Hlavní obsah

Designérka navrhla praktičtější řešení bytu pro pětičlennou rodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětičlenná rodina (rodiče a tři děti, starší chlapec a dvě děvčata) si přála upravit stávající bydlení. Zásadní bylo rozdělení některých místností a také zřízení vlastních pokojů pro děti a ložnice pro rodiče.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus (13x)

V obývacím pokoji je několikamístná pohovka a také subtilní křesla, TV stěna ukrývá úložný prostor nejen pro elektroniku.

Článek

Bytová designérka navrhla úpravu dispozice tak, aby v původní velké místnosti s lodžií byl ponechán prostorný obývací pokoj. Hned vedle umístila kuchyň, která je docela velká, takže se do ní vejde i prostorný jídelní kout.

Kuchyň je přístupná jen z obývacího pokoje. Přes velký obývací pokoj a následně přes kuchyni se vchází do malého pokoje, který je určen staršímu chlapci.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Původní stav

Požadavky v bodech
Upravit dispozici bytu tak, aby byla vhodná pro vícečlennou rodinu (tři děti, starší chlapec a dvě děvčata).
Rodina preferuje oddělenou kuchyň od obývacího pokoje. Také oddělené pokoje pro děti a samostatnou ložnici. Rovněž oddělené WC od koupelny.
Majitelé si přáli světlé barvy a moderní řešení. Hladké a moderní materiály, ale zároveň útulné prostředí, kde jsou barvy použity s citem.

Nika pro pračku a sušičku

Komoru v chodbě designérka Kateřina Mlejnková zrušila a navrhla novou předsíň do tvaru písmene L tím, že posunula WC a koupelnu směrem do středu bytu ke kuchyni, především s ohledem na vodoinstalaci a odpady.

V prostoru chodby, která vede do obývacího pokoje, navrhla niku pro pračku, sušičku a toaletu.

Vstup do koupelny je na druhé straně chodby u ložnice. Koupelna je sice velmi malá, ale vešla se do ní vana se sprchovou zástěnou a umyvadlo se skříňkou.

Barevné kontrasty

Ložnice je na místě původní kuchyně, vstup je z chodby kolem koupelny. Dětský pokoj malých děvčat je ve velkém pokoji, který je přístupný z chodby.

V celém bytě jsou nové podlahy v dekoru světlého, běleného dřeva.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Nové rozvržení

V předsíni designérka stejné dřevo použila i jako obklad stěny, kde jsou vchodové dveře. To vše kontrastuje s pastelovou zelenkavou barvou, která je použita na většině nábytku spolu s dekorem dřeva. Výmalba bytu je bílá, pouze někde jsou použity dekorativní tapety.

Naproti vchodovým dveřím velké zrcadlo

V předsíni designérka navrhla policový regál v zelené barvě, který je určený pro odkládání různých předmětů i svršků. Dále zelenou lavičku na sezení, hlavně pro děti, k tomu bílé věšáky zakoupené v obchodním domě. Přímo naproti vchodovým dveřím na stěně vedle koupelny je umístěno velké zrcadlo.

Vybavení kuchyně

„Kuchyni jsem se snažila vybavit tak, aby byl maximálně využit prostor, která má sloužit pětičlenné rodinně. A to nejen při ukládání věcí, ale i při vaření a samozřejmě také k příjemnému stolování celé rodiny,” popisuje designérka.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Kromě rohové linky se do kuchyňského prostoru vešla ještě malá komoda. U okna je navržen kulatý stůl, který umožňuje pohodlně měnit počet míst k sezení, podle dané situace.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Výrazné obklady v koupelně a na toaletě

V koupelně i na WC je totožná podlahová krytina, obklady jsou v tónu s výrazným dekorem, který prostor zútulní. Na WC i v koupelně je s ohledem na minimum prostoru jen nejnutnější vybavení, což nakonec u pětičlenné rodiny přispěje k udržení pořádku.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

V koupelně je u stropu police do tvaru písmene L, která skýtá další úložný prostor. Pračka a sušička jsou umístěny ve výklenku přístupném z chodby.

Dvoulůžko s úložným prostorem

V ložnici je navrženo celočalouněné dvoulůžko s úložným prostorem. Naproti jsou skříně a policový regál s příborníkem, vše v dekoru dřeva. Samozřejmě nechybí noční stolky a několik dekorativních prvků jako tapeta v čele postele nebo nástěnná svítidla.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Pokoj staršího chlapce

Pokoj chlapce je navržen tak, aby splňoval požadavky staršího dítěte. I s ohledem na minimum možností (kvůli nedostatku prostoru) se návrhářka snažila vytvořit útulný interiér.

Za dveřmi je velká postel v dekoru dřeva šíře 120 cm s úložným prostorem a zásuvkou na lůžkoviny. S tím kontrastuje zelená sestava polic kolem okna, která skýtá odkládací prostor i v malé místnosti.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Naproti posteli je navržena šatní skříň, vedle ní pracovní stůl. „Pro zútulnění jsem použila dekorativní prvky, jako je tapeta na stěně za postelí, tmavý koberec anebo police nad postelí v modré barvě, která tvarem připomíná hlavu jelena,” dodává designérka.

Pokoj malých děvčat

„Pokoj děvčat jsem navrhla s ohledem na to, aby měla stejný prostor jak na spaní, tak i na učení. Snažila jsem se jej vybavit jen nejnutnějším nábytkem pro uložení hraček, šatstva a učení.”

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

I v tomto pokoji je využita kombinace světlého dřeva a zelené barvy. Na stěnu za stůl designérka navrhla dekorativní tapetu.

Pracovní kout s odkládacím prostorem

V obývacím pokoji je několikamístná pohovka a také subtilní křesla pro minimálně pět osob. Naproti je umístěna TV stěna, navíc s úložným prostorem nejen pro elektroniku. Vedle pak pracovní kout s odkládacím prostorem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Může se zdát, že v bytě není tolik úložného prostoru, kolik by bylo třeba. Designérka se snažila vytvořit především domov, který pojme nejzákladnější věci. K uskladnění dalších věcí musí posloužit například sklep.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis Panel Plus

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám