Pravda, pokud budeme postupovat směrem vpřed a vzhůru, další bydlení už bylo o poznání komfortnější. Docela podstatnou vadou na kráse však byla skutečnost, že dvoupokojový byt byl pronajatý.

Úvaha, kterou se Milan a Linda rozhodli postupně realizovat, byla proto jasná: proč platit poměrně vysoké částky za pronájem, když by mohli v podstatě stejnou částkou splácet bance byt vlastní.

Hledání cestou necestou

Byty, které měli možnost zhlédnout, ani nepočítali. Mohlo jich být přes třicet. Jak postupně nabývali stále silnějšího dojmu, pro realitního makléře nebyli žádná zlatá rybka.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

„Neměli jsme ani padesátitisícovou hotovost a koupi bytu jsme byli připraveni financovat ze stavebních spoření a hypotéky,“ vzpomíná Linda. Většinu navštívených bytů navíc provázelo kouzelné slůvko „ale“. Cena za byt byla sice dopředu daná, ale je tady ještě ta nová fasáda, kterou bude nutné ještě tři roky splácet...

Našli jsme ten pravý

„Problém také je, že na prohlídku bytu máte často pouze kolem čtvrt hodiny času a pokud se rozhodnete velmi rychle, musíte zaplatit rezervaci, která je v případě, že si to později rozmyslíte, nevratná. Přitom nákup bytu a výdaj takové finanční částky je opravdu výjimečná záležitost, kterou člověk mnohokrát za život neopakuje a rád by to důkladně zvážil,“ vysvětluje Linda.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Ale naštěstí i zde zafungovala náhoda. Hned při první prohlídce bytu si navíc padli do oka i s původním majitelem.

„Když jsme odcházeli, bylo to až komické, protože jsme oba byt hodnotili úplně stejnými slovy. Věděli jsme, že jsme našli,“ shodují se manželé. Rozhodla znalost lokality, umístění domu na okraji sídliště a třípokojový byt.

Původní stav nevadí

V novém bytě bylo již při jejich návštěvě poměrně málo nábytku, a tak bylo snazší představit si prostor. Byl ve zcela původním stavu, bez některých obvyklých úprav, s kterými se běžně setkáváme. Jediným zásahem byl sprchový kout, který v bytě nahradil vanu.

Na první pohled bylo zřejmé, že tady bude nutné investovat. „Byli jsme naopak rádi. V rámci našeho hledání jsme pochopitelně zhlédli i byty po rekonstrukci, které na první pohled určitě působily lépe. O to vyšší byla ale i cena. My jsme si ale hned na začátku dohodli, že raději budeme chtít byt v původním stavu, kde si budeme moci všechno změnit a upravit podle našich představ a vkusu,“ vysvětluje Milan. Jakou měli o nové podobě svého bytu představu?

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

„Bylo jasné, že budeme chtít větší koupelnu a propojit kuchyňskou a obývací část. Ačkoliv je to třípokojový byt, má pouze 54 m2. Určitě to i pro rodinu s dětmi stačí, ale chtěli jsme z něho získat co nejvíce obytného a užitného prostoru,“ shodují se manželé.

Nezůstal kámen na kameni

Po ročním užívání bytu se manželé rozhodli pro rekonstrukci. Podobných realizací má stavební firma v panelových domech za sebou desítky, tato ale v mnohém byla výjimečná. Zajímavé bylo méně obvyklé řešení nového jádra, ale i samotný fakt, že rekonstrukce probíhala ve zcela vyklizeném bytě, což patří skutečně mezi výjimky.

Pro stavební firmu je to určitě příjemnější, pro majitele bytu to však znamenalo téměř nadlidský výkon veškeré vybavení bytu uskladnit ve sklepě, u sousedů, u přátel, v pronajaté garáži – co se zkrátka naskytlo. Kromě bytového jádra byly odstraněny i veškeré dřevěné příčky a nášlapné vrstvy podlah.

Dále byla zcela demontována zdravotní technická instalace a v nutném rozsahu i elektroinstalace. Z bytu byly odstraněny původní vestavěné skříně a kuchyňský nábytek.

Nebojte se nových řešení

Z pohledu majitelů bytu bylo největší stavební úpravou vybourání původního jádra a postavení nové koupelny a toalety. Už od začátku měli jasnou představu. Koupelna a WC nebudou společné.

Podle vyhlášky musí být vstup na WC od obytného prostoru oddělen dvojími dveřmi. WC je zde umístěno za koupelnou, od které je oddělují posuvné dveře. V zadní místnosti je také umístěna pračka. Ačkoliv je koupelna v nejbližší možné blízkosti WC, jakou si jen můžeme představit, přesto ani zde nechybí malé umyvadlo s bidetovou sprškou.

Do koupelny za nápady

Z koupelny ale ještě nespěchejme, protože i ona nám rozhodně má co ukázat. Vlevo od vstupu našla své místo prostorná vana Rosa II, uzpůsobená jak koupeli, tak i sprchování. Proto manželé koupili rovnou i sprchovou zástěnu.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Protože tvar vany neumožňoval jiné umístění, byla to hra s centimetry. Vše dobře dopadlo, jen je trochu škoda, že kvůli tomu nebylo možné využít luxfer jako dekoračního prvku. Měly totiž být v úzkém pruhu právě v těch místech, kde bylo nutné umístit sprchu. Luxferová část stěny by tak do koupelny vpouštěla část denního světla přes obývací pokoj.

Druhou možností, jak využít atraktivních luxfer, měl být vodorovný pruh u stropu koupelny. Protože by se ale museli vzdát vysokých kuchyňských skříněk z druhé strany stěny, ani tady luxfery nakonec neprošly. Vpravo od vstupu do koupelny stojí umyvadlo. Je prostorné, právě tak, jak si manželé přáli. Dojem umocňuje i velké zrcadlo, které je lepeno přímo na podklad místo obkladu.

Manželé si sice zprvu představovali, že celá koupelna bude obložena pouze mozaikou, ale vzhledem k cenám zvolili kompromis, který bychom dnes mohli směle považovat za záměr: vybrali cenově dostupný základní obklad v šedivé barvě, který pak vhodně zkombinovali s pruhy mozaiky, která tak ještě lépe vynikne.

Vybourat, nedělit

Ve srovnání s rekonstrukcí koupelny bylo vybourání příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem snadným řešením. Mezi kuchyní a obývacím pokojem byly sice široké dvoukřídlové dveře, to ale poměrně malým místnostem prostoru příliš nepřidalo.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

Po vybourání získal prostor nové možnosti. Ani tady ovšem nepočítejme s obvyklým řešením. Ve spojené kuchyni s obývací částí se nejčastěji setkáváme s pracovním či barovým zvýšeným pultem, který kuchyni odděluje.

„V předchozím bytě jsme také měli podobný pult, tady jsme to chtěli trošku jinak.“ A tak kuchyně, jídelní kout se stolem a obývací část je jedna místnost dohromady. Ani dnes, kdy už vzájemné soužití odlišných činností prošlo nejednou zatěžkávací zkouškou, by interiér neřešili jinak.

Oblíbená část bytu

Kuchyň ctí jednoduchost. Světle modrošedý povrch je doplněn jednoduchými úchyty. Horní vysoké skříňky mají čelní plochy z matného skla. Překvapením je umístění varné plochy na protější straně pracovního pultu. Důvod?

„Oba s manželem rádi vaříme a je určitě příjemnější, když přitom nekoukáte na stěnu za sporákem,“ shodují se. Ani po technické stránce nebyl žádný problém. Dokonce je možné k plynové desce přistupovat z obou stran, a když je potřeba rychle zamíchat, není nutné si v kuchyni překážet. Pult sice začíná již u stěny, docela dobře by zde bylo možné i klasické ostrůvkové řešení. Jak je vidět, nemusí být výsadou pouze velkých kuchyní.

„Dali jsme ale přednost delšímu pultu, kde máme více místa na přípravu jídel i na odkládání.“ Stůl je kvůli úspoře místa přisunut kratší stranou ke stěně pod oknem. Na tom určitě není nic převratného, dokud si ovšem neuvědomíte, že právě v těchto místech přece bývá radiátor.

„Bylo nám líto ztraceného místa, tak jsme to konzultovali s odborníky, zažádali o souhlas a tento radiátor nechali odpojit. Druhý, který je pod okny v obývací části, jsme nahradili deskovým, který na pohled vypadá lépe a zabírá i méně místa. Je trochu větší, abychom nahradili ztrátu.“

Rybí maso na podlaze, slunce na stěně

Stačí usednout na pohodlnou pohovku a již jste překročili pomyslnou hranici mezi kuchyní a obývací částí. Milan s Lindou rozhodně nemají v úmyslu zaplnit byt nábytkem. Zatím si zde vystačí s několika komodami a nezbytným počítačovým stolkem mírně stranou. Jedině tato část pokoje ještě dozná změn. Není možné si nevšimnout podlahy.

FOTO: Robert Virt, časopis Panel Plus

„Měli jsme vybráno už při koupi bytu,“ říká Milan. Pak sice ještě chodili, hledali a vybírali, ale nakonec se vrátili ke svému původnímu rozhodnutí. Inu, často se vyplatí dát na první dojem. Laminátová podlaha se osvědčila. Obstála jak funkčnost, tak i méně obvyklý vzhled.

Odborník by jistě znal přesný název, laik si určitě více představí pod vzorem „rybí filé“ v kombinaci klasické světlé barvy dřeva s nevýraznými stopami světle šedivé až bílé. Opravdu, nesmějte se - jako rybí maso.

„Na skříňkách, které chceme, bude převládat bříza, a stěna nad skříňkami, která je nyní hnědá, bude pravděpodobně šedá. Spolu s barvou kuchyně a protější oranžovou stěnou si myslíme, že to bude dobře ladit.“ Byt je orientován na jihozápad a světlé barvy mu sluší.

Etapu po etapě

Byt ještě nedošel ke své definitivní podobě. Milan a Linda v žádném případě nelitují. Není kam spěchat a oba pohodáři si každou etapu patřičně vychutnávají. Je to tak určitě lepší, než věci uspěchat, mít honem zařízeno. Takhle je stále na co se těšit, stále co plánovat a vymýšlet.

„Baví nás to a určitě to není jen otázka peněz, nebo z nouze ctnost, jak se říká...“ Důležité je, že se doma cítí opravdu dobře. Stejně tak jako jejich přátelé.

Zaujalo nás
Pro koupi daného bytu se musíte rozhodnout poměrně rychle a mít připravené peníze pro složení závazné rezervační částky.
V rozměrově menším bytě je vhodné řešit kuchyni a obytný prostor jako jeden celek.
Hledání nové podoby koupelny, která by mohla získat více prostoru, je možné ve většině typů bytů.
Křivý strop zakryje podhled. V něm jsou také vedeny instalace pro stropní osvětlení. Není tedy nutné nic zasekávat a velmi snadno můžete mít světlo vyvedeno kdekoli potřebujete.
Ostrůvkové řešení varné plochy v kuchyni je možné i na poměrně malém prostoru. Všechny spotřebiče nakoupili mladí manželé přes internet. Ušetřili, vše jim dovezli až do bytu a nevznikl ani jeden problém.
Nový pohled na řešení sociálního zázemí bytu přináší umístění WC za koupelnou. Bidetová sprška se i zde velmi rychle osvědčila.
Dveře od koupelny jsou shodné s ostatními – úzké díly prosklení z matného skla soukromí nenarušují a plocha dveří tak nepůsobí masivně.