Panelové domy dostávají nové fasády, stará sídliště se oživují obchody, službami a sportovními centry, zarůstají zelení.

Na přestavby paneláků a celých sídlišť se v poslední době vypisují architektonické soutěže, i samotní obyvatelé se snaží dát svým bytům kultivovanější a příjemnější podobu, přemýšlejí o vhodnější dispozici a stále častěji volí spolupráci s architekty.

Slouží už rok

Byt zachycený na fotografiích slouží svému majiteli a jeho kočičímu mazlíčkovi už více jak rok.

Úložné prostory větších rozměrů nabízí velká vestavěná skříň v předsíni.

Úložné prostory větších rozměrů nabízí velká vestavěná skříň v předsíni.

Interiér prodělal pochopitelně kompletní rekonstrukci, dříve totiž trpěl všemi neduhy, jaké charakterizují všechny byty v panelových domech, které na změny stále čekají - umakartové jádro a s ním související zastaralá a špatně řešená kuchyně i koupelna, nedostatek úložných prostor, nevhodně využité místo, o použití nekvalitních stavebních materiálů ani nemluvě.

Bílé dveře s prosklením prostor vhodně odlehčují.

Bílé dveře s prosklením prostor vhodně odlehčují.

Hrací prostor pro kočku

Majitel bytu svoji představu rekonstrukce zadal bytové architektce Josefině Hynkové Slezákové spolu s pregnantně formulovanými požadavky.

„Jeho přáním bylo vytvořit nový design bytu, navrhnout vše do posledního detailu. Podmínkou byla účelnost a snadná údržba. Nadstandardními požadavky pak bylo řešení osvětlení se speciálními světelnými zdroji měnícími barvu, dále vytvoření hracího prostoru pro kočku a použití graffiti na stěnách. První dvě představy jsme naplnili, graffiti bude realizováno později,“ popisuje Josefina Hynková Slezáková.

Stůl se "zvlněnou" pracovní deskou

Pokud jde o jednotlivé místnosti, i zde měl investor jasnou představu. V ložnici s velkou postelí měl být umístěn pracovní stůl.

„To se podařilo vyřešit zajímavě řešeným stolem se ,zvlněnou´ pracovní deskou, která koresponduje s knihovnou nad postelí,“ vysvětluje bytová architektka. V předsíni pak měla vzniknout rozměrná šatní skříň.

„Majitel si přál použít na posuvných dveřích decoakryl – materiál se zalisovanými přírodními komponenty. Z důvodu vyšší ceny však decoakryl nahradilo mléčné sklo. Skříň je vybavena praktickým vnitřním osvětlením,“ doplňuje architektka.

Jen to nejnutnější

Ačkoli rekonstrukce zahrnovala i přestavbu umakartového jádra, víc než o pár centimetrů již tento prostor zvětšit nešlo.

Koupelna je tak vybavena pouze sprchovým koutem, který však nabízí dostatek prostoru pro pohodlné sprchování, a umyvadlem.

Pračka má rovněž z prostorových důvodů své místo v kuchyni. Zajímavé vzezření dodávají malé místnosti použité obklady stěn pocházející od českého výrobce Rako.

Prostor účelný a moderní

Zásadní proměnu zaznamenala především kuchyně společně s prostorem pro obývací pokoj.

V kuchyňské lince ve tvaru písmene U je z důvodu nedostatku místa v koupelně umístěna kromě kuchyňských spotřebičů i pračka.

V kuchyňské lince ve tvaru písmene U je z důvodu nedostatku místa v koupelně umístěna kromě kuchyňských spotřebičů i pračka.

„Tento prostor měl být účelný, moderní. Do linky se musela vejít pračka, dispozici ovlivňovala taká pevná pozice myčky, dřezu a právě pračky. Musely být totiž umístěny na stěně sousedící s koupelnou. Od toho se pak odvíjelo další řešení kuchyně,“ popisuje architektka.

Kuchyňská linka je provedena v zajímavé kombinaci nových dekorů lamina – šedé, zelené a tmavého dřevodekoru, které spolu s pracovní deskou imitující tmavý beton dotvářejí zajímavý styl interiéru.

Optický předěl mezi kuchyní a obývací zónou

„Barevné řešení celého prostoru bytu vzešlo z kompromisu, majitel si přál šedé a přírodní odstíny – zelená limetková barva je pouze oživuje,“ doplňuje Hynková Slezáková.

Pokud jde o spotřebiče, kuchyně je vybavena vestavěnými typy (kromě pračky) značky Samsung.

Obývací část zahrnuje sezení, knihovnu a televizní stěnu, která přechází nad jídelní stůl.

Obývací část zahrnuje sezení, knihovnu a televizní stěnu, která přechází nad jídelní stůl.

Jídelní stůl, který tvoří optický předěl mezi kuchyní a obývací zónou, se sice vešel pouze malý, ale pro jednočlennou domácnost plně postačuje a v případě potřeby poslouží i čtyřem lidem.

Je možné měnit světelnou náladu v místnosti

Obývací část pak zahrnuje sezení, knihovnu, televizní stěnu přecházející nad jídelní stůl.

V televizní stěně je zabudováno osvětlení, které lze ovládat přes chytrý telefon. Umožňuje střídat barvy a podle nálady měnit atmosféru v místnosti.

V televizní stěně je zabudováno osvětlení, které lze ovládat přes chytrý telefon. Umožňuje střídat barvy a podle nálady měnit atmosféru v místnosti.

„Do televizní stěny je zabudováno speciální osvětlení, které lze ovládat přes iPhone. Umožňuje měnit barvy, stejně jako stropnice nad pohovkou. Při setmění je tak možné měnit náladu a charakter místnosti,“ podotýká bytová architektka.

Kvalitní materiály nevyžadují náročnou údržbu

Rekonstrukce bytu zabrala přibližně čtvrt roku, a jak podotýká sama architektka, původní finanční limit majitele byl lehce překročen.

Koupelna je z prostorových důvodů vybavena pouze sprchovým koutem a umyvadlem. A co připomíná obložení stěn? Vzor pánského kapesníku.

Koupelna je z prostorových důvodů vybavena pouze sprchovým koutem a umyvadlem. A co připomíná obložení stěn? Vzor pánského kapesníku.

„Přispěly k tomu stavební práce a veškeré truhlářské práce prováděné na míru. Použity jsou tu zároveň kvalitní materiály, které nevyžadují náročnou údržbu, a pokud jde o vybavení, mají tu důležité slovo designové zařizovací předměty. Patří mezi ně dveře od Porta doors, svítidla od společnosti Lucis, obklady od firmy Rako. Především dveře jsou hezkým designovým prvkem, který dodává interiéru patřičný náboj,“ upozorňuje Hynková Slezáková.

Interiér charakterizuje účelnost a praktičnost

Veškerý nábytek vyrobilo na míru moravské stolařství Bača, jako materiál bylo použito lamino Egger a Kronospan, vinylové podlahy pocházejí od společnosti Fatra. Pohovka v obýváku byla s ohledem na kočičího obyvatele bytu pořízena v obchodním domě Ikea. Představovala optimální investici, kterou lze pro pohodlí zvířecího spolubydlícího obětovat.

Celkově působí interiér jednoduchým, moderním a mladistvým dojmem, který charakterizuje účelnost a praktičnost. Ideální útočiště pro mladého muže, kterému zatím dělá společnost jenom hýčkaná kočka.

Vizitka bytu
Realizace: zima/jaro 2014/2015
Užitná plocha: 40 m2
Podlahy: vinylové
Okna: plastová
Dveře: foliované
Vytápění a ohřev vody: společné teplovodní
MgA. Josefina Hynková Slezáková
Absolventka Fakulty výtvarných umění VUT Brno. V samostatné praxi se věnuje designu interiérů a rekonstrukcím.