Hlavní obsah

Karlovo náměstí má být zelenější

Právo, Karolína Kudynová
PRAHA

Karlovo náměstí by mělo mít do budoucna víc stromů a zeleně a příjemnější prostředí. Radnice Prahy 2 letos vypíše výběrové řízení na projektanta obnovy největšího pražského náměstí v centru města. K návrhům se budou mít možnost vyjádřit i místní obyvatelé.

Foto: Karolína Kudynová, Právo

Karlovo náměstí v Praze.

Článek

„Budeme dbát na to, aby se zde zachovalo co nejvíce zeleně včetně starých a cenných stromů,“ říká zástupce starostky pro oblast výstavby a územního rozvoje architekt Václav Vondrášek. O všech změnách bude radnice jednat s památkáři a s obyvateli Prahy 2.

Radnice hledá kompromisní řešení mezi dříve schváleným návrhem, který měl náměstí zhruba vrátit do podoby, jak je založil František Thomayer a kterou mělo v 19. století, kdy lidé chodili pěšky a korzovali v zeleni, a současnými potřebami centra města.

Střet reality se skanzenem

Park je veden jako kulturní památka. Situace je ale již jiná. Na náměstí jsou metro, tramvaje, univerzita, nemocnice a také obchodní centrum. Domníváme se, že nový návrh musí tyto změny brát v úvahu. V opačném případě lze mít obavu, že střet reality se skanzenem by stejně vyhrál současný život a investované peníze by mohly být promrhány,“ říká Vondrášek.

Tam, kde je podle původního plánu trávník, jsou teď napříč vychozené široké cesty. To musíme brát v úvahu. Buď by tam musely vzniknout zábrany, aby lidi po trávníku nechodili, nebo cestu nechat v užší podobě vydláždit,“ dodává zástupce starostky. Radnice vybere toho, kdo si nejlépe poradí s požadavky, které radnice na proměnu parku má.

Radnice stále například neví, jestli by park měl být více otevřen, tedy bez keřů, které oddělují vnitřní prostor od rušné ulice. Místa, kam není vidět, jsou rizikovější pro případná přepadení a pohybují se tam i lidé, kteří užívají drogy. Zároveň je ale potřeba, aby rušná silnice byla oddělená zelení, aby lidé měli v parku klid. „Je opravdu hlavolam, jak tyto požadavky skloubit,“ řekl Právu architekt a zastupitel Prahy 2.

Reklama

Výběr článků

Načítám