Dispozice pražského panelákového bytu majitelce příliš nevyhovovala, obrátila se proto na Atelier Spectrum a architektku Lucii Mlýnkovou. Kromě ložnice a pracovny, které zůstaly v původním půdorysu, prošel byt téměř kompletní proměnou.

Bourané a měněné příčky v bytě

Bourané a měněné příčky v bytě

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Během rekonstrukce panelákového bytu zmizela hlavně malinká kuchyňka, velmi nešikovně oddělená od zbytku bytu. Majitelka si představovala byt v jednoduché klidné barevnosti, v kombinaci bílé a odstínu dubu, což architektka ráda do svého návrhu zapracovala. Podlahy jsou v odstínu běleného dubu.

Na podlahu a obklady v koupelně, WC a předsíni byla zvolena velkoformátová dlažba ve velmi světle béžovém odstínu. Veškerý nábytek zhotovil na zakázku truhlář, uplatnila se tu poctivá dubová dýha v kombinaci s bílou barvou.

Původní dispozice bytu pro majitelku zcela nevyhovující, byla kompletně změněna až na dva pokoje - ložnici a pracovnu, které zůstaly v původním půdorysu.

Původní dispozice bytu byla pro majitelku zcela nevyhovující, byla kompletně změněna, až na dva pokoje - ložnici a pracovnu, které zůstaly v původním půdorysu.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Majitelka rekonstrukcí získala elegantní bydlení s pohodlným obytným prostorem, luxusní koupelnou a množstvím úložných skříní a skříněk. U krbu bylo nutné opatření proti přehřívání nábytku, vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby.

Šedá tapeta v předsíni

Z šedě vytapetované předsíně se vstupuje do všech místností v bytě. Dveře na toaletu na první pohled nepoznáte, jsou skryty ve skříni. Do předsíně architektka navrhla skříně na úklidové prostředky, ručníky a mnoho dalších předmětů, vše působí jako jeden velký blok.

Do předsíně architektka navrhla skříně, vše působí jako jeden velký blok.

Do předsíně architektka navrhla skříně, vše působí jako jeden velký blok.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Dále je předsíň vybavena prostornou šatní skříní na kabáty a botníkem. Zrcadlová skříňka má uvnitř háčky pro zavěšení kabelek, v horní části ukrývá elektrický rozvaděč.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Kompletní výměna elektroinstalace

Stavebně byla v bytě provedena kompletní výměna elektroinstalace, nové rozvody vody a kanalizace. Kompletně se nechaly vybourat původní podlahy, které byly bohužel v různých výškových úrovních, takže se musely dorovnávat stěrkami.

Nově vznikla praktická úklidová komora, kde je umístěna pračka a veškeré potřebné úklidové prostředky.

Našlo se místo i na vinotéku

V kuchyni si majitelka přála především dostatek dobře členěných úložných prostor. Vznikl zde i malý barový pult, pod nímž se v rohu schovala vinotéka.

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu skleněný podsvícený panel.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Za pracovní plochu za dřezem nechala architektka instalovat místo obkladu dobře udržovatelný skleněný podsvícený panel.

Na kuchyň plynule navazuje jídelní prostor s kulatým stolem ve stejném materiálovém provedení. Nad ním je zavěšený skleněný lustr.

Díky vybourání příček mohla být kuchyň spojena s jídelnou a obývací zónou.

Díky vybourání příček mohla být kuchyň spojena s jídelnou a obývací zónou.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Lihový krb a akvárium

Obývací pokoj je oddělen pouze opticky, světlou koženou pohovkou. Na protější stěnu navrhla architektka celistvou nábytkovou stěnu s dalšími potřebnými úložnými prostory. Sem si majitelka přála umístit lihový krb a akvárium.

U krbu se to neobešlo bez opatření proti přehřívání nábytku, navíc je tu vzduchová mezera a větrací otvory v čele obruby.

V obývacím pokoji byla kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolena varianta klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

V obývacím pokoji byla kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolena varianta klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Pro akvárium byla samozřejmě zapotřebí také zvláštní úprava, silnější nosná konstrukce se zabudovala do nábytku. V obývacím pokoji architektka kvůli prostupu denního světla do předsíně zvolila variantu klasicky otevíravých dveří s velkoplošným prosklením.

Vznikl prostor pro sprchový kout

Dispozici v koupelně bylo potřeba vymyslet tak, aby se sem vešla vana i sprchový kout, což byl trochu oříšek. Nakonec se záměr povedl, architektka navrhla odsunout toaletu dále od původního jádra a na místě původního WC vznikl prostor pro sprchový kout.

Skleněné zástěny u vany i sprchy byly voleny z čirého skla, které místnost opticky neruší, ale úniku vody spolehlivě zabrání. Zavěšená toaleta je rafinovaně skrytá ve dřevem obloženém bloku.

Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Koupelna i toaleta jsou obloženy světlou velkoformátovou dlažbou, v koupelně se uplatňuje skříňka v provedení z dubové dýhy, která je jednotná pro celý byt. Do nové koupelny se vešla hluboká vana i prostorný kout s mělkou sprchovou vaničkou.

Měkká nálada intimního budoáru

Ložnice byla pojata v jednoduchém stylu, pro toto bydlení charakteristickém. Díky komfortnímu lůžku s množstvím polštářů však byla zachována měkká nálada dámského intimního budoáru.

Zeď v záhlaví postele je finálně upravena tapetou Marburg v teplém odstínu země, o dlouhý nerušený spánek se starají také dlouhé okrové zatemňující závěsy.

Ložnice je pojata v jednoduchém stylu.

Ložnice je pojata v jednoduchém stylu.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Po celé jedné stěně jsou umístěny vestavěné skříně v bílé barvě, navržené shodně jako skříně v předsíni, i zde je ukryt vstup do místnosti. Po bocích průchodu jsou háčky na župan a další nezbytnosti.

Skříňka naproti posteli je připravena pro umístění televize, což se uskuteční někdy v budoucnu.

Pracovně vévodí velká knihovna

Majitelka bytu je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu - zabírá celou jednu stěnu pracovny. V pracovně stojí sen všech vášnivých čtenářů, vysoké křeslo s podnožkou. Do budoucna je sem plánována ještě rozkládací pohovka pro přespání návštěv.

Majitelka bytu je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu.

Majitelka bytu je velkou milovnicí knih, proto bylo potřeba navrhnout velkou knihovnu.

FOTO: Tomáš Dittrich a časopis Panel Plus

Ing. arch. Lucie Mlýnková
Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, roční stáž na Politecnico di Milano. Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů včetně kompletní realizace. Ve svých návrzích uplatňuje individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledá taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.