Méně zdí, více místa – právě tento požadavek, spolu s přáním větší koupelny a jednoho pokoje navíc, byl základem rekonstrukce v nízké zástavbě panelových domů na sídlišti Borovina v Třebíči.

O svém budoucím bydlení měla majitelka jasnou představu.

O svém budoucím bydlení měla majitelka jasnou představu.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Prostor, světlo, barvy

Zařízení bytu v mnoha případech není o horentních finančních částkách. Pod heslem v jednoduchosti je krása nakoupila paní Lucie spolu s manželem Milanem základní vybavení bytu.

„Nechtěla jsem být od prvních okamžiků svázána původním vybavením, jeho typem a rozměry," vzpomíná na dobu před rekonstrukcí. O svém budoucím bydlení měla jasnou představu. Jedním z prvních úkolů bylo pořízení zvýšeného jídelního stolu s atypickým sezením.

Kuchyň si Lucie navrhovala sama

Místem řady nákupů vybavení se stala Ikea a Bauhaus, další zařízení bytu mladí manželé pořídili od firem Electrolux, Bosch a Siemens.

Paní Lucie má ráda jednoduché, jasné tvary, přednost dává dubovému dřevu a ve skandinávském stylu našla mnoho inspirace. Kuchyň, kterou od obývací části odděluje praktický barový pult, si navrhovala sama.

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči.

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Hlavní cíle rekonstrukce

Rekonstrukce měla splnit tři hlavní cíle – otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořil jeden celek. Druhým úkolem byl požadavek nové, prostornější koupelny. A třetím “vykouzlení” jednoho pokoje navíc, ve kterém měla být zřízena pracovna.

Jedním z cílů rekonstrukce bylo otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořil jeden celek.

Jedním z cílů rekonstrukce bylo otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořil jeden celek.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Ve čtvrtém patře bez výtahu

Jednalo se o klasický panelákový byt 2+1 se samostatnou kuchyní s jídelnou, dvěma pokoji a příslušenstvím o celkové výměře 58 m2. Příslušenství bylo původní – umakartové jádro, nevyhovující sanita, také kuchyně už neodpovídala současným požadavkům na bydlení.

Příjemný dojem v obývacím pokoji dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih.

Příjemný dojem v novém obývacím pokoji dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

„Byly tu původní instalace, staré zařizovací předměty i zničené podlahy z PVC,“ upřesňuje majitel bytu Milan.

„A navíc byl byt vybydlený, vystřídalo se v něm v průběhu dlouhé doby několik nájemníků. Velkým problémem při rekonstrukci bylo také to, že byt je umístěn až ve čtvrtém, tedy posledním patře. A bez výtahu.”

Měření a plánování

Byla to opravdu velká výzva, ale majitelé bytu ji přijali s vervou sobě vlastní. „Po několikaměsíčním měření a kreslení jednotlivých náčrtů jsme se dostali ke konečné variantě bytu, o které jsme se domnívali, že splňuje všechny požadavky, které jsme při rekonstrukci chtěli uplatnit,” doplňuje Milan.

Poté se majitelé bytu obrátili na Architektonický ateliér Fabík s. r. o., kde pro ně vypracovali podrobné plány a statické výpočty. Vzhledem k tomu, že podle stanoveného plánu muselo dojít k vybourání dvou panelových příček, bylo nutno spolu se stavebním povolením získat i kladné vyjádření statika.

Bourání a stavění

„Po instalaci nových elektrických rozvodů, natažení nové omítky na zdi a strop, jsme začali s budováním konstrukcí pro sádrokarton. Byly vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky, vestavěnou skříň v ložnici a snížené stropy v chodbě, koupelně a kuchyni. Do nově vzniklých stropů jsme vložili elektrické kabely pro osvětlení a odvětrání jednotlivých místností. Pak následovala instalace rozvodů vody a odpadů, kterou provedla firma B & K ze Stříteže u Třebíče, zvukotěsné izolace stěn a instalace sádrokartonových desek,” doplňuje Milan.

V nově vzniklé pracovně byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha.

V nově vzniklé pracovně byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Úprav nebylo zrovna málo. V bytě s poněkud posunutými dispozicemi se musely, jak již bylo řečeno, osadit nové sádrokartonové příčky, dělaly se podhledy, obklady, podlahy. Před položením nových podlahových krytin bylo nutné vyrovnat podlahy nivelační stěrkou.

V nově vzniklé pracovně a v ložnici byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha, v koupelně položeny velkoformátové dlaždice. Kuchyň, chodba a obývací pokoj jsou “vyzdobeny” šedivou podlahovou krytinou marmoleum click.

Masivní dubová postel

V ložnici je umístěna vestavěná skříň ze sádrokartonu, posuvné laminátové dveře jsou zavěšené na kolejnici u stropu. Intimní osvětlení je zabudováno ve sníženém stropu skříně a celkovou světelnou atmosféru dotvářejí dvě lampy na nočních stolcích.

Za zmínku stojí i masivní dubová postel, která je stejně jako poličky vyrobena z dubového dřeva a dodala ji firma Crate and Barrel.

V ložnici zaujme masivní dubová postel.

V ložnici zaujme masivní dubová postel.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Malý úložný prostor pod stropem

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči. Její zadní stěna je obložena sklem s bílou fólií, které dodalo Sklenářství Prokeš z Třebíče. Lednice je zabudována ve sloupu, který ještě poskytuje malý úložný prostor pod stropem, který je opravdu beze zbytku využit.

Obývacímu pokoji vévodí masivní sedací souprava, již zmíněný zvýšený jídelní stůl s atypickými židlemi, příjemný dojem dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih. Velmi nás zaujaly pěkně adjustované barevné fotografie, jejichž autorem je majitel bytu.

Do koupelny se vešla i pračka

Koupelna také doznala výrazných změn. Je v ní umístěna pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou. Nechybí docela velké umyvadlo, které je ozvláštněno výrazným modrým kachlem.

Do koupelny se ještě vešla pračka s ventilační sušičkou a závěsný záchod, který je umístěn vedle vany.

Do koupelny se vešla i pračka se sušičkou a závěsný záchod.

Do nové koupelny se vešla i pračka se sušičkou a závěsný záchod.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Zaujal nás praktický závěs, který je zavěšen na mírně zaoblené nerezové trubce (díky tomu se zvětší prostor při mytí a nedochází ke kontaktu s mokrým závěsem).

V koupelně je pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou.

V koupelně je pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Závěs se obyvatelům bytu osvědčil, jde totiž lehce přeprat, případně vyměnit. Nedochází k usazováni nečistot a vzniku plísní, jak tomu často bývá u plastových předělů.

Podařilo se ušetřit

„Celková cena rekonstrukce se pohybovala kolem 700 tisíc korun. Díky vlastní práci a nápadům a za pomoci rodiny a přátel jsme ji stlačili asi na polovinu,” doplňují jednohlasně Milan s Lucií.

Před rekonstrukcí byl byt vybydlený, vystřídalo se v něm v průběhu dlouhé doby několik nájemníků.

Před rekonstrukcí byl byt vybydlený, v průběhu dlouhé doby se v něm vystřídalo několik nájemníků.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Průběh rekonstrukce

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Při rekonstrukci byly vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky.

Při rekonstrukci byly vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky.

FOTO: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus