Hlavní obsah

Jarní vazby pro ozdobu i potěšení

Novinky, Pavel Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hřejivý příslib sluníčka, radost z rozmanitých květů a vůní jara si můžete užít kdykoli. Nechte se inspirovat krásnými vazbami, které vytvořil florista Pavel Hruška.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Jaru vládne král hyacint

Na dekorativním talíři jsou natěsno svázané březové špalíčky kokosovým motouzem tak, aby utvořily pevnou základnu pro nakvetlé hyacinty. Jsou vyjmuté z květináčků, kterým jsem omyl kořeny. Jelikož jsou špalíky různé výšky, přirozeně tak vytvořily prostor pro upevnění cibulí.

Foto: Petr Horník, Právo

Protože na jaře jsou časté sněhové přeháňky, pokusil jsem se tuto scenérii dotvořit posypem umělého sněhu. Tato dekorace je velmi trvanlivá - pro její čerstvost doporučuji po dvou až třech dnech rosit vodou. Čím chladnější prostředí vyberete, tím prodloužíte dobu kvetení, až na tři týdny.

Jarní dárek

V této dekoraci jsem kolem cibule napíchal větvičky zeleného vřesu (Calluna vulgaris Stockholm). Nemáte-li vřes po ruce, můžete ho nahradit např. jalovcem. Dynamiku vyjadřují peříčka, levitující na stříbrném floristickém drátku.

Foto: Petr Horník, Právo

Jaro na okně

Do plastové misky o průměru cca 8 cm vložte namočenou aranžovací hmotu, vysokou asi 3 cm. Kolem obtočte pás březové kůry a spojte kancelářskou sešívačkou.

Potom vyjměte z květináčku hyacint a omyjte kořeny. Do spodní části cibule zapíchněte dřevěnou špejli nebo dvě dřevěná párátka a zapíchněte do aranžovací hmoty tak, aby kořeny přesahovaly základnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Pro zjemnění a připomínku jara jsem zvolil několik bílých pírek, která jsem zapíchnul také do aranžovací hmoty, po obvodu cibule. Ještě trochu umělého sněhu a dekorace na malý stolek nebo okno je hotová.

Jarní vonička

Rozkvetlé hyacinty a zelený vřes jsem svázal do malé voničky namočeným barevným pedikem. K jedné straně jsem ještě přidal čerstvé březové větvičky, které ve vodě za několik dnů naraší.

Foto: Petr Horník, Právo

Hyacintový věneček

Slámovou podložku (korpus věnce) jsem po vnitřním i vnějším obvodu polepil rozpůlenými špalíčky suché křídlatky japonské (Reynoutria japonica). Na spodní části vnější strany nelze přehlédnout žlutou přízi, která nejen dekoruje, ale plní i funkci zpevnění plátků křídlatky.

Foto: Petr Horník, Právo

Do vzniklé okrouhlé úžlabiny jsem vložil igelit a kousky namočeného florexu - aranžovací hmoty - a na ni položil vyjmuté cibule hyacintů těsně vedle sebe. Celé jsem doplnil větvičkami vřesu (Calluna vulgaris Stockholm).

Vyrobeno ve spolupráci se Svazem květinářů a floristů ČR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám