„Jsou zde perfektní podmínky pro celoroční trénink. Lidé zde cyklistiku milují, také je tu dobré jídlo a navíc – letiště ve Florencii a Pise jsou blízko. Jsem venku každý den tři až sedm hodin, takže dobré klima je pro mě skutečně důležité,“ vysvětluje třicetiletý Brit.

Designéři osvěžili interiér spoustou zajímavých prvků.

Designéři osvěžili interiér spoustou zajímavých prvků.

Cyklista původní stavbu domu rozšířil, takže v současné podobě má jeho vila pět ložnic a pyšní se mnoha propracovanými detaily jasně ukazujícími, že si sportovec potrpí na soudobý design.

Bílé skulpturální židle patří k prvkům, které si cyklista vyhlédl sám ještě před zařizováním vily.

Bílé skulpturální židle patří k prvkům, které si cyklista vyhlédl sám ještě před zařizováním vily.

„Spolupráce s designérskou firmou se mi vyplatila, věděli, co chci, a byli schopni zajistit všechny povrchové úpravy a materiály. Detaily, jako tvar židlí, nebo organicky vypadající stůl, jsem měl vybrané již dopředu,“ říká Cavendish.

Třicetiletý cyklista za svou kariéru dokázal mj. vyhrát 25 etap na Tour de France a 15 na Giro de Italia.

Třicetiletý cyklista za svou kariéru dokázal mj. vyhrát 25 etap na Tour de France a 15 na Giro de Italia.

Designéři na mnoha místech vily zvolili místo otočných dveří posuvné.

Designéři na mnoha místech vily zvolili místo otočných dveří posuvné.

Dům má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. Suterén je vyhrazen sportu a relaxaci. Je v něm fitness a spa.

V přízemí je hlavní obytný prostor rodiny, zatímco k pětici ložnic se vystupuje po schodech do prvního patra. Tamtéž je prakticky umístěna i studovna.

Britský cyklista Mark Cavendish ve svém italském domově.

Britský cyklista Mark Cavendish ve svém italském domově

V interiéru domova, v němž závodník specializující se na silniční cyklistiku žije se svou ženou Petou, synem Finnem a dcerkou Delilah, je kvůli světlu i navození pocitu vzdušnosti bohatě využita bílá barva. Tu designéři ze studia AD Design uplatnili nejen na stěnách, ale i na nábytku a dalších prvcích.

Nás zaujaly například již zmiňované bílé židle Her od firmy Casamania v kuchyni a bílá pohovka Cierrre v obývacím pokoji.

Cyklistovi je moderní design vysloveně blízký.

Cyklistovi je moderní design vysloveně blízký.

Aby však interiér „nesvítil“ přespříliš, designéři jej na dobře promyšlených místech „přitlumují“ pomocí vhodně zvolených kontrapunktů v černé barvě.

Je to například výmalba zdí v koupelně v přízemí, části stěny s trofejemi anebo sedací souprava Barcelona Chair od Knollu před ní.

Schodiště od zbytku prostoru odděluje panel z čirého skla.

Schodiště od zbytku prostoru odděluje panel z čirého skla.

V obytné části domu je všude položena třívrstvá dřevěná podlaha Quick-Step z tvrdého dřeva s dekorem imitujícím starý vzhled. Podlaha, která odráží zašlé časy, je plná popraskaných zářezů a suků, jejichž zásluhou hezky vynikají přirozené rysy dřeva. Jeho tónovaný světlý odstín navíc interiér příjemně protepluje.

Hlavní ložnici dominuje tapeta přes celou stěnu s motivem holubičích křídel.

Hlavní ložnici dominuje tapeta přes celou stěnu s motivem holubích křídel.

Ústředním prvkem koupelny propojené s hlavní ložnicí je velká solitérní sněhobílá vana pro dva.

Ústředním prvkem koupelny propojené s hlavní ložnicí je velká solitérní sněhobílá vana pro dva.

Ne všechny plány, které mladý cyklista na začátku zařizování vily měl, se ovšem podařilo splnit. Ustoupit musel hlavně nápad s obřím akváriem s mořskými rybami, jímž hodlal potěšit svou ženu, ale které by do konceptu obývacího pokoje dobře nezapadlo.

Tento prostor bylo potřeba naopak co nejvíce odlehčit, a tak k rozdělení jeho zón použil čirý skleněný panel. Stejným je pak od zbytku místnosti odděleno také schodiště.

V celém obytném prostoru vily je položena podlaha v dekoru noblesního přírodního matného dubu.

V celém obytném prostoru vily je položena podlaha v dekoru noblesního přírodního matného dubu.