Hlavní obsah

Zahradní potěšení u Antonína Panenky

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná přeháním, ale Antonín Panenka se bosý přibližoval po trávníku k bazénu stejnou chůzí, jako když v Bělehradě šestasedmdesátého roku kráčel ke značce pokutového kopu... Pravda, na zahradě svého domu nedaleko Poříčí nad Sázavou je zcela jistě klidnější atmosféra.

Článek

Nevrací se tady jen ke vzpomínkám na svoji fotbalovou éru (v suterénu domu má police s poháry a dalšími oceněními, včetně sbírky dresů), ale i na dětství. Jeho dnešní zrenovovaný dům, do kterého se s manželkou přestěhoval z pražských Vinohrad, je totiž nedaleko od místa, kde si jeho rodiče postavili chatu.

V osadě dětství

"K řece to bylo kousek a chodím se tam koupat vlastně dodnes, i když jsme si přece jenom pořídili bazén. Jezdím sem opravdu od malička. Vždycky tady bylo a je fotbalové hřiště, což mi vyhovovalo. Znám i kluky z okolních vesnic. A když jsme se sem přestěhovali natrvalo, tak jsme opravdu nešli do neznámých míst."

Možná po vzoru svých rodičů chatařů se po svatbě rozhodl opatřit si také něco vlastního, kde by se mohl, jak říká, vyžít. "Naskytla se tato možnost v roce 1984, kdy byl barák už dostavěn, ale pořád tu bylo dost práce. Do dnešní podoby jsem ho nechal celý přestavět a už nám poskytuje pohodlí celý rok. Původně to byl jen rekreační objekt, i když jsme sem jezdili třeba i na Vánoce. Jezdím sem od šesti let a nikde jinde jsem o pořízení domu se zahradou ani neuvažoval."

Za koupáním nemusí Panenka nikam daleko.

Pouto k danému místu se dá pochopit tím spíše, když zvážíme, co Antonín Panenka procestoval s fotbalovými týmy. "Důležité je, aby se člověku v daném místě líbilo, ale není ani tak důležité, jaký má člověk barák nebo kdovíjak hezké prostředí. Možná důležitější je mít dobré sousedy. Tady jsou dobrý lidi a snažíme se spolu dobře vycházet."

Naplněná rána

"Nejsem žádný Mičurin. Dřív jsem byl asi daleko aktivnější i na zahradě, ale trávu mě baví sekat pořád. I když spíš už šetřím síly a kytičky nechávám na manželce. Že bych vysazoval záhonky, to opravdu ne! Líbí se mi okrasná, přirozená zahrada. Poslední dobou si myslím, že je tu těch jehličnanů možná až moc. Samozřejmě je nádherné, když se člověk ráno probudí a koukne rovnou do zahrady. Člověka to naplní příjemným pocitem a optimismem na celý den. Když je člověk spokojený, tak pak i jeho práce může být lepší," pochvaluje si Antonín Panenka.

Bazén story

Koupání má jen pár metrů od prostorného a zastřešeného posezení u krbu na terase. Ta navazuje rovnou na dům. Francouzskými dveřmi se dá z prostorného obývacího pokoje v přízemí pohodlně vykročit rovnou na terasu s výhledem přes celou zahradu a bazén. Ten ke spokojenosti majitele přijela nainstalovat a zprovoznit specializovaná firma Desjoyaux.

Pohled na zahradu zterasy

"I když poskytují kompletní servis, nechal jsem si nejprve po konzultaci s firmou připravit jámu pro bazén od místních řemeslníků. Bylo to přece jenom levnější. Ale sledovat pak vlastní usazování a dokončovací práce byla radost, protože ti kluci to mají, jak se říká, zmáklé.

Musím se za sebe přiznat, že nejsem až takový milovník a ortodoxní vyznavač podobných vymožeností. Beru to samozřejmě jako příjemné zpestření, ale jako nutnost opravdu ne. Sázava je od nás sto padesát metrů a za celé roky jsem neměl potřebu koupat se v bazénu. Myslím, že je to i módní vlna lidí, kteří vydělali prachy a chtějí si dopřát komfort. Dneska si už přiměřený bazén může pořídit každý, kdo má zahradu.

Rozhodně je příjemné se ve vedru zchladit. Původně jsme tu měli už před lety vybetonovanou nádržku s divným tvarem, něco jako ledvinka, hlubokou do pasu. Na cachtání fajn, i když to byla vlastně jen větší vana. Pak jsme si nechali instalovat bazén 5x3 metry. No a teď máme k naší spokojenosti bazén 7x3,80 metru s čističkou a protiproudovou jednotkou."

Příjemné letní posezení

Relax především

V moři jde prý fotbalový internacionál maximálně tak po prsa. "Spíš se jen tak čachtám... Že bych tady musel pádlovat deset minut v protiproudu, to ne! Vydržím tak čtyři tempa a už mě to nebaví. Protiproud využívám spíš jako masáž a celý bazén na relaxaci. To jsem schopný se tady i potápět..."

Už na první pohled je patrné, že bazén do terénu umístila profesionální firma. Ale i jeho okolí nabízí otázku, zda je pod vším podepsán zahradní architekt? "To už ne. V podstatě jsme si to tu zařídili se ženou všechno sami. Nejen na zahradě, ale i v interiéru. Necháváme se inspirovat i různými časopisy. Původně to tu vypadalo všechno úplně jinak."

Po dvaceti letech působí zahrada opravdu vyladěným a uklidňujícím dojmem. Dokonce i s golfovými holemi tady může bývalý fotbalový špílmachr trénovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám