Z poměrně neútulného bytu s nepříliš zdařilou dispozicí, kterému ještě na ponurosti přidala naprosto nefunkční zimní zahrada, ve které se dařilo pouze lišejníkům, a to bez ohledu na pravidlo, že porůstají jen severní stěny, se stal moderní, prosvětlený byt plný optimismu.

Z pavlače se vchází do malé předsíňky s oknem, která je vybavena plastovými výklopnými botníky zavěšenými na stěně a dvěma drátěnými věšáky s odkládacími prostory z obchodu Ikea, a to vše v černobílé kombinaci.

Bohatě zaplavený světlem

Nové dveře v bílém pololesklém provedení s “mléčně” skleněnou výplní (obdobné jsou pak použity do koupelny a ložnice) oddělují chodbu od velkorysého obývacího pokoje, který je díky zvýšenému stropu a běžícímu pásovému oknu světlíku pod ním, a především pak díky velkému střešnímu oknu bohatě zaplavený světlem. To umožnilo vybrat poměrně odvážnou exotickou plovoucí podlahu od firmy Parador, vzor Cocobolo.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Sounáležitost dekorů

Celou kratší stěnu zabírá vtipně řešená kuchyňská linka. Jelikož je součástí obývacího pokoje, na její dvířka byl místo “tradičních” kuchyňských vzorů vybrán takový, který by se co nejvíce blížil dekoru dalšího v místnosti použitého nábytku.

Tzv. “korunka” nad linkou běží i nad dveřmi do pokoje, čímž byla zaintegrována vestavěná lednice na druhé straně kuchyňky do celého tělesa.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

V korunce je zabudováno halogenové osvětlení. Horní skříňky mají rámečky z broušeného hliníku a ladí tak s tvarově umírněnou nerezovou digestoří a čelním panelem vestavěné pečicí trouby.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Odraz v mohutném květináči

Většina nábytku byla vybrána v bílé barvě, ale je oživena výraznými designovými předměty. U kulatého jídelního stolu s čirou skleněnou deskou najdeme dvě bílé, jednu oranžovou a jednu sytě zelenou židli (Ikea).

Béžová rohová sedačka je jen doplňkem pro ocelový konferenční stolek nalakovaný také sytě zelenou (Moroso). Jeho protiváhou je průhledné plastové křesílko Ghost od Phillipe Starcka (Kartell). To vše se zrcadlí v mohutném květináči z leštěného hliníku.

Květinám se v tomto bytě plném denního světla opravdu daří. Celému obývacímu pokoji dominuje expresivní olejová malba od Hanse Wagnera, který jako by smíchal všechny zmiňované barvy dohromady.

Obklady imitují tropické dřevo

Ze spojovací chodbičky mezi obývacím pokojem a ložnicí se vchází do koupelny, která působí velmi útulným dojmem. Zejména díky dlažbě a obkladům, které imitují tropické dřevo a korespondují tak s plovoucí podlahou.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Na podlahu byla zvolena tmavě hnědá spárovací hmota a bílá na stěny. Prosklený sprchový kout, velké zrcadlo a do béžova laděné ručníky a rohož působí velmi klidně a čistě.

Oranžové akcenty závěsu

Ložnice je opět plná světla, a to díky dvoukřídlému oknu s nádherným výhledem na koruny kaštanů. Nábytek je ze stejné série jako v obývacím pokoji.

Vše je oživeno oranžovými akcenty závěsu z přírodního hedvábí, přehozem ve stejné barvě a geometrickým vzorem kruhu na povlečení.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Tvar kruhu mají i oba koberce po stranách manželské postele. Spirituální atmosféru dotvářejí dvě identické deskové fotografie s motivem hořících svíček.

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Proměna celého domu

Nejenom byt doznal změn, nový kabát dostal i celý dům v pražské Jeremenkově ulici, kde se popisovaný byt nachází. Poměrně mohutně působící hmotu domu se architekti nejprve snažili opticky odlehčit pomocí nového barevného nátěru fasády.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Původní stav

Původní stav

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Po zralé úvaze, počítačových simulacích celého objektu a provedených velkoplošných vzorcích na fasádě vybrali kombinaci tlumené oranžové s šedou.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Filip Šorm, časopis Panel Plus

Velkou změnou k lepšímu byla i rekonstrukce společných prostor domu, zejména pak vestibulu, kde byly použity dva pásy čtyři metry vysokých zrcadel k optickému zvětšení prostoru, nová skleněná dekorativní osvětlovací tělesa s motivy listu, květiny v proutěných koších, koš na nevyžádané reklamní materiály, nové poštovní schránky s jednotnými popisky jmen nájemníků, včetně zapuštění rohože čisticí zóny.

I poměrně malými stavebními úpravami lze dosáhnout překvapivých výsledků. V převážné většině bytů jsou stávající dělicí příčky provedeny z nenosných pórobetonových panelů a lze je tedy snadno odstranit. Spojením prostoru obývacího pokoje a kuchyně můžeme získat na panelový byt místnost o téměř neuvěřitelné ploše větší než 30 metrů čtverečních.
Minimální velikost obývacího pokoje je stanovena normou vycházející z počtu členů rodiny. Pro jednoho obyvatele až dvoučlennou domácnost je minimem šestnáct metrů čtverečních, pro tří až čtyřčlennou rodinu pak alespoň osmnáct metrů. Vícečlenná pak potřebuje alespoň dvacet metrů. A jak je to v případě propojení? Optimální velikost obývací místnosti s kuchyňskou a jídelní částí je 30 a více metrů. Šířka by měla být alespoň 3,3 metru.
Ideálním řešením kuchyně je uspořádání do tvaru písmene U, jehož jednu stranu tvoří přípravná a mycí zóna, druhou varné centrum a třetí takzvaná odbytová zóna, která je otevřena do prostoru a zároveň opticky odděluje kuchyňskou a obytnou část.
Velikost místnosti s toaletou je minimálně 1250 x 900 mm u dveří otevíraných ven a 1450 x 900 mm u dveří otevíraných dovnitř. Velikost koupelny s vanou, umyvadlem a pračkou je minimálně 1600 x 2000 mm.
Pokud se rozhodneme přizpůsobit stávající byt svým aktuálním potřebám, můžeme se pokusit o vytvoření vlastního návrhu řešení anebo si nechat poradit od odborníka.