Promyšlený dispoziční návrh, kvalitní materiály a mobiliář vyrobený na míru dodávají dříve běžnému bytu nový rozměr a ukazují možnou cestu proměny dnes již nevyhovujícího panelového bytu na pohodlné a moderní bydlení.

Oddělení pokojů dětí od rodičů

„Zadáním byla rekonstrukce bytu v panelovém domě, který po letech užívání a postupných zásazích drobnějšího rázu přestal vyhovovat modernímu bydlení. V rámci prvních schůzek na místě bylo s majiteli rozhodnuto o kompletní rekonstrukci. Základními požadavky bylo prosvětlení celého bytu, zvětšení užitné plochy a v neposlední řadě i větší oddělení pokojů dospívajících dětí od rodičů," poznamenávají Ing. arch. Jakub Kuthan a Ing. arch. Jan Ságl ze studia Architekti2.

Prolínající se prostory

Vzhledem ke koncepcím původních dispozic se stěžejním motivem celé rekonstrukce stalo zvětšení obývacího pokoje, důraz byl kladen na vytvoření prolínajících se prostor, které oproti původní soustavě malých místností propojují celý byt do jednoho celku, čímž opticky a pocitově celý byt výrazně zvětšují.

Šikmina rozděluje byt na soukromou a společenskou část

„Nejvýraznějším motivem je půdorysně šikmá stěna, která je zvýrazněna tapetou, a probíhá celým bytem. Tapeta spolu s atypičností šikmého řezu dodává bytu na osobitosti. Šikmina rozděluje byt na soukromou a společenskou část, přičemž v předsíni, opticky zvětšené celostěnovým zrcadlem, vytváří rozhraní mezi špinavým a čistým provozem," vysvětluje architekt.

Barový pult se stává srdcem celého bytu

Šikmá stěna dále vede do obývacího pokoje a je podpořena kuchyňskou linkou, umístěnou v prostoru. Její barový pult se stává srdcem celého bytu.

Šikmý řez je pak využit i z funkčního hlediska, jeho rozšiřování a zužování je využito například pro WC a sprchu, umístěnou v předprostoru samostatné ložnice přístupné z obývacího pokoje pomocí skrytých dveří.

Koupelna a předprostor ložnice využívá původní okno.

Snížení podhledu evokuje soukromou funkci prostoru

Dva dětské pokoje, koupelna a WC jsou pak přístupné z chodby, kde snížení podhledu evokuje soukromou funkci prostoru.

Dveře na výšku chodby, což je 2,3 m, pak podporují volné plynutí prostoru. Místnosti nejsou jen odříznutým místem, jsou součástí volného plynutí celého bytu.

Kombinace s dominantní tapetou působí přívětivě, otevřeně a světle

„Bílé stěny a nábytek navržený na míru jsou doplněny dřevěnými povrchy z jednotného materiálu - dubu. Výsledná kombinace s dominantní tapetou pak působí přívětivě, otevřeně a světle, zachovává si však pocit solidnosti a historické kontinuity s interiéry první republiky.

Celá rekonstrukce včetně návrhu interiéru a zajištění stavebního povolení - rozšiřoval se otvor v nosném panelu, trvala jeden rok," poznamenává na závěr prohlídky zrekonstruovaného bytu architekt.