Hlavní obsah

Mladý pár vsadil ve svém novém bytě na dostatek prostoru

Mladý pár si vyhlédl byt, který vynikal zejména velkorysým prostorem. Aby v něm ale opravdu našli mladí lidé domov, bylo potřeba provést mnoho zásadních úprav a vdechnout mu moderní a funkční ráz.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Díky radikálním změnám se panelákový byt proměnil z původního stavu do nového, moderního bydlení.

Článek

Rekonstrukce bytů bývá zaměřena především na zlepšení technického stavu a výměnu již dosluhujících prvků za nové, moderní.

U řady dispozic panelákových bytů ale můžeme současně uplatnit i řadu velmi zajímavých a nových řešení a dát prostoru zcela novou tvář.

Stav hodný radikální rekonstrukce

Od dob svého vzniku se byt s užitnou plochou 82 m2 v nejvyšším patře panelového domu v jednom městě v Libereckém kraji nerekonstruoval ani nijak nezveleboval, veškeré zařízení včetně kuchyně bylo původní.

Nevyhovující byly rovněž rozvody vody a elektřiny a ani podlahy nebyly ve stejné výši. Zkrátka stav hodný radikální rekonstrukce.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Spolupráce s architektkou

I když mladí partneři měli své představy o přestavbě vybraného bytu, rozhodli se pro spolupráci s renomovanou architektkou Evou Bradáčovou, která na první setkání s těmito klienty ráda vzpomíná.

„Hned na první schůzce bylo jasné, že se na spolupráci domluvíme, měli jsme podobné vize a představy, co by měl byt splňovat. Většina dalších schůzek pak probíhala přes videohovory.“

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Vybírali ze tří variant

„Naším hlavním přáním bylo vytvořit interiér v jednoduchém, moderním a funkčním stylu. Zároveň jsme celkové ploše chtěli dát maximálně možný pocit vzdušnosti,“ říká mladý muž.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Ze tří možných variant rekonstrukce vybrali společně tu, která nejvíce vyhovovala představám a rytmu života budoucích obyvatel. Zvětšila se tak koupelna i vstupní chodba a obývací pokoj se spojil s kuchyní.

Kamenný obklad za pohovkou

Obytný prostor je oddělen matnými skleněnými dveřmi, které jsou posuvné do pouzdra. Ty se dají díky speciální úchytce zcela zasunout.

Vybavení místnosti je zvoleno tak, aby vynikla rozlehlost místnosti, kterou získali vybouráním příčky a spojením dvou místností dohromady.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Kuchyň je zakončena knihovnou a díky barevným hřbetům knih je narušena monochromatická barevnost.

Zajímavým oživením je kamenný obklad za pohovkou, který je lineárně nasvětlen. Místnost zakončuje prosklená lodžie, která ještě více napomáhá pocitu nekonečného prostoru.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS
Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Investice se určitě vyplatila

„O tvůrčí spolupráci s klienty se snažím vždy. Nikdy nezapomínám na to, že ve chvíli, kdy rekonstrukce skončí a klienti se nastěhují, už budou ve svém bytě jen oni. Mým cílem je, aby klienti věděli, že se jim investice do celkové rekonstrukce vyplatila a jejich byt jim nyní přináší spoustu nových možností a radostí.

Celý průběh realizace byl perfektní i díky tomu, že jsme si s klienty padli do noty a na všechny otázky jsme měli shodné názory. Spolupráce tedy nevyžadovala kompromisy, které někdy bývají v interiérech patrné. I to je další známkou úspěšné rekonstrukce, byt tak celkově působí velmi harmonicky," poznamenává architektka.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Zajímavá a praktická "vychytávka"

Zajímavou a praktickou „vychytávkou“ je podlahový konvektor ve stupínku před balkónovým oknem. S jeho pomocí docílila architektka nenápadného umístění hlavního otopného tělesa.

„Pro panelákový byt, kde není možné zasahovat do podlahové konstrukce, je toto umístění poměrně netypické,“ poznamenává návrhářka a pokračuje: „Výrazný designový radiátor Jungle, zavěšený na stěně, je pak už jen doplňkovým tělesem."

Více místa v koupelně

Na prostornosti výrazně získala také koupelna. „Původně se v bytě nacházelo klasické jádro vložené jako monolit doprostřed dispozice a stavební firmu stálo velké úsilí jej zbořit. Naštěstí si řemeslníci uměli dobře a rychle poradit,“ dodává architektka.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Novou koupelnu pak ladila do světle hnědých tónů, které skvěle doplňuje nerezová mozaika a bílá sanita.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Kromě skříně na pračku a sušičku poskytuje koupelna spoustu dalších úložných prostor a majitelé si tu užívají příjemné chvilky relaxace.

Dekorativní tapeta s florálním motivem

Vítané pohodlí zaručuje i ložnice, kterou v celé její šíři zaujímá postel. Pod ní jsou dvě velké výsuvné zásuvky, široké bočnice nahrazují noční stolky. Místnost zútulňuje dekorativní tapeta s florálním motivem za čelem postele, která je nasvětlená vestavěným LED páskem.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Světla v ložnici jsou stmívatelná. Úžasně pohodlná postel v ložnici zaujímá, jak již bylo řečeno, celou šíři prostoru, naproti ní se nachází komoda s televizí.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Soukromé pracovny na přání

Chvíle soukromí si pak oba majitelé užívají ve svých pracovnách, které přesně odpovídají jejich potřebám a stylu života.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

V té pánské se kromě šatní skříně a dlouhého pracovního stolu nachází speciální výsuvná skříň na CD a DVD, dámská je vybavena vestavěnou šatní skříní, knihovnou, pracovním stolem a čalouněnou lavicí pod oknem, která je ideálním místem pro nerušenou relaxaci.

Foto: Jiří Ernest, časopis PANEL PLUS

Prostorem prostupují přírodní motivy

Díky radikálním změnám se panelákový byt proměnil z původního stavu do nového, moderního bydlení. Celým bytem se prolínají přírodní motivy. Objevují se hlavně ve tvarech radiátoru à la "ještěrka", ve světle nad jídelním stolem připomínajícím květ, jako opěrky jídelních židlí ve tvaru listů, kamenný obklad v obytném prostoru, oblázková mozaika v koupelně a tapeta s lístky v ložnici.

Propojení navrhovat s citem

„V současné době je velkým trendem propojovat více účelových zón dohromady. Tyto návaznosti vyplývají z běžných nároků člověka. Nikdo nechce být od rodiny odtržen, když vaří, pracuje nebo relaxuje. Propojení by se mělo navrhovat s citem, aby nábytek z jednotlivých zón přecházel nenásilně a plynule. To se myslím v této realizaci podařilo a výsledek dokazuje, že i v panelových bytech můžete být obklopeni kvalitním designem," konstatuje architektka.

Eva Bradáčová
Architektka má bohaté zkušenosti nejen s rekonstrukcemi soukromých interiérů, ale i kanceláří, penziónů, kaváren a barů. Svým klientům je schopna poradit již před samotnou koupí nemovitosti nebo s klientskými změnami u developerských projektů. Vždy se snaží naslouchat požadavkům a přáním zákazníků a následně je přetavovat do ideálního řešení. Pracuje tak, aby jim ušetřila čas, starosti a neefektivně vydané finance, které často rekonstrukce provázejí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám