„Hlavním přáním majitelů bytu bylo nalezení nového prostorového řešení v limitech nepříliš rozsáhlého bytu. Výsledek měl zároveň zachovat typickou příchuť staršího prostoru pražských Holešovic a také přirozeně ubytovat několik oblíbených retro prvků, které si s sebou majitelé do nového domova vzali,“ popisuje počáteční zadání architekt Jan Klempíř.

Původní stav

Původní stav

A doplňuje proud informací těmito slovy: „Investoři se ke spolupráci s námi rozhodli na základě doporučení jejich přátel, pro které jsme pracovali již dříve – což pokládám za jeden z nejpříjemnějších důvodů a jsem rád, že se tak stále děje.“

Z původní podoby nezůstalo téměř vůbec nic. Kromě otisku prostorového členění, byť uvedeného do nového kontextu zrušením chodby a propojením kuchyně s obývacím pokojem, se nakonec rozhodli majitelé bytu a architekt zachovat pouze původní litinové radiátory. Byt tedy prošel kompletní proměnou.

Nový stav

Nový stav

„Světlý společenský prostor odděluje původní nosná stěna. Za ní, v části dřívější ložnice, vznikla pracovna, zbytek prostoru nyní funguje jako ložnice s koupelnou. Denní světlo proniká do koupelny přes posuvné skleněné dveře, které ji oddělují od ložnice," doplňuje architekt.

Putování bytovým prostorem

Vchodovými dveřmi vstoupíte do prostoru malé předsíně, vybavené pouze nejnutnějším: šatní skříní a jednoduchým věšákem. Hned před vámi se otevírá průhled do úzké podlouhlé kuchyně a dále na balkón.

Volnější prostorové řešení je výsledkem úsilí maximalizujícím obytnou plochu.

Volnější prostorové řešení je výsledkem úsilí maximalizujícího obytnou plochu.

Podobně jako vybavení ostatních místností, i kuchyňský nábytek má bílý lesklý povrch a tvoří jej jedna linie spodních skříněk kuchyňské linky a proti ní stojící rozměrná skříň, fungující zejména jako spíž, ale zastávající také další funkce.

Konečný výsledek rekonstrukce měl zachovat příchuť staršího prostoru.

Konečný výsledek rekonstrukce měl zachovat příchuť staršího prostoru.

Obývací pokoj propojený s jídelním koutem

Průchodem kolem spíže vpravo či vlevo vejdete do obývacího pokoje propojeného s jídelním koutem. Společenský prostor je ukončen původní nosnou stěnou.

„Za ní jsme upravili předprostor ložnicové části jako pracovnu a na konci bytu ponechali ložnici s přímo přístupnou koupelnou, prosvětlenou prosklenou stěnou. Jediným místem bez přirozeného světla je tak toaleta,“ vysvětluje architekt nové dispoziční uspořádání bytu.

Světlý společenský prostor odděluje původní nosná stěna.

Světlý společenský prostor odděluje původní nosná stěna.

Volnější (průchozí) prostorové řešení, které si vyžádalo probourání zdi oddělující kuchyň od obývací části a které zároveň maximalizovalo obytnou plochu, bezdětnému páru už od prvního okamžiku vyhovovalo.

Neutrální barevné ladění celého prostoru vyplynulo už v počátku společného plánování rekonstrukce bytu. Poskytuje tak nenápadné pozadí pro vlastní projev vkusu jeho obyvatel, kteří si s sebou do nového domova přinesli lampy a několik kusů volně stojícího nábytku z předchozího bydliště.

„Zbylý nábytek byl navržen v našem ateliéru přímo pro tento prostor,“ doplňuje architekt. Také stěny všech místností v bytě jsou v bílém provedení bez jakýchkoli zdobných prvků.

Neutrální barevné ladění poskytuje nenápadné pozadí pro vlastní projev vkusu obyvatel bytu.

Neutrální barevné ladění poskytuje nenápadné pozadí pro vlastní projev vkusu obyvatel bytu.

„Jak je mým zvykem, zacházíme v maximální míře s co nejobyčejnějšími materiály. Zde je v drtivé většině použita na stěnách obytných místností obyčejná bílá výmalba, v koupelně a na toaletě v omyvatelném provedení,“ vysvětluje dále architekt.

Plochu podlah obytného prostoru pokrývají dřevěné parkety, pouze v koupelně a na toaletě jsou lité epoxidové podlahy, které dodala firma Colorteam.

Předprostor ložnicové části byl upraven jako malá pracovna.

Předprostor ložnicové části byl upraven jako malá pracovna.

Koupelna těsně propojena s ložnicí

Vzhledem ke koncepci bytu bylo umístění koupelny tak trochu oříškem. Nakonec vznikla v zadní části bytového prostoru tak, že byla velmi těsně propojena s ložnicí, do níž se koupelnový prostor široce otevírá prostřednictvím posuvné skleněné stěny.

Na konci bytu je umístěna ložnice s přímo přístupnou koupelnou, prosvětlenou prosklenou stěnou.

Na konci bytu je umístěna ložnice s přímo přístupnou koupelnou, prosvětlenou prosklenou stěnou.

Její vybavení tvoří nenápadný, ale vkusný standard: vana, jednoduché obdélníkové umyvadlo zapuštěné do toaletní skříňky a velké zrcadlo nad ním. Najdete tu také vstup na toaletu, která je jinak klasickou uzavřenou místností.

Vybavení koupelny tvoří nenápadný, ale vkusný standard.

Vybavení koupelny tvoří nenápadný, ale vkusný standard.

„Pro samostatný, velkoryse pojatý úložný prostor v bytě již zkrátka nezbylo místo, proto funkci komory převzala rozměrná nábytková sestava, nacházející se při vnitřní obvodové stěně bytu. Kromě toho, že částečně supluje hlavní úložný prostor, kam se pohodlně vejdou i větší předměty, je v ní také ukryta praktická prádelna," vysvětluje architekt.

Jednoduché, bíle laděné interiéry holešovického bytu v původní zástavbě z padesátých let minulého století vás přivítají svou vlídnou náručí, stačí dostat pozvání a překročit práh.

Ing. arch. MgA. Jan Klempíř (*1976)
Autorizovaný architekt České komory architektů (2007). Absolvoval fakultu Architektury ČVUT v Praze (2000) a katedru scénografie Divadelní fakulty AMU v Praze (2004), v letech 1998–99 studoval architekturu a urbanismus na TUT Tampere ve Finsku. Spolupracoval s atelierem Bílek Associates a studiem Mimolimit (B. Škorpilová, J. Nedvěd), působil ve Středočeském památkovém ústavu, poté společně s Kryštofem Štulcem založil Atelier.. (dvě tečky), od roku 2007 pracuje samostatně. Věnuje se převážně návrhům obytné architektury s důrazem na její prostorové pojetí. Kromě obytných staveb je autorem řady realizací interiérů či nábytku.