Hlavní obsah

Na nový byt nemají. Rekonstrukcí chtějí vykouzlit pokoj navíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé panelákových bytů dávají stále častěji přednost celkové rekonstrukci svých domovů před stěhováním. Panelové domy dostávají nové fasády i nástavby (někde zdařilé, jinde spíš komické), stará sídliště se oživují obchody, službami a sportovními centry, zarůstají zelení. Pro rekonstrukci se rozhodli i manželé, kteří na nový byt nemají prostředky.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS (12x)

Článek

V devadesátých letech minulého století se finančně lépe situovaní obyvatelé paneláků stěhovali do satelitních souborů – lidé odkojení socialismem našli svůj kapitalistický sen v seriálu Dallas. Velmi brzy se však tyto nové „hodnoty“ prokázaly jako slepá ulička. Koncepce satelitů se řídily ziskem developerů, ale už mnohem méně úvahami o skutečných potřebách lidí.

V satelitech odtržených od přirozených venkovských sídel a propojených s městem pouze osobními automobily vyrostla nová specifická vrstva „zelených vdov“ (manželek bez kontaktu se světem), pro děti chybí školky, školy, zájmové kroužky a kamarádi v dosahu pěší chůze.

Na přestavby paneláků a celých sídlišť se v poslední době doslova vypisují architektonické soutěže, i samotní obyvatelé se snaží dát svým bytům kultivovanější a příjemnější podobu, přemýšlejí o vhodnější dispozici a stále častěji volí spolupráci s bytovými architekty a designery.

Dopis čtenáře
Dobrý den, jsme tříčlenná rodina a bydlíme v bytě v jednom pražském paneláku na Praze 10. Máme dvouletého syna a čekáme další dítě. V tuto chvíli spí syn s námi v ložnici, ale nutně potřebujeme vyřešit spaní pro nás čtyři do budoucna.
Je to byt po manželčiných rodičích a v podstatě jsme neprovedli zatím žádnou rekonstrukci. Máme stále původní jádro a na zemi linoleum. Jen kuchyňská linka se asi před patnácti lety dělala nová, ale ta už nám taky moc nevyhovuje. Nový větší byt si ale nemůžeme dovolit. Chtěli bychom poradit, jak nově by se dala změnit dispozice bytu, potřebujeme kompletně nové vybavení, ať už nábytek, nebo vše ostatní, jako podlahy, elektroinstalaci a oříškem je také umístění pračky. Určitě nechceme spojit kuchyň s obývákem, v podstatě bychom neradi jakkoliv hýbali se zdmi nebo je bourali. A to nemluvím o úložných prostorech. Myslíte, že by se dalo něco vymyslet?
Předem děkujeme za každou radu a těšíme se na Vaši proměnu našeho bytu. Zdraví Vás Karel F.

Japonci, se svými neuvěřitelně minimalistickými požadavky na prostor k bydlení, by tento byt směle nazývali palácem. Nejsme ale v zemi vycházejícího slunce, a tak jej v našich podmínkách řadíme mezi byty malé.

Právě na jejich skromné rozměry pak často svádíme naše „bydlící“ chyby a říkáme, že jinak to opravdu nejde. Chcete důkaz, že i na skutečně málo metrech si můžete zařídit moderní a příjemný byt?

Z jednoho velkého dva malé pokoje

Tento byt není svou velikostí pro čtyřčlennou rodinu zrovna ideální. Bude třeba přistoupit na spoustu kompromisů.

Bytová návrhářka Kateřina Mlejnková respektovala základní požadavek na ponechání dispozice bytu a funkčnost místností.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Navrhované změny

Rozhodla se pouze, že z velkého pokoje vytvoří dva malé – ložnici rodičů a dětský pokoj. Takže se nebourala žádná stěna, ale postavila se jen jedna nová příčka, oddělující rodičovskou ložnici a dětský pokoj.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Denní světlo v ložnici rodičů

Aby využila každý centimetr, volila průchodnost ložnice rodičů. Tak, že se z předsíně vstoupí do ložnice a dále pak do dětského pokoje.

Ložnice je řešena tak, aby zde byly především úložné prostory a manželská postel. Důležitým aspektem bylo přivést do ložnice rodičů denní světlo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

To vyřešila návrhářka tak, že v horní části dělící příčky je velké okno. Totožné okno navrhla i v místě, kde byly dříve dveře propojující oba pokoje. Takže je do ložnice vedeno denní světlo z obou stran bytu současně.

Bílá dostala přednost

Dalším stavebním prvkem bylo vytvoření nového uspořádání koupelny a toalety a v souvislosti s tím i části kuchyně. V celém bytě navrhla bytová designérka nové dveře Sapeli Marine s dýhou v barvě světlého buku.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nové podlahové krytiny jsou také v dekoru světlého buku. Aby vyhověla dodatečnému přání majitelů bytu, navrhla všechny místnosti vymalovat bílou barvou.

Barevné řešení místností

Bílá barva a dekor světlého buku prostupují celým bytem, samozřejmě i co se týče nábytkového vybavení. V koupelně byla použita bílá mozaika a v kuchyni ještě světlá pracovní deska v pískové barvě.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS
Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Dekorativní ozvláštnění je provedeno pouze použitím tapet v jednotlivých částech pokojů a také v kuchyni.

Jednoduchost a funkčnost

Předsíni, ložnici i dětskému pokoji dominují vestavěné skříně na míru, tak aby byl využit každý centimetr místa. Vše je jednoduché a funkční.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S ohledem na samostatnou kuchyň byly do obývacího pokoje umístěny jídelní stůl a malá rohová pohovka. Na další nábytkové prvky zde už nezbylo místo.

S výhledem do budoucna

"Dětský pokoj jsem se snažila řešit nadčasově tak, aby byl funkční jak pro malé děti, tak v budoucnu i pro studenty. Jsou vizualizované obě varianty zařízení.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze dětského pokoje pro miminko

Nejdříve s malými postýlkami, přebalovacím pultem a prostorem pro hraní. Posléze jsem navrhla řešení s palandou pro starší děti a s nezbytným pracovním stolem," poznamenává Kateřina Mlejnková.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Verze dětského pokoje pro větší děti

Pračka v kuchyni

"S ohledem na děti jsem i v koupelně umístila vanu, ale nevešla se velká, jen 150 cm. Pak umyvadlo a alespoň skříňka pro odkládání. Proto jsem pračku umístila do kuchyně, což v případě, že kuchyň není propojena s obývákem, není zase takový problém," doplňuje návrhářka.

Linka ve tvaru U

Kuchyň je rovněž maximálně využita. Linka je ve tvaru U, po celé místnosti. Od okna začíná vestavěnou lednicí s mrazákem, pod oknem kvůli topení nejsou spodní skříňky, ale vznikl tam snídaňový pultík. V čele kuchyně je varná deska a na druhé straně v rohu dřez.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Pak následuje opět vysoká skříň, která zahrnuje ve spodní části 60centimetrovou vestavnou pračku, myčku šíře 45 cm a výsuvnou potravinovou skříň, jejíž šířka je 30 cm.

V prostoru nad pračkou a myčkou je velká skříň, která má roletu, takže je možné zde využít odkládací i pracovní pult, za roletou je také umístěna mikrovlnná trouba.

Kuchyň je bílá, na podlaze a dveřích najdeme dekor světlého buku a funkci dekorativního ozvláštnění plní také tapeta v čele místnosti. Obklad linky je z totožného materiálu jako pracovní deska a je jen nízký.

Vyhněte se unáhleným krokům

"Celý byt jsem se snažila řešit opravdu prakticky, v levnějších materiálech a v jednoduchých barevných odstínech. Samozřejmě nejdůležitější v celé přestavbě budou stavební části proměny a zhotovení nábytkového vybavení na míru. Jinak by, domnívám se, nemělo ani smysl se do rekonstrukce pouštět. Mým krédem je snažit se vše domyslet do konečného řešení, vžít se do představ klientů a co nejvíce jim pomoci při dotváření nejlepší podoby jejich domova.

Je praxí ověřeno, že jedna změna velmi často vyvolává další, a je dobré, když je všechno promyšleno dopředu, protože jen tak je možno vyhnout se unáhleným krokům, které mohou proměnu bytu zbytečně zkomplikovat," dodává návrhářka.

Kateřina Mlejnková – návrhy nábytku a vybavení interiérů
Hlavním oborem a zároveň také jejím velkým koníčkem je navrhování nábytku a interiérů, jejich následná realizace se vším, co s vybavením interiérů více či méně souvisí a co vlastně dělá domov domovem. V letech 1997 - 2001 absolvovala SUPŠ obor nábytkářství. Od roku 2001 se zabývá projektováním interiérů a bytovým designem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám