Hlavní obsah

Koupelna zazáří čistotou a úklid bude jednodušší díky drobným úpravám

Novinky, tnk

Rekonstrukce celé koupelny je nákladná, ale proč nevylepšit alespoň něco. Některé drobnosti udělají opravdové divy a hlavně jsou praktické a usnadní čištění celé koupelny, která je jinak ideálním místem pro množení bakterií. Nějaká ta vychytávka určitě přijde vhod. Příkladem jsou posuvné vyjímatelné dveře koupelny nebo lépe glazovaná toaletní mísa, na které nezůstává tolik bakterií.

Článek

Zkuste si do koupelny místo vystouplého odtokového žlabu pořídit minimalistický žlábek, který má málo výstupů, a díky tomu se na něm neusazují nečistoty.

.: Moderní, minimalistický žlábek potěší milovníky čistých linií.foto:Siko

Největší neplechu v koupelně většinou udělá sprchování ve vaně, tu ale můžete lehce přeměnit ve stylový kout, stačí si pořídit pevnou zástěnu.

.: Vanová stěna se skládá z několika dílů, které lze vzájemně sklopit a posléze překlopit na stěnu. Ve složeném stavu nezabírá v koupelně prakticky žádné místo.foto:Ravak

Vanová zástěna by měla mít při standardní výšce vany cca 1, 3 m, je možné si pořídit širokou zástěnu přesně podle rozměrů vany. Není ale třeba obklopit celou vanu, dokonale postačí několik dílů.

Vyjímatelné dveře usnadní čištění

Práci usnadní i vyjímatelné dveře sprchového koutu. V zárubních se totiž nečistoty opravdu těžko čistí, ale pokud zvolíte vyjímatelné dveře, je po problémech. Posuvné sprchové kouty jsou osazeny samomaznými ložiskovými podjezdy s mechanismem, jehož snadným aktivováním dojde k vyndání posuvné části koutu z rámu.

.: Čištění dveří je jednoduché, práci ale raději nenechávejte na dětech.foto:Siko

Pro rodiny s dětmi je vhodnější volit zástěny s rámovou konstrukcí, do které jsou namontovány posuvné díly s tzv. antiblokem, což je mechanismus, který brání zadrhávání a křížení těchto dílů, a při prudším zavření či otevření se nestane žádná nehoda.

.: Pro hluboké sedací vaničky neboli minivany se vyrábí speciální zkrácený minikout s antiblokem.foto:Ravak

Do malých koupelen se ale nejlépe hodí tzv. bezrámové zástěny, kdy je bezpečnostní sklo přichyceno pouze panty a těsnící lištou.

Úprava skla koutu proti vytváření map

Speciální povrchové úpravy sprchových koutů dovedou také divy, zkuste si pořídit třeba skleněný sprchový kout se speciální úpravou, díky které voda hladce steče a na stěnách se nebudou vytvářet žádné mapy. 

.: Speciální vrstva vytváří hladký, téměř bezporézní povrch, po kterém kapičky vody okamžitě stečou.foto:Jika

Bakterie se v toaletě množí díky nedokonalému glazování

Nesnadné čištění toaletní mísy může vyřešit dokonalé glazování vnitřních kruhů a sifonů, díky tomu ulpívá na těchto místech méně nečistot i bakterií, a zůstávají stále hygienicky čistá. Snadnému vytírání v koupelně zase napomůže pořídit si závěsnou toaletu, podlahy koupelny pak hravě vytřete mopem.

.: Závěsná toaleta ulehčí vytírání, a navíc šetří místo v koupelně, ta díky tomu vypadá prostornější. Prohlédněte si mísu, než ji budete kupovat, glazování je důležité.foto: archív Důmí

Taková chytře zařízená koupelna a toaleta dovede ušetřit spoustu času, který bychom jinak věnovali úklidu, investice se nám tak určitě vrátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám