Hlavní obsah

Bydlení na Praze 2 kazí gangy kapsářů z ciziny

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatele této městské části tíží hlavně silná doprava, kapsáři, zloději aut, narkomani a bezdomovci. Prostituci, kapsáře a bezdomovce vnímáme jako velký problém. Vyřešit ho je běh na dlouhou trať.

Foto: Petr Blahuš , Právo

Návaly lidí u tramvajové zastávky na I. P. Pavlova jsou pro kapsáře doslova božím darem.

Článek

Nové Město, Vinohrady a Vyšehrad jako typická historická centra metropole trápí zejména ty druhy kriminality, které tvoří odvrácenou tvář turistického ruchu. Podle ředitele městských strážníků v druhé městské části Václava Vozdeckého je situace nejhorší v dopravě, kde jeho lidé musí každý den řešit spoustu přestupků. Citelným problémem jsou také nájezdy organizovaných gangů kapsářů, tvořených zejména rumunskými nebo bulharskými Romy.

„Doprava, to je neštěstí. Přes Prahu 2 vede hned několik dopravních tepen a čtvrť je tak komunikačně přetížena. A co se týče kapsářů, když je hezké počasí, máme o víkendu v turistické sezóně hlášeny jen z oblasti národní kulturní památky Vyšehrad desítky okradených lidí, hlavně nepozorných cizinců,“ řekl Právu Vozdecký.

Kapsáři se již pohybují v organizovaných skupinách

Kapsáři sužují celé centrum Prahy, ale snad nejvíce si oblíbili linky metra a tramvají, které jedou přes Nové Město a Vinohrady přes Vltavu k Pražskému hradu. Spoje číslo 23 a 22 jsou již takřka kultovní, dostaly se dokonce už i do zahraničních bedekrů. Na kapsáře, využívající hlavně návaly lidí na důležitých stanicích během dopravních špiček, nepomáhá ani varování pronášené rozhlasem v tramvajích nebo vozech metra.

„Tyhle bez přehánění organizované gangy, hlavně Rumuni, Bulhaři a Slováci, však ale řádí i mimo špičku. Když chybí zmatek u nástupu a výstupu, tak ho uměle vytvoří,“ řekl Právu jeden z členů policejního „kapsatýmu“, který se specializuje na tento druh kriminality.

Podle něj navíc stoupá v poslední době agresivita členů těchto gangů, zvláště když se jim někdo postaví na odpor nebo když jsou odhaleni. „Situaci moc nevylepšuje ani naše justice. Soudci takové darebáky navzdory důkazům o jejich organizovanosti prakticky nikdy neposílají do vazby, takže kradou dál nebo zmizí z Prahy do své vlasti a už na ně nemůžeme. A když už je odsoudí, dávají jim směšné tresty,“ tvrdí kriminalista.

Vinohrady, hlavně zdejší parky, si také oblíbili feťáci. „Musíme po nich neustále uklízet, je to nebezpečná práce a také stojí město spoustu peněz,“ řekl Právu jeden ze strážníků, sloužících v druhé městské části.

Městská i republiková policie o všech těchto problémech sice ví, ale se svými počty, vybavením a za současných zákonů nejsou schopni se zločincům za volantem nebo zlodějům účinněji postavit. „Nejhorší je, že některé druhy kriminality v určitých lokalitách jsme schopni maximálně vytlačit na jiné místo, ale ne už je eliminovat,“ řekl Právu pod podmínkou anonymity jeden z pražských policejních expertů.

Kde bují zločin
Bezdomovci:Malá Štěpánská, Tylovo náměstí, I. P. Pavlova, Karlovo náměstí
Narkomani:Karlovo náměstí, Folimanka, Riegrovy sady, Malá Štěpánská
Kapsáři:I. P. Pavlova, Vyšehrad, tram. linky jedoucí přes Prahu 2 na levý břeh Vltavy
Prostituce:Karlovo náměstí, některé části Nového Města
Vykrádání aut:okolí Vyšehradu

Reklama

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Výběr článků

Načítám