Dalším důvodem pro zanechání původního stavu byl fakt, že byt majitelce dispozičně vyhovuje. Hlavním problémem, který bylo ale třeba vyřešit, byl nedostatek úložných prostor a malá šířka ložnice.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Postel se vysouvá z podia

Do ložnice nebylo možné umístit manželskou postel tak, aby k ní byl přístup z obou stran.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Z důvodu přání majitelky - umístit v bytě piano, byla nakonec zvolena postel, která se vysouvá z podia, na němž je piano umístěno. Toto řešení je nápadité a jistě najde následovníky při řešení stejných nebo podobných bytových prostor.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Nová kuchyň do tvaru L

Po celé delší straně ložnice byly vytvořeny vestavné skříně; na opačné straně pak skříňky menší.

Vstup do kuchyně zůstal zachován – pouze otvorem. Dveře zde původně nebyly a majitelka je ve svém konceptu přestavby nepožadovala.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Nová kuchyň byla vytvořena do tvaru L. Vše je zde pohodlně umístěno – trouba kombinovaná s mikrovlnkou, vestavěná lednice a myčka, varná deska s odsavačem a velikostně dostačující dřez na oplachování drobného nádobí.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

"Čtecí" ušák s podnožkou

Z obývacího pokoje přechází do kuchyně část obývacího nábytku, který zde má funkci spíže. Z důvodu potřeby velkého množství úložných prostor byla i zde po celé jedné stěně místnosti vytvořena vestavná skříň, uprostřed ní byl zachován prostor pro televizi a další elektroniku.

K protější stěně byl umístěn pracovní kout a pohovka. Nachází se zde také „čtecí“ ušák s podnožkou. Zajímavým prvkem obytného prostoru je konferenční stolek vytvořený z dřevěných palet a skleněné desky.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Z důvodu nedostatku prostoru byl jídelní kout vyřešen sklopným stolkem a skládacími židlemi, které jsou pověšeny na stěně vedle něj.

Koupelna a toaleta ve světle šedém odstínu

V koupelně a na WC byla jako obklad i dlažba použita skleněná mozaika ve světle šedém odstínu. Pro oživení se zde, jako i v celém bytě, objevují prvky červené barvy.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Pračka je umístěna v koupelně a požadovaná sušička byla "schována" za posuvné dveře v chodbě, kde rovněž vznikl prostor pro uložení úklidových prostředků, žehlicího prkna, vysavače a podobně.

Druhý výklenek v chodbě byl použit pro požadovanou šatní skříň.

FOTO: Tomáš Dittrich, časopis PANEL PLUS

Oživení barevnými doplňky

Majitelce se velmi líbila kombinace bílo-šedé barvy, která byla použita v celém rekonstruovaném bytě. K oživení daného prostoru došlo použitím tyrkysové barvy na dvířkách skříněk a také červenými akcenty, například v kuchyni nebo v koupelně.

Ocelové zárubně nahrazeny obložkovými

Stavebně byla provedena kompletní výměna elektroinstalace, vodovodního a kanalizačního připojovacího potrubí. Byly odstraněny původní ocelové zárubně a nahrazeny obložkovými.

Do bytu byla také instalována klimatizace; je orientován na západ a v létě zde bylo příliš teplo.

Ing. arch. Lucie Mlýnková
Absolvovala Fakultu architektury ČVUT v Praze, roční stáž na Politecnico di Milano. Od roku 2008 se věnuje převážně rekonstrukcím a návrhům interiérů, včetně kompletní realizace. Ve svých návrzích uplatňuje individuální přístup ke každému klientovi s ohledem na jeho konkrétní požadavky. Hledá taková řešení, která kombinují funkčnost s nadčasovým designem a nápaditým provedením.


Může se Vám hodit na službě Firmy.cz: