Hlavní obsah

I v paneláku lze mít pěkný domov. Jen stačí vědět, co přesně chcete

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete možná překvapeni, ale mnoho z představ o pěkném bydlení můžete realizovat i v bytě v panelovém domě. Do hry o vaše představy vstupuje především statika a mnoho dalších podmínek, které jsou ve vícepodlažních domech nedotknutelné. Ještě než začnete jednat s architekty a stavebními firmami, měli byste si ujasnit základní a nejdůležitější otázku: Co od rekonstrukce očekáváte?

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Článek
Dopis od Aleše
Dobrý den, bydlíme s přítelkyní v bytě v paneláku v Praze, a protože stávající stav nám již nevyhovuje, přáli bychom se pustit do kompletní rekonstrukce bytu. Nevíme si rady, jaké jsou možnosti. Zároveň nechceme dělat příliš mnoho stavebních úprav, protože nám v zásadě vyhovuje rozvržení místností, které bychom chtěli ponechat. Určitě preferujeme oddělenou kuchyň i WC.
Nevíme si rady s pračkou, šlo by ji umístit třeba do nějaké komory, aby nebyla v koupelně? Samozřejmě je nutné vybourat stávající koupelnové jádro, takže od toho se odvíjejí případné změny a úpravy. Přáli bychom si nějaké netradiční řešení interiéru. Máme rádi přírodní materiály a nevíme, jak tento byt upravit tak, aby to nevypadalo jako v paneláku. Určitě preferujeme světlejší barvy a přírodní materiály. Doufáme, že nás vyberete.
S pozdravem Aleš K.

Plnění požadavků

Podle požadavků čtenáře jsem ponechala rozvržení místností a nejprve jsem vyprojektovala nové řešení toalety a koupelny. Na nové jádro navazuje kuchyň, která je při tomto řešení přístupná z obývacího prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Rovněž jsem poupravila stěnu mezi ložnicí a předsíní a zvětšila tak ložnici. V předsíni jsem navrhla vestavěnou skříň místo původní komory. Pokoj s balkónem a obývací pokoj jsem spojila v jeden velký funkční obývací prostor.

Účelně každé místo

Velikost bytu je "nafouknuta" iluzí většího prostoru. Zásluha patří již zmiňované otevřené dispozici. Přesto zde má každá část své jasně vymezené místo.

Pečlivý pozorovatel přitom nemůže přehlédnout jednotící prvky. Vybavení bytu bylo z převážné části navrženo na míru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Nový návrh

Ačkoliv se řada lidí myšlence zakázkového nábytku na míru brání, často je to nejlepší řešení. Také v tomto případě bylo možné dokonale sjednotit vybavení jednotlivých částí interiéru.

Je důležité upozornit na některé dominantní prvky. Ty na první pohled budí dojem, jako by zde vyrůstaly spolu s bytem. V tom ale spočívá to pravé umění správného návrhu interiéru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Jsou vaše představy reálné?

Limitujícím faktem uvažovaných změn je vždy původní stav. S některými jeho řešeními se můžeme, ovšem opět za podmínky dodržení všech zákonem stanovených nařízení, poměrně snadno vypořádat. Do této kategorie spadají především nenosné příčky, kde nebývá problém s jejich odstraněním.

Které příčky v bytě jsou nosné, či nikoliv, lze vyčíst z projektové dokumentace domu. Ta by měla být uložena u vlastníka objektu nebo u správce. S těmito informacemi byste se měli seznámit pokud možno co nejdříve, abyste svým plánům a představám mohli hned zpočátku přistřihnout křídla a zbytečně jste neplýtvali časem a energií na nereálné či neúměrně drahé věci.

Vyvarovat se kompromisů

Ke svému novému domovu vždy přistupujeme se značným očekáváním. Komfort bydlení odpovídá současným požadavkům, vybavení a řešení bytu je moderní a účelné.

Bydlet budeme podle svých představ. Tolik obvyklá teorie. Asi na prstech jedné ruky bychom dokázali spočítat, v kolika procentech případů se nám naše představy zcela a bezezbytku naplní.

Většinou jsme postaveni před jasnou otázku: Vezmeme zavděk kompromisem a zvykneme si, nebo začneme situaci řešit tak, abychom opravdu bydleli přesně, jak chceme? Designérka Kateřina Mlejnková radí, jak na to.

Barevná paleta

V tomto návrhu jsem zvolila barevnou paletu tak, že jejím základem je dekor světlého přírodního dřeva se surovým vzhledem se suky a výraznou kresbou. V daném případě jde o bambus. Ten jsem použila jak na podlahu, tak i na nábytek.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Aby ale nebylo všechno příliš „dřevěné“, kombinovala jsem nábytek s antracitovo-hnědým uni dekorem. K těmto dvěma základním materiálům jsem pak připojila bílou a černou. Je ještě namístě připomenout zajímavý dekor tapety v předsíni.

V celém bytě jsem navrhla celoskleněné dveře v kovovém nerezovém rámu. Sklo je zušlechtěno pískováním.

Koupelna a toaleta

Vyhověla jsem požadavku majitelů bytu a pračku jsem "usadila" do prostoru WC, kam se vešlo i malé umyvadlo, zrcadlo, držák na toaletní papír a věšák na ručníky. Podařilo se zde umístit i přiměřené úložné prostory.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

V koupelně jsem navrhla prostornou vanu se sprchovou zástěnou a umyvadlo s dostačujícím úložným prostorem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Zajímavý designový prvek

Obývací prostor jsem navrhla jako multifunkční místo celého bytu, kde se odehrávají zásadní činnosti.

Je zde pracovní kout a velké úložné prostory (dostatek skříněk i velká skříň s posuvnými dveřmi). Uprostřed vzniklé místnosti je velký jídelní stůl pro 6-8 osob.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Kolem okna jsem vytvořila zabudovaný prostor, který slouží jako pohovka nebo lůžko – je zde také úložný prostor a dohromady vytváří zajímavý designový prvek. K tomuto relaxačnímu místu jsem umístila lampu, stolky a dvě křesla. V místnosti nechybí ani závěsná TV na stěně.

Jak dosáhnout požadovaného efektu

Není možné řešit velikost pokoje, kuchyně, chodby a dalších prostor bytu, aniž by současně nebylo jasně řečeno, jaké vybavení zde bude.

V opačném případě se často stává, že je například prostor jídelny příliš dlouhý nebo úzký pro vybraný typ stolu – a přitom by bylo stačilo třeba jen dvacet třicet centimetrů, které by na druhé straně nechyběly, a vše mohlo být přesně tak, jak by mělo.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Proto jsme zde spolu s klienty současně řešili nejen dispoziční uspořádání prostor, ale i přesné umístění a typy mobiliáře. Jen tak je totiž možné dosáhnout požadovaného efektu.

Malá, ale naše

Kuchyň je malá, ale plně funkční. Opět jsem použila přírodní dřevo, a to na pracovní desku a obklad. Kuchyňské skřínky jsou tmavé a vytvářejí zajímavý kontrast v malém prostoru.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Samostatně stojící lednice je umístěna v rohu místnosti, naproti kuchyňské lince.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Sestava skříní s posuvnými dveřmi

Tím, že se ložnice zvětšila, vešla se prostorná postel i sestava šatních skříní s posuvnými dveřmi, vedle které je malý toaletní stolek se zrcadlem.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

Vedle postele je umístěna menší skříň s posuvnými dveřmi a také několik skříněk, které nahrazují komodu.

Foto: Kateřina Mlejnková, časopis PANEL PLUS

S přírodní atmosférou

Celý byt je velmi světlý a díky použití materiálu s dekorem dřeva i ostatních netradičních prvků se podařilo vytvořit "nepanelákový byt," kde převládá přírodní atmosféra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám