Hlavní důvodem, proč se rozhodli oslovit bytového architekta, bylo nepraktické řešení vchodu do obývacího pokoje, nefunkčně poskládaná kuchyňská linka a potřeba poradit se, jak se vypořádat s novou dispozicí koupelny.

Původní stav

Původní stav

Nová dispozice koupelny

Z původní dispozice koupelny, zahrnující sprchový kout, umyvadlo a pračku, bylo přáním klientů umístit vanu se sprchovou zástěnou, umyvadlo se skříňkou a pračku přesunout do kuchyňské linky.

Nový stav

Nový stav

Barevná kombinace respektuje přání klientů

Již při první schůzce s klienty byla z předvybraných variant obkladů jednoznačně vybrána série, která zaujme působivou barevnou škálou a kterou lze mezi sebou elegantně kombinovat.

Jemné barvy nechají vyniknout kontrastu reliéfního lesklého povrchu s matným základem. Správnost výběru obkladu jen potvrdila barevná kombinace bílé, hnědé a zelené, vycházející z požadavků a představ klientů.

Původní stav

Původní stav

Dlažba se vyznačuje třpytivou kobercovou strukturou povrchu v decentní bílé, která je zárukou kvalitní a nadčasové podlahy.

Hranatý design v jednoduchých tvarech

Velká pozornost byla soustředěna i na výběr vodovodních baterií. O výběru typu nakonec rozhodl trendy hranatý design v typicky jednoduchých tvarech a možnost umyvadlové baterie otočného výtoku, který usnadní používání zejména při umývání obličeje nebo při vyplachování úst po čištění zubů.

Díky otvoru v páce umyvadlové i vanové baterie je ovládání snadné a pohodlné.

Původní stav

Původní stav

Vana ze smaltované oceli

Při rozhodování mezi použitím akrylátové či smaltované vany nebylo moc otazníků. Jednoznačně padla volba pro vanu ze smaltované oceli pravoúhlého prostorově úsporného tvaru, vycházející z daných možností půdorysu koupelny.

Působí vzdušně a odlehčeně

Umyvadlo není přímo postaveno na skříňku, ale je mezi nimi volný prostor. Sifon od umyvadla je zakryt dekorativní chromovou krytkou.

Prostor mezi umyvadlem a skříňkou je možné použít například pro uskladnění ručníků a zároveň celek působí vzdušně a odlehčeně, přesně podle přání klientů.

Hlavní problém – uspořádání kuchyně

Kuchyň byla jedním z hlavních důvodů, proč se klienti rozhodli oslovit bytového architekta.

Stávající dispozice kuchyňské linky neodpovídala nejen funkčně, ale ani se neshodovala s náročnými představami klientů.

Původní stav

Původní stav

Z dopisu klientky

Když se podíváte na fotografie, uvidíte, že lednice působí jako pěst na oko. Celá kuchyně má cca pět čtverečních metrů, a pracovní plocha je přesto malá.

Původní stav

Původní stav

Kuchyň bychom chtěli zachovat, přijdou tam nová pracovní deska a nějaký obklad či zadní panel. Dále bude třeba předělat nějaké skříňky. Ráda bych do kuchyně přidala ještě vestavěnou pračku. Chtěli bychom sjednotit kuchyň s obývákem. Napadlo nás dát jeden druh podlahy, nejlépe vinyl, barva by se nám líbila šedohnědá.

Rádi bychom měli jídelní stůl pro čtyři lidi (ideální rozkládací pro šest). V obýváku bychom rádi umístili rohovou sedačku.

Původní stav

Původní stav

Pracovní zóny v kuchyni

Nová dispozice kuchyňské linky zůstala na původním místě, nicméně došlo k přesunu skříněk, aby kuchyň vyhovovala všem potřebám. Vysoká skříň s vestavnou lednicí byla přesunuta do rohu vlevo, na ni navazuje rohová skříňka s pracovní plochou a následují dřezová skříňka, skříňka pro myčku a příborník, čímž je vytvořena dostatečně velká pracovní plocha mezi dřezem a varnou deskou.

Následuje varná deska s troubou, vestavná pračka, u okna doplňují kuchyňskou linku  dvě skříňky, čímž vzniká další odkládací plocha.

Takto poskládaná kuchyň je rozdělena na několik zón podle druhu činnosti. Vychází z „pracovního trojúhelníku kuchyně“, který vzájemně spojuje tři pracoviště hlavních činností (zóna skladování, zóna umývaní a zóna vaření, doplněno o zónu odkládání a pracovní zónu).

Vinyl prostor sjednotil

Celý prostor kuchyně a obývací části byl sjednocen jednotnou vinylovou podlahou. Pro zvýraznění prostoru, umístění jídelního stolu a zároveň vizuální předěl mezi kuchyní a obývací částí byl navržen předsazený panel na stěně za jídelním stolem, pokračující i na stropě.

Předsazený panel ze stejného materiálu

Povrch panelu je navržen z vinylu vycházejícího z podlahy. Panel umožňuje i rozvedení kabelů nad jídelním stolem. Pro ucelenost prostoru byl navržen podobný panel jako součást televizní stěny s možností nepřímého osvětlení pomocí led pásků po stranách panelu.

Splněná přání

„Na rozdíl od ostatních mě architekt Jan Počepický zaujal svou originalitou, velice profesionálním přístupem a přívětivými cenami. Během týdne od první komunikace jsme se sešli na první schůzce, kde si zaměřil prostor a sdělili jsme mu své představy. Do deseti dnů nám přišel první návrh interiéru. Vzhledem k tomu, že se stavba vyvíjela, upravoval několikrát své návrhy, a to v rámci ceny, na které jsme se původně domluvili.

Dostali jsme seznam zařizovacích předmětů, které se vešly do našeho finančního rozpočtu. Ten nebyl příliš velký a i přesto nepůsobí prostor lacině. Výsledek je podle mne naprosto dokonalý a jsem z něj velice nadšená,“ poznamenává majitelka bytu.

Ing. arch. Jan Počepický (*1985)
Vystudoval architekturu a stavitelství na ČVUT v Praze. Od roku 2013 navrhuje a tvoří bytové a komerční interiéry pod vlastním jménem. Autor interiéru je členem sdružení Czech Deco Team, které má za cíl osvětu v české společnosti ve vztahu k využívání architektů jako specialistů pro tvorbu kvalitního životního prostředí.