Hlavní obsah

Spojení kuchyně a obýváku, prostornější koupelna. Rekonstrukce vše splnila

Paní Lucie se na naši návštěvu nijak výrazně nepřipravovala. V některých bytech, kam přijdeme, bývá kvůli návštěvě vše dovedeno k takové dokonalosti, že to v podstatě vylučuje běžný, každodenní život. Tady jsme se cítili od prvního okamžiku dobře. Rekonstrukce tohoto panelového bytu byla ovšem velká výzva.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Obývacímu pokoji vévodí masivní sedací souprava a zvýšený jídelní stůl s atypickými židlemi.

Článek

Méně zdí, více místa – právě tento požadavek, spolu s přáním větší koupelny a jednoho pokoje navíc, byl základem rekonstrukce v nízké zástavbě panelových domů na sídlišti Borovina v Třebíči.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

O svém budoucím bydlení měla majitelka jasnou představu.

Prostor, světlo, barvy

Zařízení bytu v mnoha případech není o horentních finančních částkách. Pod heslem v jednoduchosti je krása nakoupila paní Lucie spolu s manželem Milanem základní vybavení bytu.

„Nechtěla jsem být od prvních okamžiků svázána původním vybavením, jeho typem a rozměry," vzpomíná na dobu před rekonstrukcí. O svém budoucím bydlení měla jasnou představu. Jedním z prvních úkolů bylo pořízení zvýšeného jídelního stolu s atypickým sezením.

Kuchyň si Lucie navrhovala sama

Místem řady nákupů vybavení se stala Ikea a Bauhaus, další zařízení bytu mladí manželé pořídili od firem Electrolux, Bosch a Siemens.

Paní Lucie má ráda jednoduché, jasné tvary, přednost dává dubovému dřevu a ve skandinávském stylu našla mnoho inspirace. Kuchyň, kterou od obývací části odděluje praktický barový pult, si navrhovala sama.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči.

Hlavní cíle rekonstrukce

Rekonstrukce měla splnit tři hlavní cíle – otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořil jeden celek. Druhým úkolem byl požadavek nové, prostornější koupelny. A třetím “vykouzlení” jednoho pokoje navíc, ve kterém měla být zřízena pracovna.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Jedním z cílů rekonstrukce bylo otevřít prostor kuchyně a jídelního koutu, aby spolu s obývacím pokojem tvořil jeden celek.

Ve čtvrtém patře bez výtahu

Jednalo se o klasický panelákový byt 2+1 se samostatnou kuchyní s jídelnou, dvěma pokoji a příslušenstvím o celkové výměře 58 m2. Příslušenství bylo původní – umakartové jádro, nevyhovující sanita, také kuchyně už neodpovídala současným požadavkům na bydlení.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Příjemný dojem v obývacím pokoji dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih.

„Byly tu původní instalace, staré zařizovací předměty i zničené podlahy z PVC,“ upřesňuje majitel bytu Milan.

„A navíc byl byt vybydlený, vystřídalo se v něm v průběhu dlouhé doby několik nájemníků. Velkým problémem při rekonstrukci bylo také to, že byt je umístěn až ve čtvrtém, tedy posledním patře. A bez výtahu.”

Měření a plánování

Byla to opravdu velká výzva, ale majitelé bytu ji přijali s vervou sobě vlastní. „Po několikaměsíčním měření a kreslení jednotlivých náčrtů jsme se dostali ke konečné variantě bytu, o které jsme se domnívali, že splňuje všechny požadavky, které jsme při rekonstrukci chtěli uplatnit,” doplňuje Milan.

Poté se majitelé bytu obrátili na Architektonický ateliér Fabík s. r. o., kde pro ně vypracovali podrobné plány a statické výpočty. Vzhledem k tomu, že podle stanoveného plánu muselo dojít k vybourání dvou panelových příček, bylo nutno spolu se stavebním povolením získat i kladné vyjádření statika.

Bourání a stavění

„Po instalaci nových elektrických rozvodů, natažení nové omítky na zdi a strop, jsme začali s budováním konstrukcí pro sádrokarton. Byly vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky, vestavěnou skříň v ložnici a snížené stropy v chodbě, koupelně a kuchyni. Do nově vzniklých stropů jsme vložili elektrické kabely pro osvětlení a odvětrání jednotlivých místností. Pak následovala instalace rozvodů vody a odpadů, kterou provedla firma B & K ze Stříteže u Třebíče, zvukotěsné izolace stěn a instalace sádrokartonových desek,” doplňuje Milan.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

V nově vzniklé pracovně byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha.

Úprav nebylo zrovna málo. V bytě s poněkud posunutými dispozicemi se musely, jak již bylo řečeno, osadit nové sádrokartonové příčky, dělaly se podhledy, obklady, podlahy. Před položením nových podlahových krytin bylo nutné vyrovnat podlahy nivelační stěrkou.

V nově vzniklé pracovně a v ložnici byla nainstalována tmavá plovoucí podlaha, v koupelně položeny velkoformátové dlaždice. Kuchyň, chodba a obývací pokoj jsou “vyzdobeny” šedivou podlahovou krytinou marmoleum click.

Masivní dubová postel

V ložnici je umístěna vestavěná skříň ze sádrokartonu, posuvné laminátové dveře jsou zavěšené na kolejnici u stropu. Intimní osvětlení je zabudováno ve sníženém stropu skříně a celkovou světelnou atmosféru dotvářejí dvě lampy na nočních stolcích.

Za zmínku stojí i masivní dubová postel, která je stejně jako poličky vyrobena z dubového dřeva a dodala ji firma Crate and Barrel.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

V ložnici zaujme masivní dubová postel.

Malý úložný prostor pod stropem

Neokázalá bílá kuchyňská linka je kombinována s nerezovými spotřebiči. Její zadní stěna je obložena sklem s bílou fólií, které dodalo Sklenářství Prokeš z Třebíče. Lednice je zabudována ve sloupu, který ještě poskytuje malý úložný prostor pod stropem, který je opravdu beze zbytku využit.

Obývacímu pokoji vévodí masivní sedací souprava, již zmíněný zvýšený jídelní stůl s atypickými židlemi, příjemný dojem dotváří komoda s televizí a neobvyklé uspořádání knih. Velmi nás zaujaly pěkně adjustované barevné fotografie, jejichž autorem je majitel bytu.

Do koupelny se vešla i pračka

Koupelna také doznala výrazných změn. Je v ní umístěna pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou. Nechybí docela velké umyvadlo, které je ozvláštněno výrazným modrým kachlem.

Do koupelny se ještě vešla pračka s ventilační sušičkou a závěsný záchod, který je umístěn vedle vany.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Do koupelny se vešla i pračka se sušičkou a závěsný záchod.

Zaujal nás praktický závěs, který je zavěšen na mírně zaoblené nerezové trubce (díky tomu se zvětší prostor při mytí a nedochází ke kontaktu s mokrým závěsem).

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

V koupelně je pohodlná vana s pevně zabudovanou sprchou.

Závěs se obyvatelům bytu osvědčil, jde totiž lehce přeprat, případně vyměnit. Nedochází k usazováni nečistot a vzniku plísní, jak tomu často bývá u plastových předělů.

Podařilo se ušetřit

„Celková cena rekonstrukce se pohybovala kolem 700 tisíc korun. Díky vlastní práci a nápadům a za pomoci rodiny a přátel jsme ji stlačili asi na polovinu,” doplňují jednohlasně Milan s Lucií.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Před rekonstrukcí byl byt vybydlený, vystřídalo se v něm v průběhu dlouhé doby několik nájemníků.

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Průběh rekonstrukce

Foto: Michaela Hasíková, Milan Rozsypal a časopis Panel Plus

Při rekonstrukci byly vytvořeny základy pro nově vzniklé příčky.

Zaujalo nás

K novému vzhledu interiéru mnohdy postačí jiné doplňky – změna je výrazná a nebývá finančně náročná.

Barevná výmalba podtrhuje a dotváří atmosféru jednotlivých prostor – spolu s odpovídajícím vybavením navozuje dojem nevšednosti.

Obývacímu prostoru prospívá minimum nábytku – police na stěnách s vhodnými doplňky interiér zútulní.

V předsíni, kuchyni a obývacím pokoji je na podlaze položeno marmoleum – řada dobrých vlastností, včetně značné odolnosti a obrovského výběru barev, vzorů i možností vzájemných kombinací vyváží i vyšší cenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám