Hlavní obsah

Byt mladého páru potřeboval změnu, do nového se místo dvou stěhovali tři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vztah k vlastnímu bytu, výběr zařizovacích předmětů na trhu, inspirace, stále se rozvíjející technologie – to vše nás postupně dovádí k rozhodnutí zcela zásadně rekonstruovat byt. Podobně na tom byli i majitelé bytu 3+1.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS (10x)

Obývací pokoj je propojen s kuchyňským koutem.

Článek

Mladý pár získal byt po rodičích. Jednalo se o panelový byt 3+1 v původním stavu ještě se starými okny a pověstným umakartovým jádrem.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Původní dispozice

Majitelé se tedy rozhodli, že se pokusí byt zrekonstruovat, aby alespoň částečně vyhovoval jejich vysněným představám. A tak nastal čas hledání inspirace na webech a portálech věnujících se bydlení.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

S citem pro celek i detail

Po nějaké době objevila majitelka na internetu bytový ateliér. Práce mladých architektek ji natolik zaujaly, že je ihned oslovila. Po první schůzce měly obě strany jasno a mohlo se začít – nejdřív s projektem, následně s realizací.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

„Navrhujeme interiéry na míru nejenom klientovi, ale i samotnému prostoru. Nabízíme pokaždé několik vhodných variant. Základem návrhu, který obsahuje kalkulaci i časový harmonogram, skici, vizualizace a vzorky materiálů, je vzájemné porozumění, snaha zjistit, v čem se majitel bytu či domu cítí nejlépe. Předem si ujasníme barevné a materiálové řešení, ušetří to hodně času,“ vysvětluje postup ateliéru architektka Dita Héderváry.

Vyhovující dispozice

„Návrh na rekonstrukci panelového bytu jsem dělala mladému páru, kterému se v průběhu realizace narodilo miminko," doplňuje architektka.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

„Jelikož byt měl vyhovující dispozici, byla tedy skoro celá zachována, s výjimkou příčky mezi kuchyní a obývacím pokojem a malého prodloužení koupelny s WC.

V celém bytě mimo koupelny a WC je jednotná vinylová podlaha s dekorem dřeva.

Obývací pokoj s kuchyňským koutem

Obývací pokoj je propojen s kuchyňským koutem a je v něm zakomponován i pracovní kout. Stěna mezi okny je zesílena, zakryly se tak stoupačky. U této stěny stojí jídelní stůl, nad ním několik nik na drobnosti.

Protější zeď je zastavěna knihovnou a pracovním stolem. Kuchyňská linka je do L.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Široký parapet nejen na květiny

„Ložnici dominuje výrazná tapeta a doplňuje ji nejen nábytek, ale i barevně sladěné závěsy. Jelikož okna v tomto bytě nemají parapety, komody jsou umístěny pod okno a propojeny tak, že vznikl krásně široký parapet nejen na květiny," konstatuje architektka.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS
Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Přebalovací pult a němý sluha

Dětský pokoj je zařízen kolekcí nábytku z obchodního domu Ikea, který doplňují „cestovatelské“ tapety a závěsy z krásné dětské kolekce.

Bílý přebalovací pult a "němý" modrý sluha spolu se závěsy a modrobílým nábytkem vytvářejí velmi příjemné prostředí pro malého potomka.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Koupelna s denním světlem

Koupelna a WC jsou obloženy šedými obklady a mají tmavě šedou podlahu. Obě místnosti protíná pruh rudé skleněné mozaiky, která je i na podlaze.

Aby koupelna měla denní světlo, je pod stropem jedna řada luxfer. Ve dne se tak na běžné umytí nemusí svítit.

Foto: Dita Héderváry a časopis PANEL PLUS

Rekonstrukce obstála v každodenním provozu

Dnes, s mírným časovým odstupem, mladí manželé svého rozhodnutí nelitují, naopak. Je příjemné slyšet chválu přátel.

Jak dodávají, nejdůležitější je, že jim třem se nová podoba interiéru moc líbí. A protože kromě vzhledu a účelnosti skvěle obstála i po praktické stránce každodenního používání tříčlennou rodinou, není co dodat.

Slovo architektky

„Tato rekonstrukce je dokladem toho, že i panelákové byty, ve kterých většina z nás vyrůstala a dodnes žije, mohou být designovým bydlením. Tato skutečnost mne velmi těší. Bohužel v dnešní době převažuje pocit, že tvorbě interiéru rozumí všichni. Realita je ale jiná. Spolupráce s mladým párem k tomuto fenoménu rozhodně nepatřila.”

MgA. Dita Héderváry
V roce 1999 absolvovala Vysokou školu umělecko-průmyslovou v Praze v ateliéru architektury a designu Bořka Šípka. Během studií na vysoké škole pracovala jako interiérová architektka, navrhovala především soukromé interiéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám