Hlavní obsah

Architekt navrhl plovoucí archy jako ochranu před stoupáním oceánů

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plovoucí domy a hotely, které navrhl ruský architekt Alexandr Remizov, by mohly být lidskou odpovědí na stoupání hladiny moří. Na souši by tato ekologická obydlí pro stovky lidí mohla pomáhat obyvatelům míst postižených zemětřesením a jinými katastrofami.

Článek

„Prefabrikované díly domu lze sestavit během tří až čtyř měsíců,“ řekl Remizov německému týdeníku Der Spiegel. Pružně přizpůsobitelná konstrukce, kterou autor označuje za „ekologickou archu“, je podle něj použitelná v nejrůznějších částech světa.

Foto: Právo

Na nákresech, které zveřejnil, vypadá pozemní varianta jeho domu jako šnečí ulita obklopená pásy silnic a parkovišť. Dům má být z velké části soběstačný. O energii se postarají větrné generátory v ústředním pilíři budovy a průhledné sluneční panely na jejím povrchu. Její efektivní využití mají zajistit návrhy ruského vědce Lva Britvina, který se podílel na vývoji energeticky úsporných řešení pro vesmírné stanice.

Foto: Profimedia.cz

„Kupolovitá forma podporuje vzdušné turbulence, což posílí činnost větrných generátorů. Uvnitř budovy napomáhá forma kupole k akumulaci teplého vzduchu v horní části budovy. Toto teplo bude přeměněno v jiné druhy energie,“ uvedl architekt.

Džungle uvnitř

Také veškerý vzniklý odpad by se měl zlikvidovat či využít uvnitř domu.

Při konstrukci archy se chce Remizov obejít bez skla. Průhledné solární panely mají být pokryty fólií ze samočisticího plastu, který odolá i drsnějším povětrnostním podmínkám.

Plast bude připevněn na kovovou konstrukci, která má sloužit i ke svádění dešťové vody do cisteren v domě. Prostředí domu pak zlepší dřevěné konstrukční prvky.

Foto: Profimedia.cz

Bujná vegetace vytváří uvnitř příjemné klima.

Veřejné prostory domu by měla vyplňovat džungle. Bujný porost, rostoucí v chráněném prostředí, vytvoří podle architekta příjemné mikroklima.

Na byty bude možné využít 14 000 čtverečních metrů, což by stačilo pro ubytování několika stovek lidí. Podle televize CNN však Remizov počítá i s mini a maxi variantami – pro padesát nebo až pro deset tisíc usedlíků.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na archu shora

Reklama

Související témata:

Související články

Plovoucí obývák je snem každého romantika

Němečtí architekti vytvořili plovoucí obývák. Hausbót o rozměrech čtyři krát čtrnáct metrů je prototyp, který může sloužit jako penzion, byt na vodě nebo...

Výběr článků

Načítám