Hlavní obsah

Na Velehradě vzniká replika opevnění někdejšího opatského domu

Velehrad (Uherskohradišťsko)

Stavbaři v těchto dnech v areálu velehradské baziliky pracují na replice opevnění a kruhové věže někdejšího opatského domu ze 13. století, které budou stát na jeho základech odkrytých v zahradě sociálního ústavu. Před dokončením je i expozice v podzemním lapidáriu, která by měla být otevřena o Velikonocích. Na letošek jsou plánovány i další úpravy, řekla Věra Homoláčová, která má opravy areálu na starost.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Replika opevnění včetně kruhové věže opatského domu ze 13. století, jejíž základy byly odkryty vedle baziliky, se staví na Velehradě na Uherskohradišťsku.

Článek

Práce na replice opatského domu, které vyjdou asi na 7,6 miliónu korun a zahrnují i informační tabule, by měly být hotové nejpozději v květnu. V lapidáriu, které bylo loni opraveno za asi 9,7 miliónu korun, finišují práce na expozici zobrazující životní příběhy mučedníků z řad církve ve 20. století.

"Zbývá doinstalování některých prvků a úklid," popsala Homoláčová. V závěru loňského roku byly otevřeny muzea Bible a Velehradu ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje. Tyto tři expozice budou celkem stát 20,8 miliónu Kč.

Chystá se i k nim i průvodcovský systém, který návštěvníka provede celým areálem velehradské baziliky od lapidária až po zmíněná muzea.

"Lidé se ve sluchátkách či z mobilního přenosného zařízení dozví jednoduchou formou vše o místech, kde se zrovna bude nacházet. Nebude tak třeba číst vývěsky nebo delší texty na tabulích. Průvodcovský systém bude fungovat ve třech jazykových mutacích a v provozu by měl být do červencových cyrilometodějských slavností," uvedla Homoláčová.

Finance z evropských fondů

Všechny tyto aktivity jsou financovány z velkého projektu oprav areálu baziliky za zhruba 346 miliónů korun, z nichž 294 miliónů uhradí evropské fondy a zbytek stát. Necelých 117 miliónů stála rekonstrukce sýpky a konírny na Velehradský dům sv. Cyrila a Metoděje, za téměř 112 miliónů bylo opraveno nádvoří baziliky, na jejíž rekonstrukci padlo dalších asi 48 miliónů korun. Stavba nového sociálního zařízení vyšla na 12,5 a oprava kostelíka Cyrilka na 9,1 miliónu korun. Projekt bude ukončen k 31. srpnu letošního roku.

Další opravy se uskuteční díky dotaci z regionálního operačního programu EU. Bude postavena komunikace, která propojí stávající růžencovou cestu od Starého Města s areálem baziliky. Podle Homoláčové bude rekonstruována i zeď v uličce u fary a úpravy čekají i vstup do areálu baziliky vedle ohradní zdi u silnice.

V první etapě budou upraveny inženýrské sítě a prostor bude připraven pro napojení na hlavní silnici. Všechny tyto práce celkem přijdou na 6,5 miliónu Kč a hotové budou nejpozději v červnu příštího roku.

Podle Homoláčové ani poté nebude oprava velehradského areálu u konce. Kromě druhé etapy vstupních prostor zbývá také renovovat některé části interiéru baziliky. Chystá se i oprava ohradní zdi a terénní úpravy plochy za Cyrilkou, kde by měla být v budoucnu odpočinková zóna včetně místa pro letní stanování poutníků a turistů. Na tyto akce farnost peníze shání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám