Hlavní obsah

Zdařilá rekonstrukce ve variantách modrého tónu

Přestavby a rekonstrukce bytů v panelových domech jsou stále častějším tématem. Nevyhovující stísněné dispozice nahrazují otevřené a prosvětlené interiéry s jednotnou skladbou materiálů. Stejně se postupovalo i v případě panelového bytu v pražském Ládví, kde architektka musela na několika desítkách čtverečních metrů splnit náročné představy a vytoužená přání klientů.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Základním požadavkem majitelů bytu bylo co nejvíce využít stávající prostor a co nejvíce ho prosvětlit.

Článek

Rekonstruovaný byt je situován v klasickém panelovém domě, v původní dispozici 2+1. Celková podlahová plocha bytu činí 42 m². Byt byl předán v původním stavu a jednalo se o kompletní rekonstrukci, včetně výměny všech povrchů.

Požadavky majitelů bytu

Zásadním požadavkem klientů bylo co nejvíce využít stávající prostor a byt co nejvíce prosvětlit. V příslušném prostoru zakomponovat plnohodnotnou kuchyň.

Dalším oříškem pro architektku Ivanu Šustrovou ze studia Designist byl požadavek na umístění dvou horských kol v bytě. I tento úkol byl splněn ke spokojenosti majitelů bytu.

Rovněž další požadavek, který se při podobných rekonstrukcích neustále opakuje, vytvořit co možná nejvíce úložných prostor.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Oříškem byl požadavek na umístění dvou horských kol v bytě.

Dalšími požadavky bylo vytvořit místo pro přespání příležitostných návštěv, ale třeba také najít prostor pro nácvik tance. Dalším požadavkem bylo v bytovém prostoru vytvořit dvě pracovní místa a vhodně umístit jídelní stůl až pro čtyři osoby.

V rekonstruovaném bytě bylo nutné vyměnit stávající podlahové krytiny za dubové parkety, které jsou jednotné v celém bytě a volně navazují na dlažbu v kuchyňském koutě.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

V celém bytovém prostoru jsou položeny nové dubové parkety.

Propojení obývacího pokoje a kuchyně

Vestavný nábytek a kuchyň se ladily do světlé barvy s akcentem dubové dýhy, aby se malý prostor co nejvíce propojil.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Světlá kuchyň s akcentem dubové dýhy

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Podařilo se také vhodně umístit jídelní stůl až pro čtyři osoby, který je možno sklopit ke stěně.

Místnost pro obývací pokoj a kuchyň se propojil větším stavebním prostorem bez dveří a celkové optické zvětšení a prosvětlení se dosáhlo i velkým zrcadlem na stěně, které je možné případně zakrýt dekorativním závěsem.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Požadavkem majitelů bylo vytvořit v daném prostoru místo pro přespání příležitostných návštěv.

Jídelní stůl je atypickým prvkem a byl vyroben na míru. Může se sklopit na zeď, pokud vyvstane požadavek na vznik volného prostoru.

V této místnosti je dále sedačka, kterou je možné rozložit i s taburetem a může pak sloužit jako dvojlůžko pro přespání příležitostných návštěv.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Rozvržení bytu

Zajímavý prvek - cementové impregnované obklady

„Vstupní chodbu se podařilo prosvětlit nadsvětlíky, kudy proudí i denní světlo. V koupelnách a na toaletě jsou použity cementové impregnované obklady. Koupelnový nábytek je dělaný na míru, stejně jako veškeré ostatní truhlářské prvky v bytě,” podotýká architektka.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

„Přáním a zároveň požadavkem majitelů bylo, aby barevnost v bytě byla laděna do modrých odstínů. Na celkovém výsledku rekonstrukce je patrné, alespoň doufám, že to byla správná volba, zvláště vzhledem k doplnění dekoru přírodního dubu a použité bílé barvy," doplňuje architektka.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Koupelnový nábytek je dělaný na míru, stejně jako veškeré ostatní truhlářské prvky v bytě.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Modré tóny jsou viditelné i na toaletě.

Ivana Šustrová
Navrhuji soukromé i komerční interiéry, včetně kompletní realizace s dozorem při dodání a montáži interiéru. Dále nabízím poradenství ve výběru doplňků a dekorací, popřípadě předělání již zařízených interiérů. Návrhy jsou vytvořeny dle vašeho stylu a preferencí, odrážejí vaše potřeby a životní styl. Návrh a realizace interiéru jsou rozděleny do tří fází - studie/celkový návrh a vizualizace/realizace.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám