Hlavní obsah

Původní stav bytu nebyl ideální, bourala se část podlahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když dojde na koupi nového bytu, snaží se lidé hledat takový, který by zcela vyhovoval jejich potřebám. Ne vždy je to ale reálné, proto i u nových developerských projektů mnohdy dochází k následným dodělávkám. Jako v jednom pražském bytě.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Kuchyň je vyrobená z lakovaných MDF desek. Vložený šedý prvek kuchyně byl vytvořen z kompaktních desek.

Článek

„Klienti nás bohužel oslovili už pozdě, tudíž nebylo možné dělat žádné zásadní změny,” poznamenává architektka Lucie Mlýnková k bytu v pražském projektu U Michelského mlýna. „Naštěstí dispozice nebyla tak špatná, jako ve většině developerských projektů.”

Nakonec se klienti rozhodli nechat i původní podlahu. Ta se pouze v části kuchyně vybourala a místo ní architekti aplikovali stěrku Betonepox.

Stejný dekor dřeva, jako je použit u podlah, byl pak použit i na částech nábytku a skříňce v koupelně. Díky perfektní práci truhlářů se podařilo získat stejný odstín.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

Nábytek v předsíni je laděn do odstínu šedé.

Majitelé si přáli minimalistický interiér v odstínech bílé a šedé. Tyto barvy doplňuje právě dřevěná dýha v odstínu podlahy. V dětském pokoji pak také světlé odstíny modré.

Odtah od digestoře k jádru

Nad kuchyňskou částí došlo ke snížení stropu sádrokartonovým podhledem. Byla potřeba dostat odtah od digestoře k jádru. Zároveň tak vznikla možnost zápustného osvětlení. Kuchyně je vyrobena z lakových MDF desek v bílé barvě, doplněna o šedé prvky z kompaktní desky a bílé pracovní desky z umělého kamene.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

V rohu kuchyně je umístěna vinotéka přístupná z obývací části.

V kuchyni a také u jídelního stolu a obývacích skříněk byly použity kovové prvky s finálním povrchem kovářské černi. Police v kuchyni jsou pak vyrobeny z dýhovaných desek ve stejném odstínu jako je podlaha.

Kuchyňská linka je navržena v jednoduchém designu, bez úchytek. Jediná úchytka byla použita pro lednici a je vytvořena ocelovým profilem, který byl použit i v dalších částech bytu.

Malý pražský byt vyměnili za větší v historickém domě

Tipy a trendy

„V části ostrůvku byl vytvořen vestavný truhlík pro možnost pěstování bylinek. Do rohu kuchyně byla umístěna vinotéka, která je přístupná od jídelního stolu. Jídelní stůl je také vyroben truhláři na míru s horní kompaktní deskou a kovovými podnožemi v antracitové černi. Jídelní židle dodala firma TON,” dodává architektka.

Snížení podhledu umožnilo instalaci zápustného osvětlení. Nad jídelním stolem byla použita závěsná svítidla z dílny českého výrobce Brokis.

Foto: Tomáš Dittrich a časopis Bydlení mezi panely

V obývacím pokoji vedle okna byla vytvořena knihovna, která přechází ve spodní části v obklad. Rozšiřuje tak parapet, který je možno použít i k sezení.

Stěna v celém prostoru byla opatřena stěrkou – imitací pohledového betonu. Jako kontrast byly voleny skříňky v bílé barvě. Na stěně kolem oken byla vytvořena knihovna, která dále pokračuje jako obklad radiátoru.

Také v ložnici byla použita na stěnu za postelí stěrka – v tomto případě Perlata. I zde byl veškerý nábytek vyroben na míru. Postele pod sebou ukrývají úložný prostor.

Barevná paleta ložnice by měla obsahovat hlavně zemité odstíny

Tipy a trendy

Naproti posteli byla přes celou stěnu vytvořena vestavná skříň v šedé barvě, opět s motivem dřevěné dýhy ve výklenku vedle okna.

Slovo architektky

„Ve svých návrzích se snažím uplatňovat individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledáme spolu taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením,” doplňuje architektka, která absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze a roční stáž na Politecnico di Milano.

Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů včetně kompletní realizace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám