovní semináře s jógou a úvodem do meditace i práci s emocemi – autoregresní trénink a Pepča se soustředí na koněm vedenou terapii.

Foto: Petr Horník, Právo

I kuchyň ctí pohodový a venkovský ráz domu.

„Je to práce ze země. Lidé stojí v kruhu kolem koně a on vám zrcadlí vaše vlastnosti a emoce.

Nelituji, že jsem se z Prahy odstěhovala. Když sem přijedu, je to vždycky pro mě úplná terapie a relax. Samozřejmě se mi vždycky starosti a stresy z hlavy vytěsnit nedaří, ale jsem tu rozhodně spokojená. Za diváky jezdím po celé republice a do Prahy je to kousek.“

Foto: Petr Horník, Právo

Světlana Nálepková

Středem obytného přízemí je kachlíková pec, na které se dá i ležet, a kousek od zápraží je to na zahradě pergola s pohodlným posezením. I nové role se zde, pod dohledem dvou psů, dobře učí.

Foto: Petr Horník, Právo

Podlouhlé stavení na kraji parcely poskytuje i dokonalé soukromí v zahradě.

Mantry nad Berounkou

Světlana Nálepková už dvanáctou sezónu hraje komorní muzikál Milovat k smrti o Edith Piaf a nedávno měla premiéru Frida Kahlo – kabaret života o mexické malířce a aktivistce. S živým orchestrem.

Nelituju, že jsem se z Prahy odstěhovala. Když sem přijedu, je to vždycky pro mě úplná terapie a relax.
Světlana Nálepková

„Pojmenovali jsme to kabaret života, aby to nebyla jen tragédie, nechybí nadsázka a humor. A po šesti šansonových a swingových deskách jsem si udělala novou radost a vydala cédéčko Mantra 9 – nazpívané hinduistické a buddhistické mantry, které jsme vybrali s Jiřím Toufarem a on je zhudebnil. Spíš tak pro sebe jsem si obohatila dosavadní žánry a jsem ráda, že ze strany podobně založených posluchačů na duchovní cestě je o to docela zájem. Dá se u toho meditovat, relaxovat i cvičit ve studiích.“

Cesty do Prahy budou pro Světlanu během prázdnin a po nich ještě častější, protože ji čeká říjnová premiéra muzikálu v karlínském divadle Sestra v akci. Nezastírá, že je to pro ni po letech zajímavý návrat na tuto velkou scénu.

Foto: Petr Horník, Právo

V příjemném závětří je i pergola s letní kuchyní i odkazy na cesty do Himaláje.

„A do toho ještě musím být trochu babička. Je ale pravda a musím přiznat, že nejsem příliš spolehlivá na to, abych měla pravidelné hlídací dny.“

Zahradní stavby

Partner Světlany Nálepkové je také často na cestách, pracuje pro americkou cestovní kancelář, tudíž naše hostitelka, mající zálibu i ve výpravách do dalekých zemí, má tipy z první ruky.

„Cestování máme opravdu rádi oba. Dřív jsem bývala já ten plánovač, který projížděl internety, a teď to mám tak, že jeho to baví a umí se v tom opravdu orientovat, takže plánuje on a mně to tak vyhovuje,“ usmívá se Světlana, těšící se i na „výpravy“ po vlastní zahradě.

Foto: Petr Horník, Právo

„Jakmile se udělá hezky, tak tady žijeme venku. Postavila jsem si ve vzdálenějším koutu zahrady i jakousi meditárnu, kde každé ráno cvičím.“

Z pódia je výhled na řeku v údolí snad ještě impozantnější než z oken domu.

Foto: Petr Horník, Právo

Terasa u širokého zápraží nabízí další prostor na relaxaci i se sprchou a lehátky.

Hned u zápraží je už delší dobu do mírného svahu zapuštěna prostorná pergola s dvěma vyzděnými stěnami – letní kuchyně, kde lze zcela jistě pohodlně přežít i v dešti a za větrného počasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ovšem ten největší stavební projekt má naše hostitelka zatím v hlavě i na papíře, dcera zase uvažuje o přeměně stodoly vedle domu na výtvarný ateliér.

„Kdyby to ale mělo být příliš nákladné, tak si raději a snadněji pronajme prostory v Berouně.“

Foto: Petr Horník, Právo

Vize o dřevostavbě v zadní části zahrady, kde by bylo v podkroví ubytování a dole společná místnost k seminářům, nabírá přesnějších rozměrů a naše hostitelka se tady určitě ještě hodně dlouho nudit nebude!

Foto: Petr Horník, Právo

Pódium na cvičení je další ozdobou zahrady s jedinečným výhledem do údolí Berounky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám