Hlavní obsah

Každý padesátý Evropan nemá v bytě vanu či splachovací WC

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi dvě procenta obyvatel Evropské Unie neměla podle údajů za rok 2007 uvnitř vlastního bytu či domu splachovací záchod. Stejnému množství Evropanů chyběla v domácnosti i vana či sprcha. Vyplývá to z údajů Evropského statistického úřadu (Eurostat).

Článek

Češi na tom byli ještě relativně dobře: bez WC, vany či sprchy bydlel jen každý stý z nás. Nevyrovnáme se sice Dánům, Nizozemcům, Italům či Švédům, kde je bez záchodů a van jen půl procenta obyvatelstva. Zato v Litvě či Lotyšsku splachovací záchod či pořádnou koupelnu postrádá celá pětina obyvatel.

V Česku ve vlastním obydlí splachovací záchod a vanu či sprchu nemělo jedno procento obyvatel. Na Slovensku to u toalet byla tři procenta, u van či sprch stejně jako v Česku jedno procento lidí.

Statistici při sestavování tabulek srovnávajících životní podmínky v 27 státech unie vycházeli z dostupných údajů za rok 2007. U Bulharska s Rumunskem nicméně data chybí.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

To nejlepší ze stavebního veletrhu For Arch 2008.

Koupelnu bez vany a záchodu si většina z nás asi ani neumí představit. FOTO: Dana Kysučanová, Novinky

Eurostat uvádí i názory Evropanů na hlučné či znečištěné oblasti. Hluk z ulice či sousedství nejvíc tíží Kypřany (37 %), znečištěné prostředí Lotyše (38 %) a Malťany (35 %), nejméně Švédy (jen 7 %).  V ČR hluk trápí 18 procent lidí a špatné životní prostředí 17 procent.

Anketa

Bez čeho byste se v bytě nejspíše obešli?
WC
4 %
vana
27 %
sprcha
6,9 %
potřebuji v bytě vše
58,5 %
nic z toho v bytě nepotřebuji
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5949 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám