Hlavní obsah

Balada na zahrádce Heidi Janků

Právo, Zdeněk Smíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtyřmi lety jsme navštívili zpěvačku Heidi Janků v novém a prostorném domě na okraji Prahy v Uhřiněvsi. Interiér i domácí studio si s manželem, dříve kapelníkem, dnes manažerem Ivo Pavlíkem zařídili po nastěhování velmi rychle. Ale zahrada se teprve začínala rýsovat.

Článek

Avšak během času sám život vtiskl rovnému pozemku (před domem i za domem) podobu i funkční rozčlenění. A to i přesto, že nám Heidi hned bez obalu přiznala, že zahradničení není jejím koníčkem. ("Nemám trpělivost čekat, až se něco ujme nebo rozkvete.") Ale odpočinek na zahradě? To ano! Zejména pak posezení pod pergolou navazující rovnou na zápraží domu.

Mezi ploty

Zásluhu na kvetoucí a stále více se zelenající zahradě má prý nový zahradník kouzelného jména. Pan Balada umí realizovat představy svých zákazníků. A naši hostitelé se zase, na dnešní poměry vzácně, umějí shodnout i se sousedy. Ti tzv. spodní se do ulice z dvojdomků nastěhovali zároveň s nimi a velmi rychle se dohodli, že je nebude oddělovat klasický plot, ale ostrůvek zeleně a malá terénní nerovnost. Obě strany jsou spokojené. Pozemky vypadají opticky větší a přitom se navzájem neruší a v navštěvování jim také nic nebrání.

Heidi Janků před svým domem

"Odpočívací zóny na zápražích jsou poměrně blízko sebe, takže i ty s blízkými sousedy jsou odděleny různými trelážemi. Ale vycházíme spolu pořád tak dobře, že jsme dokonce uvažovali o pořízení společné kočičky, protože loni tady bylo hodně hrabošů. Na společný plot od začátku řeč nepřišla. S horními sousedy, kteří se přistěhovali později, si možná v plotě pořídíme společnou branku, protože se také poměrně často navštěvujeme," popisuje pohodové vztahy naše hostitelka.

Navíc se nám zpěvačka přece jen přiznala, že i knihy o zahradách a květinách pečlivě studovala, takže poctivý přístup k aktuálním tématům je jí vlastní. Na upravené zahrádce je to koneckonců vidět.

Zelené léto

"Ivoš říkal, že v těch vedrech nebude trávu zalévat, protože ji nejíme. Takový my máme vztah k zahradničení," směje se Heidi, ale hned si pochvaluje současného zahradníka.

"Ten první se na nás asi učil a ještě moc nerespektoval naše zadání. Chtěli jsme tu nasadit co nejvíce stálezelených dřevin a to se mu moc nepodařilo. Až nyní se bude zahrada přetvářet k našemu obrazu. Přibude více kamínků a míst, které se budou průběžně a snadněji udržovat.

Už teď je tu dost keříků zdobících místa (vedle domu), kde by se trávník nepohodlně sekal. Líbilo by se mi, kdyby tu všechno kvetlo, ale přiznávám, že rytí v zemi mě nebaví. Růže! Ty se mi podařilo vypěstovat, ale jak jsem toho docílila, nevím! Co kvete, to je hezké. Tak  tu nechávám i pampelišky. Ivoš si tu vydupal jabloň, ale zatím mnoho nerodila," směje se Heidi. "Dám jí ještě rok šanci," konstatuje pán domu.

Zhradu nedělí klasický plot.

Buk na grilu

O kladném vztahu spokojených manželů k praktičnosti i sportovnímu pohybu na vzduchu svědčí i betonový stůl na ping-pong uprostřed trávníku. K tomu naši hostitelé zvažují, zda pořídit "malý, ale zastřešený bazén s protiproudem". A se vstupem rovnou z domu. Vedle pergoly by se jistě vešel.

Prý by dost při rozhodování pomohlo, kdyby na zahradě našli zakopané peníze. Třeba do roka a do dne uvidíme... Podobné nápady dostává náš hostitel (prý už padesát let) při pravidelné ranní cestě pro mléko a pro noviny. "To je moje duševní rehabilitace, kdy si mohu v klidu uvažovat. Nedávno jsem třeba přišel pro změnu na to, že bude asi lepší než investovat do krytého bazénu jezdit za ušetřené peníze na výlety."

Všude dobře, pod pergolou zjevně nejlépe!

"Nechali jsme ji postavit dodatečně, protože sem pořád svítí slunce. Při jedné vycházce jsem si u sousedů vyfotil podobnou konstrukci a pak ji ukázal našemu řemeslníkovi, který nám už postavil přístřešek na auto před domem," pochvaluje si svůj vklad do zařizování Ivo Pavlík, který si jinak v domě potrpí hlavně na nejnovější elektronické vymoženosti. "Když byly teplé večery, dávali jsme si ven i televizi a byli pořád venku," vzpomíná Heidi.

Na stole i grilují, protože  upřednostňují stolní litinový gril na elektřinu. "Dostala jsem ho před časem od mého fanouška ke čtyřicátinám. Dokonce máme tajný tip, jak to udělat, aby i na takovém grilu masíčko vonělo dřevem. Prý stačí na pánev vedle masa položit kousky bukového dřeva namočeného do vody... Nevím, zatím jsme nikdy nestačili ke grilování sehnat tvrdé dřevo," prozrazuje mimochodem a se smíchem zpěvačka, která asi nejen díky zdravé stravě vypadá stejně jako před dvaceti lety, že se u nich pořád něco děje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám