Hlavní obsah

Neobyčejný dům Naomi Campbellové má tvar Horova oka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fantastický narozeninový dárek dostala modelka Naomi Campbellová od svého přítele Vladimira Doronina. Nechal jí postavit dům na ostrově u pobřeží Turecka. Nejde ale o nějakou průměrnou milionářskou vilku. Luxusní rezidence, která se pyšní přívlastkem ekologická, vypadá jako oko egyptského boha Hora. O projektu informoval australský server News.com.au.

Článek

Španělský architekt Luis de Garrido vtiskl domu podobu obřího kopulovitého skleníku, který z ptačí perspektivy vypadá jako oční panenka. Okolí pak dotváří zbytek staroegyptského ochranného a královského symbolu - oka boha Hora. Není se tedy čemu divit, že byste sídlo našli právě na ostrově, který nese název nejslavnější egyptské panovnice - Isla de Playa Cleopatra.

Tvar sídla podle architekta umožňuje jeho perfektní integraci do okolí a je navíc vysoce funkční. Modře zbarvená kopule odkazuje na oblíbenou modrou barvu používanou v keramice a architektuře Středomoří, zejména v Řecku a Turecku. Polokoule je tvořena skleněnými polohovatelnými žaluziemi umístěnými v podobě žebroví v ocelovém rámu. Díky nim má otevřený charakter a stálé příjemné mikroklima.

Dům má na samém vrcholku otvor znázorňující zorničku pantera, která funguje jako větrací komín. Ohřátý vzduch od skla jím vystupuje vzhůru a vytlačuje okolní vzduch ven mezi žaluziemi, což způsobuje neustálé proudění čerstvého vzduchu uvnitř atria.

Naprosto soběstačný dům

Dům je navíc kompletně soběstačný v zásobování vodou i energiemi. K výrobě tepla využívá skleníkového efektu. Sklo propouští sluneční světlo a ohřívá dům po celý rok. Díky polohovatelným žaluziím, důmyslnému větrání a geotermálnímu systému chlazení (chlazení vzduchu v podzemí) je ale uvnitř příjemně i uprostřed léta. Teplo nahromaděné během dne se pak díky tepelné setrvačnosti uvolňuje i v noci, naopak chladný vzduch sebraný během chladné noci je využit během teplého dne.

Teplou vodu zajišťují solární kolektory na jižní straně sídla, které se starají také o podlahové vytápění.

Fotovoltaické panely, z nichž je vytvarován zbytek Horova oka, dokážou pohodlně zajistit elektřinu pro všechny pokoje v domě. Není asi třeba dodávat, že v celém objektu jsou použita úsporná svítidla.

Co se týče zásobování vodou, dům není závislý na žádné veřejné vodní síti. Dokáže totiž zachytávat dešťovou vodu a díky čistícím a antibakteriálním systémům ji přetvořit na pitnou. Kromě toho čerpá vodu z podzemí. Dům také oplývá řadou filtrovacích a stáčecích systémů, které dokážou zpracovat odpadní vody. Ty se pak spolu s popelem z komína používají na zalévání zahrad.

Dům neprodukuje žádné emise ani odpady s výjimkou těch biologických. Ty jsou z velké části použity na kompost v zahradě, v okolí domu i ve vnitřní zahradě.

Rezidence čítá na pětadvacet pokojů a pět salónků. V přízemí se nacházejí pokoje, které slouží k běžnému každodennímu životu. V patře je pak úchvatně osázená zimní zahrada, z níž je neuvěřitelný výhled na moře. Zahrada je dvojúrovňová, takže se v ní můžete procházet a před sluncem jste chráněni druhou úrovní výsadby. V polosuterénu našlo místo rekreační zařízení, pokoje pro hosty či jakýsi velín domu.

I když je to k prvnímu obchodu z domu docela daleko a lze jet jen lodí, obyvatelé hlady neumřou. Dům má několik produkčních zahrad, na nichž je díky mikroklimatu možné pěstovat obiloviny, luštěniny, zeleninu a ovoce po celý rok.

Veškeré materiály použité v domě jsou zdraví prospěšné a navíc plně recyklovatelné, dům je možné rozebrat a postavit jinde bez jakékoliv potřeby bourání. Bydlení v Horově oku prostě vypadá jako sen: panuje v něm příjemné mikroklima, proudí v něm neustále čistý vzduch, obyvatelé mají dostatek světla a tepla tehdy, když je potřeba. Navíc dům vyžaduje jen minimální údržbu. A především, ta úžasná poloha...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám