Hlavní obsah

Při výměně střechy vsaďte na krytinu z kovů

Právo, Karolína Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní pozinkovaná ocel, titanzinek a hliník patří k nejvyužívanějším materiálům pro lehké kovové střešní krytiny. Díky moderním úpravám a způsobům kotvení stále zvyšují svou odolnost.

Foto: Prefa (3x)

Úhlová stojatá drážka dává u hliníkového systému Prefalz střešním rovinám osobitý vzhled. K dostání v mnoha odstínech s dvouvrstvým vypalovaným lakem. Střechy ze svitkového plechu Prefalz vydrží po celou dobu životnosti domu.

Článek

Hlučnost při dešti, odlétání částí střechy při silném větru, praskání na přímém slunci kvůli větší tepelné roztažnosti lehkých kovových krytin patří k častým výtkám na jejich adresu. Do značné míry se však týkají spíše podezřele laciných plechových krytin.

Rozhodující je totiž nejen zpracování a odolnost materiálu, ale i kvalita podkladu a ukotvení. Stranou přitom nezůstávají ani vychytávky typu protihlukových pásek u maloformátových krytin výrobce hliníkových střech Prefa, tlumící zvuky vznikající dopadem dešťových kapek nebo krup.

Foto: Rheinzink

Vítr nejen v horách snášejí plechové krytiny odlišně podle své váhy/tloušťky. Např. velkoformátové plechové krytiny s tl. 0,5 mm pokládané na latě při větru rezonují.

Vhodné i pro rekonstrukci

Lehká střešní krytina zatěžuje střešní konstrukce jen minimálně, proto se hodí pro dřevostavby, chalupy a pro rekonstrukci starších domů. Šetří tak finance, které bychom zaplatili za výměnu či posilování krovů.

Předností střech z kovů a jejich slitin je snadná a přesná tvarovatelnost, což umožňuje realizovat představy o originálním designu stavby. Všechny kovové lehké krytiny lze využít i na fasády nebo jejich části.

Foto: Prefa

Svitkový plech Prefalz může být použit na střešní i na fasádní rovinu. Odlišná délka a šířka jednotlivých pruhů (šárů) opticky zvýrazní jakoukoli fasádu. Záruka 40 let, výběr z mnoha barevných odstínů. Prefa Aluminiumprodukte od 417 Kč/m2.

U lehkých kovových střech je výhodou komplexnost. Okolo komínů, oken, svodů, žlabů se používají komponenty z jednoho plechu ve stejné kvalitě, barvě, záruce, jako je celá střecha. Nemá význam investovat do drahé střešní krytiny s životností přes 70 let, když komponenty vydrží sotva 40 let.

Díky moderním způsobům uchycení kovové krytiny lépe odolávají nepřízni počasí - samozřejmě při správném kotvení k podkladu. Pro skládané maloformáty (např. taška, šindele i drážkované typy) by mělo platit pravidlo kotvení k podkladu skrytým způsobem, tj. neviditelným a nedostupným pro vodu, vlhkost.

Ostatní lehké materiály

Asfaltové šindele jsou lehké, vysoce odolné a cenově zajímavé. Jejich tvarovou stálost a odolnost proti zatížení zaručuje silná nosná vložka ze skelných vláken. Minerální posyp chrání asfalt před UV zářením.

Foto: Rheinzink

Vhodně zvolené funkční architektonické detaily z titanzinku zvýrazní celkový estetický vzhled budovy a zároveň prodlouží její životnost. Cena od 498 Kč/m2.

Plast imituje dřevo, plech i betonovou tašku. K nejodolnějším patří polykarbonátové a polyesterové plastové krytiny. Polymetakrylátové desky rozptylující světlo do prostoru se používají k zastřešení teras a zimních zahrad. Na plastové krytině se nedrží mechy.

Vláknocementová krytina je k dostání v podobě maloplošných skládaných šablon a velkoplošných vlnitých desek. Tzv. česká šablona je vyrobena z cementu, buničiny a umělých vláken. Vláknocementová krytina vyniká nízkou hmotností, stálou barevností a odolností proti tvorbě mechů.

Foto: Prefa

Hliníkový systém Prefalz představuje pro střešní rovinu spolehlivou zábranu proti vnikání vody a vlhkosti do střešní konstrukce již od sklonu 3°.

Dřevěné šindele získávají časem patinu. Vyrábějí se ze smrkového, modřínového nebo cedrového dřeva. Hodí se na rekonstruované roubenky a sruby i moderní dřevostavby. Vyžadují však více údržby, impregnaci aspoň po pěti letech kvůli zvýšení odolnosti.

Foto: Iko

Asfaltové šindele Cambridge Xpress nabízejí prostorový vzhled v přírodních odstínech. Cen 255 Kč/m2 bez DPH.

Tři druhy materiálů

Plech - bývá z pozinkované oceli s různými druhy ochranných vrstev na bázi polyesterů a polyuretanů, zvyšujících odolnost krytiny vůči vysoké teplotě a UV záření. Imituje břidlici i dřevěné šindele, na moderních stavbách vynikají tabulové desky i svitky pro falcovanou krytinu.

Foto: Satjam

Střešní krytina Satjam Šindel je vhodná pro dřevostavby a sruby. Maloformátová střešní krytina z jakostního pozinkovaného ocelového plechu má speciální povrchové úpravy Satpur a Purmat. Cena 396 Kč/m2.

Hliník - vyniká nenáročnou montáží, širokou nabídkou barev a škálou tvarů - falcované tašky a šindele, falcované šablony, drážkované krytiny nebo krytiny s prolamovaným povrchem dodávají stavbě originální vzhled. Povrch ošetřený polyesterovým lakem zdokonaluje mechanické a chemické vlastnosti krytiny.

Foto: Satjam

Satjam Trend je hliníková střešní krytina pro všechny zájemce o střechu tradičního vzhledu a vysokou kvalitou při nízké ceně. S povrchovou úpravou Alumat za 288 Kč/m2.

Titanzinek - patří k luxusnějším materiálům. Investice do něj se vrací v dlouhé životnosti a ve stálém efektním vzhledu. Materiál je bezúdržbový, což znamená, že jej není třeba po celou dobu životnosti natírat ani jinak povrchově upravovat. Z titanzinku se vyrábějí také odolné okapové systémy.

Foto: Rheinzink

Plechová střecha i fasáda z titanzinku je bezúdržbová a poskytuje spolehlivou ochranu objektu. Navíc titanzinek neporůstá mechy ani lišejníky. Cena od 498 Kč/m2.

Co je dobré vědět

Životnost střešní krytiny ovlivňuje kvalita celé střešní konstrukce včetně komponentů a také provedení pokrývačských prací a správné odvětrávání střechy. Spoléháme proto na prověřené firmy nabízející kompletní střešní systémy od jednoho výrobce.

Levné kovové střešní krytiny obvykle šetří na kvalitě i tloušťce barvy. Plech se musí ohnout, zafalcovat, občas se na něj musí šlápnout. To by ho však nemělo ničit!

U maloformátů, které se položí a ukotví jen na svém horním okraji hrozí, že střecha odlétne z konstrukce z důvodu nedostatečného ukotvení a podfukování, nadzvedávání větrem. Proto by měly být do sebe zafalcovány nejlépe ze všech stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám