Hlavní obsah

Stísněná kuchyň i nedostatek světla jsou minulostí, mladý pár si první bydlení užívá

Pár mladých sympatických lidí si pořídil své první bydlení ve starším domě. Byt byl zcela v původním stavu a byla nutná kompletní rekonstrukce. Dům je jedním z předchůdců panelové výstavby s nosným železobetonovým skeletem, panelovými stropy a umakartovým jádrem.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely (8x)

Při řešení nové dispozice se architekti zaměřili na získání dvou samostatných pokojů a pohodlného obytného prostoru.

Článek

Kromě špatného technického stavu byla zcela nevyhovující i dispozice bytu. Kuchyň byla sevřena mezi koupelnu a spíž. Prostřední z pokojů byl zcela původně průchozí, celkově byt působil stísněným a tmavým dojmem.

V dlouhé chodbě se architekti snažili vyhovět požadavku majitelů bytu na dostatek úložného prostoru – celou stěnu vyplnili bílými skříněmi, které nepůsobí příliš robustně.

V zádveří je umístěna praktická nika s botníkem a věšákem, která je vyrobena z dubových fošen.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Chodba nabízí dostatek úložných prostor.

„V řešení nové dispozice jsme se zaměřili na získání dvou samostatných pokojů a pohodlného obytného prostoru,“ vysvětluje Alena Koubová z realizační firmy Kouba interier.

Kuchyň je prostorná a propojena s obývacím pokojem. Koupelna je nakonec téměř identicky velká jako v původním stavu, jen malou vanu nahradil velký sprchový kout a pračka je přesunuta do kuchyně.

„Malý prostor jsme chtěli maximálně využít. Naproti dvoulůžku je tudíž velká vestavěná šatní skříň. Prostor u okna, mezi nosným sloupem a stěnou jsme vyplnili peřiňákem, který zároveň slouží jako noční stolek,“ popisuje řešení Martin Kouba, který ve firmě vede výrobu nábytku.

Pračka byla z koupelny přesunuta do kuchyně.

Kuchyňská linka je do U a je velmi prostorná. Podél stěny s koupelnou jsou vysoké skříně – spíž, lednička a trouby. Navazuje varné centrum. Dřez a pracovní plocha jsou umístěny pod oknem. Na konci linky je vestavěná pračka.

Prostor mezi nosným sloupem a stěnou vyplňují otevřené police, kuchyň je tak pouze opticky oddělena od obývacího prostoru. V přímé návaznosti na kuchyň je jídelní stůl pro čtyři osoby. V klidové části je prostorná sedací souprava a TV s menší skříňkou.

Větší pokoj je u balkonu a počítá se s ním později jako s dětským. Mezi ním a obývacím pokojem je umístěna malá ložnice.

Dostatek úložných prostor se nabízí i v ložnici.

Koupelna je řešena jednoduše – bílý plastický obklad a šedá dlažba imitující beton. Výrazné jsou černobílé dekorované obklady v nice a za toaletou.

„V malé koupelně jsme vsadili na jednoduchost, to znamená sprchový kout přes celou šířku místnosti a umyvadlo se skříňkou. Další úložný prostor je v zapuštěné zrcadlové skříňce, kterou s oblibou používáme v našich realizacích,“ podotýká architektka.

Ve sprchovém koutě je nika na odkládání. Koupelnou prochází trubky topení, tento technický prvek architekti přiznali a natřeli černou barvou. Toaleta zůstala oddělená.

Malou vanu nahradil v koupelně velký sprchový kout.

Foto: Kouba interier a časopis Bydlení mezi panely

Toaleta zůstala i po rekonstrukci oddělena.

V bytě je základem střídmé barevnosti barva dubu, dále se objevuje v celém bytovém prostoru bílá a černá. Na podlahu celého bytu byla použita v dekoru dubu.

Nábytek je z bílého vysokotlakého laminátu doplněný o dubové detaily – tedy o pracovní desku, niky a police.

Původní stav

Nový stav bytu

V obývacím pokoji a kuchyni je epoxidová stěrka, imitace betonu. V kuchyni chrání zeď v prostoru mezi skříňkami. V obývacím pokoji je to dekorativní prvek. Volnou stěnu majitelé plánují doplnit výraznějším obrazem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám