Architekt Michal Volf byl majitelem osloven s cílem kompletní rekonstrukce bytu. Součástí zadání byl i požadavek na akustiku, a to nejen z důvodu, že v panelových domech jsou často slyšet zvuky od sousedů, ale i kvůli tomu, že majitel velmi rád poslouchá hudbu a částečně ji i sám provozuje.

Byt na pražském sídlišti prošel celkovou rekonstrukcí.

Byt na pražském sídlišti prošel celkovou rekonstrukcí.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

„Smyslem rekonstrukce bylo zjednodušit dispozici a dostat do malého bytu (42 m2) dostatečné úložné prostory,” konstatuje autorizovaný architekt a konzultant, od roku 2012 s vlastní architektonickou praxí se zaměřením na rekonstrukce bytů a obytných domů, především památkově chráněných.

Prostor chodby je po úpravách velmi komfortní.

Prostor chodby je po úpravách velmi komfortní.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Zároveň se zajímá o rekonstrukce a konverze hodnotných historických objektů, které jsou v současné době bez využití.

Problémy původní dispozice

Jednalo se o klasický panelákový byt 2+kk s umakartovým jádrem a tenkými příčkami, kde najdeme předsíň, samostatné WC, malou koupelnu s umyvadlem a vanou, ložnici, obývací pokoj a kuchyňský kout částečně oddělený příčkou.

Obývací pokoj sice působil prostorně, ovšem na úkor velikosti ostatních místností, kuchyňský kout se nacházel v hloubi dispozice a byl kvůli tomu velmi tmavý.

Jednou z hlavních proměn prošla kuchyně.

Jednou z hlavních proměn prošla kuchyně.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

„Základním konceptem byla účelná a funkční dispozice. Jinými slovy dispozici zjednodušit a tím byt zpřehlednit, udělat jej ve smyslu užívání praktičtějším a zároveň jej více prosvětlit. Protože má majitel rád minimalismus a věci na svém místě, bylo potřeba vytvořit i vhodné úložné prostory,” vysvětluje architekt.

V části mezi sedačkou a kuchyní se nachází rozkládací jídelní stůl pro čtyři až šest osob.

V části mezi sedačkou a kuchyní se nachází rozkládací jídelní stůl pro čtyři až šest osob.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Ještě jeden důležitý požadavek byl architektem zohledněn – byt je orientován na jih a v letních měsících docházelo k jeho přehřívání. Proto byly v rámci rekonstrukce realizovány venkovní rolety, které odrazí většinu slunečního záření, ale zároveň jsou průsvitné, takže při jejich zatažení zůstává v bytě dost světla.

Vybourání jádra a veškerých příček

Funkční rozdělení bytu zůstalo obecně zachováno, ale je nyní řešeno velmi účelně. Prvním krokem bylo vybourání jádra a veškerých příček tak, že zůstaly pouze obvodové zdi.

Barevnou paletu bytu tvoří kombinace bílé barvy a přírodní dřevěné podlahy.

Barevnou paletu bytu tvoří kombinace bílé barvy a přírodní dřevěné podlahy.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

„Hlavní příčka mezi původním obývákem a ložnicí byla odstraněna také z toho důvodu, že ve své původní pozici neumožňovala v ložnici umístit dvoulůžko. Nová dispozice ložnice pracuje s jejím půdorysem efektivně – průběh nové příčky byl zvolen přesně dle funkce ložnice – tam, kde se nachází postel, je místnost širší, směrem ke dveřím se v místě vestavných skříní zužuje, a tím pomáhá rozšířit hlavní obytný prostor a vytváří v něm niku pro knihovnu a pracovní stůl," popisuje průběh rekonstrukce architekt.

Ložnice se směrem ke dveřím v místě vestavných skříní zužuje.

Ložnice se směrem ke dveřím v místě vestavných skříní zužuje.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Obývací prostor je zařízen jednoduše, přesně podle potřeb majitele bytu. Najdeme zde především gramofon s reproduktory a pohodlnou sedačku k poslechu hudby. V části mezi sedačkou a kuchyní se nachází rozkládací jídelní stůl pro čtyři až šest osob.

Jednou z hlavních proměn prošla kuchyně, která je nyní s obytným prostorem propojena v celé své šířce a linka je navržena ze dvou rovnoběžných částí, aby se do ní od okna dostalo co nejvíce světla. Tento typ uspořádání kuchyňské linky je praktičtější a nabízí více úložných prostor než linka do tvaru písmene L. V nové kuchyni jsou stěny včetně prostoru mezi pracovní deskou a horními skříňkami natřeny bílou omyvatelnou barvou.

„Kuchyňská linka u stěny s koupelnou obsahuje dřez, pracovní plochu a varnou desku, ve druhé části se nejdále od okna nachází skříně se spíží a s lednicí, směrem k oknu funguje linka jako druhá pracovní plocha a tím supluje klasický kuchyňský ostrůvek. Díky tomu, že v této části neobsahuje horní skříňky, dostane se do kuchyně od okna dostatek světla a kuchyně díky tomu působí velmi prostorně," podotýká.

Co se týče koupelny a WC, nové příčky byly vystavěny téměř na původním půdorysu jádra, ale zcela se změnila jejich dispozice. Do koupelny bylo nově umístěno i WC, spojením dvou původně malých místností působí nyní koupelna prostorněji a bylo do ní možné dostat i vestavnou skříň s pračkou.

V koupelně je na stěnách drobná bílá mozaika s tmavou spárou, na podlaze byly použity velkoformátové keramické dlaždice v hnědém odstínu.

V koupelně je na stěnách drobná bílá mozaika s tmavou spárou, na podlaze byly použity velkoformátové keramické dlaždice v hnědém odstínu.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

„Díky co nejtěsnějšímu obestavění trubek jádra se ve sprchovém koutu podařilo realizovat i niku se sedátkem, která sprchový kout výrazně zvětšila. Koupelna je jedinou místností, kde byl realizován snížený podhled. Chodba je nyní díky rozšíření koupelny o něco užší, ale díky systému vestavných skříní, jejichž hloubka se směrem od vstupních dveří zvětšuje, je prostor pro oblékání a obouvání u dveří komfortní,” konstatuje architekt.

Koupelna je jedinou místností, kde byl realizován snížený podhled.

Koupelna je jedinou místností, kde byl realizován snížený podhled.

FOTO: Robert Žákovič a časopis Bydlení mezi panely

Byt je navržen v kombinaci bílé barvy a přírodní dřevěné podlahy, v koupelně je pak použit keramický obklad a keramická dlažba. Bílá barva byt opticky zvětšuje, dělá jej vzdušnějším a působí elegantně. Vestavný nábytek byl zhotoven truhlářem na míru v dekoru bílého lamina, většina mobiliáře je z IKEA.

Pracovní plocha kuchyně je imitací dubu v laminátu. Podlahu tvoří přírodní dubové třívrstvé lamely a je položena jako plovoucí. V koupelně je na stěnách drobná bílá mozaika s tmavou spárou, na podlaze pak velkoformátové keramické dlaždice v hnědém odstínu.

Ve srovnání s původním stavem působí byt nyní větším dojmem, ačkoliv je v něm mnohem více úložného prostoru. Je to dáno i tím, že v obývací části, která je největším prostorem bytu, se nachází nábytku nejméně, a proto tato hlavní místnost bytu působí velmi prostorně.

Požadavek na akustiku splněn 

Nové vnitřní příčky v bytě byly realizovány z desek Habito, které mají výborné zvukově izolační vlastnosti a vysokou únosnost, takže při kotvení do nich není potřeba používat hmoždinky jako u běžného sádrokartonu.

Pro útlum hluku od sousedů pak byly vnější nosně stěny bytu v obytné části a v ložnici zevnitř obloženy akustickými deskami Wolf.

Může se vám hodit na Seznamu: