Hlavní obsah

Pokojové rostliny jsou vděčným dárkem

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S domácími květinami je radost žít. Zelenají se a kvetou i v době, kdy za okny čaruje mráz. A když si zamaneme, promění byt třeba v amazonský prales. Jaký jiný vánoční dárek tohle umí?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Štědrá nadílka. Domácí zeleň je hodnotným dárkem pod stromeček. Rozdává radost po mnoho let.

Článek

Spolu s rostlinami v květináči darujeme lásku, kyslík a pozitivní energii, kterou vyzařují. Stávají se milou připomínkou a pro někoho dokonce i vstupenkou do fascinujícího světa přírody.

Aby zelené klenoty obdarovaného neschvátily přehnanými nároky na péči, vybereme raději jen ty, které představují vzor skromnosti. Tahle pětice patří k těm nejkrásnějším a nejoblíbenějším.

Africká fialka (Saintpaulia)

Dlouhověká, přizpůsobivá a vděčná rostlina, které se rovněž říká jonátka, vytváří 5 až 20 cm vysoké růžice okrouhlých, dlouze řapíkatých listů s měkounce chlupatým povrchem. Jejich tmavá zeleň dokonale vyzdvihuje barevný půvab jednoduchých až plných květů s nápadně žlutými prašníky uprostřed. Nakvétá neúnavně takřka po celý rok.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Neunavně kvetoucí. Jonátka (Saintpaulia) svým vzhledem nikdy neomrzí. Nesmíme ji přelít!

Co má ráda: Polostinné až světlé stanoviště stranou přímého slunce. Spokojená je jak v teple, tak i v chladnější ložnici či na chodbě. Zálivka odspodu zamezuje zahnívání stonků.

Vánoční kaktus (Schlumbergera)

Málokdo by uvěřil, že tenhle kuriózní sukulent roste v rodné Brazílii na stromech. Další zvláštnost se týká jeho lesklých dužnatých listů. Ve skutečnosti jsou to zploštělé stonky, které zaujmou tvarem i v době, kdy na jejich koncích visí květy vytříbených tvarů a barev. A že není snadné odpoutat od nich oči, nás přesvědčuje každý rok o Vánocích, kdy je v obchodech k dostání.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kuriózní parťák. Vánoční kaktus (Schlumbergera) si získá naše srdce, ať už kvete, nebo ne.

Co má rád: Dostatek světla bez slunečního úpalu, skvělé výsledky přináší i v polostínu. Rád se nechává mlžit. Vzdušné místo je pro něj stejně důležité jako umírněná zálivka.

Podeňka (Tradescantia)

Staromilská krasotinka známá též pod jménem voděnka splňuje sny o stylovém bydlení majitelů všech typů příbytků – od tradiční chalupy po moderně zařízený loft.

V závislosti na odrůdě nosí listy zelené, vyvedené do vínova, často se stříbřitým dekorem či proužky. Bez zásahu nůžek tvoří dlouhé výhony, které můžeme nechat volně přepadat nebo je vyvážeme k opoře.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nostalgický šarm. Podeňka (Tradescantia) jím okoření domácnost v každém stylu.

Co má ráda: Spoustu slunce. Bez něj ztrácí pěkné zbarvení a vůbec působí sklesle. Nestojí o přehnanou péči. Na mokro a přebytek hnojiva reaguje neduživostí.

Kolopejka (Kalanchoe)

Komu by neučarovala květenství napěchovaná plnými kvítky připomínajícími zdrobnělé růžičky? Není snadné vybrat si mezi bílou, růžovou, žlutou, oranžovou, fialovou nebo červenou variantou. Existují také odrůdy s jednoduchými květy, a k tomu vzrostlé i trpasličí. Nejčastěji se pěstuje jako jednoletka, ale při pravidelném hnojení vydrží několik let.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Opravdový životabudič. Kolopejka (Kalanchoe) s květy v radostných barvách šíří dobrou náladu.

Co má ráda: Sukulentní listy napovídají, že stojí pouze o šetrnou zálivku. Miluje vyhřáté místo na plném slunci s dobrou cirkulací vzduchu. Ve stínu vytahuje a řídne.

Čtyřlístek (Oxalis tetraphylla)

Šťavel mexický neboli čtyřlístek zasluhuje obdiv pro své nádherné listy v jablečně zelené barvě, kterou v horní třetině střídá temná fialová. Usazené jsou na tenkých stoncích a k večeru se sklápějí jako deštník. Jako dárek se uplatňuje dokonale. Říká se o něm totiž, že přináší štěstí. Dobře rostlé exempláře nakvétají drobnými růžovými květy.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pro štěstí. Čtyřlístek (Oxalis tetraphylla) se chlubí tvarem i barvami. Pozor, nesmí vyschnout!

Co má rád: Rozptýlené světlo, ale při dostatečné zálivce toleruje i přímé slunce. Substrát vyžaduje stále mírně vlhký, aby nevyschly podzemní hlízky, ze kterých čerpá životní energii.

Dárkové balení

Rostlinu můžete darovat v proutěném košíku či v tašce z lisovaného plastu, která zároveň poslouží jako stylová obalová nádoba. Nic nepokazíte ani klasickým květináčem, když k němu přidáte sametovou mašli nebo ho dáte do dárkové krabice.

Pozor na zimu! Spousta pokojovek pochází z vytápěných pěstebních skleníků. Aby po cestě k novému majiteli neprochladly, obalte je pro jistotu ještě papírem či netkanou textilií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám