Hlavní obsah

V obývacím pokoji vznikl elegantní spací kout pro rodiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poněkud atypický byt na pražském sídlišti Barrandov prošel kompletní rekonstrukcí. Jako vždy byla zásadní volba nové dispozice. Tentokrát se řešil problém, se kterým se setkáváme poměrně často - spaní rodičů v obývacím pokoji.

Foto: Kouba Interier a časopis PANEL PLUS (12x)

Článek

Je na zvážení, zda se nevyplatí přizvat si ke spolupráci na rekonstrukci bytového architekta, který má s přestavbami panelových bytů bohaté zkušenosti. Obecně totiž u bytových jader existuje pouze několik základních typů, které se stavěly v různých dobách.

Zkušený architekt zná dobře také jednotlivé dispozice panelových bytů a má již i osvědčená řešení, jak se s nimi kreativně vypořádat.

I když se na první pohled může zdát, že takové služby jsou jen výdajem navíc, ve skutečnosti vám mohou peníze ušetřit. Odborník dokáže poradit, jak docílit výrazného efektu, někdy třeba jenom s minimálním zásahem do interiéru.

Kompletní rekonstrukce atypického bytu

Prostorný byt 3+1 je atypický velkou komorou a navíc balkóny na obou stranách. Byt obývá rodina s dospívajícími dětmi, proto si majitelé bytu přáli pro každé z dětí vlastní pokoj. Zároveň však nechtěli rozkládací gauč na spaní.

Původní stav

Nakonec jim architekti připravili spací koutek pro rodiče v rámci obývacího pokoje. Prostor nelze považovat za plnohodnotný pokoj, spíš je to opravdu jenom koutek.

V budoucnu, až děti "vyletí z hnízda", bude možné spací koutek využít například jako malou pracovnu.

Nový stav

Velký úložný prostor

Vstupní část bytu se dispozičně nezměnila, velká komora zůstala, vstup do ní vypadá jako vestavěná skříň, málokdo by tam čekal tak velký úložný prostor.

Oba dětské pokoje zůstaly prakticky beze změny, jeden je mírně zmenšen ve prospěch koupelny.

Prostorná vana v koupelně

V koupelně je prostorná vana, umyvadlo a požadavkem majitelů bylo druhé WC. Na toaletě přibylo umývátko. Pračka "našla" své místo ve výklenku mezi koupelnou a toaletou.

„Zajímavostí je její umístění v příslušné výšce. S majiteli bytu jsme řešili prostor na odkládání špinavého prádla a nakonec jsme pod pračkou vytvořili dva hluboké šuplíky. Konstrukce spodní skříňky je samozřejmě uzpůsobena váze spotřebiče. Též instalace jsme přizpůsobili umístění pračky a vyvedli jsme je o trochu výše," poznamenává ing. Alena Koubová ze společnosti Kouba Interier.

Posuvné dveře do pouzdra

V obýváku je již zmiňovaný spací koutek, kam se vešlo dvojlůžko, malá komoda na spodní prádlo a poličky, které slouží jako odkládací prostor.

Do ložnice se vstupuje dveřmi posuvnými do pouzdra, trochu denního světla zajišťují luxfery pod stropem. V obývacím pokoji je sedací souprava, sestava pro TV. V jídelní části pak rozkládací jídelní stůl a kuchyňská linka do U.

Kuchyňská linka s akcentem fialové

Majitele měli poměrně jasnou představu o barvách a vzhledu bytu. Jako jednotící prvek je použita vinylová podlaha v dekoru šedého dřeva. Použitím nivelační stěrky se podařilo byt vyrovnat do jedné úrovně.

Majitelka si přála kuchyňskou linku ve fialové barvě. Tu, ve vysokém lesku, použili architekti na spodní skříňky. Horní jsou odlehčené béžovým lakem.

Sestava je do U, mezi okny obývacího pokoje začíná vestavěnou lednicí, pod oknem je umístěn dřez. Následuje pracovní plocha, varné centrum je proti oknu. Sestava končí opět vysokou skříní, která slouží jako spíž.

Jídelní stůl bez spáry

„Zajímavý je též jídelní stůl. Požadavkem majitelů bylo, aby ve složeném stavu nebyla v ploše stolu spára. Zvolili jsme tedy netradiční konstrukci s vloženou deskou. Stůl ladí ke kuchyňské lince, stolovací deska je ve stejné barvě jako linka, jen z praktických důvodů je provedena v matném laku," poznamenává Martin Kouba.

Postel z masivního javoru

Vybaveni spacího koutku je ve světlém dřevodekoru, postel je z masivního javoru. Veškerý úložný prostor je nakonec ze zeleného vysokotlakého laminátu. Původní bílou nakonec architekti nahradili světle zelenou, celek tedy nepůsobí nijak chladně.

Dveře zůstaly bílé. V koupelně je krémový obklad, doplněný mozaikou s jemnými tóny fialové barvy. Za zrcadlem je touto společností často používaná zapuštěná skříňka.

Dodatečně architekti doplňovali majiteli bytu ještě vybavení komory, kde je nakonec umístěn skrytý pracovní kout, opravdová „zašívárna“.

Bodovky a cylindry s perleťovým odleskem

Po technické stránce prošel tento panelákový byt kompletní rekonstrukcí. Nové jsou veškeré instalace, elektro, voda a odpady. V celém bytě se na stěnách objevily nové štukové omítky.

Strop v obývacím pokoji byl nakonec srovnán sádrovou stěrkou, kvůli osazení lištového světla. V chodbě, koupelně a na WC jsou umístěny sádrokartonové pohledy a v nich jsou zabudována bodová světla.

Svítidla jsou též přáním a výběrem majitelů bytu. Osvědčil se jim již zmíněný lištový systém bodovek, se kterými je možné následně pohybovat podle potřeb. Do obývacího pokoje byly zvoleny cylindry s perleťovým odleskem.

Ing. Alena Koubová je absolventkou Fakulty pozemních staveb ČVUT. Od dokončení studií se zaměřuje na rekonstrukce bytů a kompletní realizace interiérů. Od roku 2007 pracuje v rodinné firmě Kouba Interier. Ve své práci klade důraz na individuální přístup k zákazníkovi a jeho potřebám. Samozřejmostí je precizní provedení jak stavebních prací, tak veškerého nábytku vyráběného na zakázku.
Ing. Martin Kouba vystudoval dřevařské inženýrství na České zemědělské univerzitě. V roce 2003 začal navrhovat a vyrábět nábytek. V roce 2006 založil společnost Kouba Interier, která se mimo jiné zaměřuje na návrhy a zakázkovou výrobu nábytku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám