Hlavní obsah

Sídlo, v němž žil a zemřel gangster Al Capone

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejznámějším místům pobytu nechvalně proslulého gangstera Ala Caponeho (plným jménem Alphonse Gabriela Caponeho) patřilo jeho sídlo v Miami na Palm Islandu, přesně na Palm Avenue číslo 93. Nebyl to rozhodně žádný malý nenápadný domeček, ale panství obehnané solidní vysokou zdí o ploše zhruba 3000 čtverečních metrů. Je to dům, kde v roce 1947 zemřel na syfilis.

Foto: Profimedia.cz

Caponeho miamské sídlo bylo vystavěno ve španělském středomořském stylu.

Článek

Nezřídka bývá tento dům s jemnou nadsázkou označován jako „gangsterský ráj”. Termín neodkazuje na vybavenost zbraněmi či jiným podobným artiklem, ale na onu „relaxační” část gangsterského života, když si i ten nejotrlejší zloduch chce odpočinout a uchýlit se do pohodlného a příjemného soukromí. Právě tento účel plnilo Caponeho miamské sídlo.

Foto: Profimedia.cz

Z dob svého gangsterského majitele si sídlo uchovalo značné množství detailů.

Tvrdí se, že dům, který v roce 1922 postavil Clarence Busch,  Al Capone koupil o šest let později za 40 tisíc dolarů (dnes tedy zhruba 800 000 korun), ovšem dalších sto tisíc (dva milióny korun) zaplatil za jeho úpravy a vylepšení. V konečné podobě sídlo ve španělském středomořském stylu sestávalo z hlavní budovy a dvoupatrového domu pro hosty. Na pozemku byl dále bazén 9x18 metrů, který byl v té době údajně největší v okolí, a u něj poněkud monstrózně velký, dvoupatrový „plážový domek”, kde Capone pořádal četné párty.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyně je ovšem již zařízena moderně.

Obdélníkový pozemek jednou z kratších stran sahá až k vodě, takže jej uzavírá zhruba třicetimetrové pobřeží s vlastním molem. Nechyběl ani tenisový kurt a přirozeně místa pro ostrahu.

Foto: Profimedia.cz

Původně zařízená koupelna. Kromě žlutých a černých obkladů a černých doplňků, jsou původní i světla a dokonce i mosazné kohoutky.

V sídle za časů Caponeho éry bylo zařízeno sedm ložnic a pět koupelen, plus dvě dámské toalety. Do dnešních dnů se zachovala spousta původních detailů včetně zařízení některých z koupelen, pokojů, nebo i části původních elektroinstalací.

Foto: Profimedia.cz

Dvoupatrový plážový domek u bazénu byl místem pro mnohé párty.

Sídlo bylo naposledy nabídnuto k prodeji v roce 2012 za 9,9 miliónu dolarů (tedy 201 miliónů korun), ovšem skutečně prodat se jej podařilo až o rok později, za částku o více než dva milióny nižší – za necelých 7,5 miliónu (tedy 152 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám