Ještě donedávna zde bydlela tradiční čtyřčlenná rodina - rodiče a dva dospívající synové. Rodiče byt obývali ještě před narozením dětí, stárnul společně s nimi a tak, jak šel čas, docházelo na menší stavební, nebo spíš kutilské úpravy.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Byt byl pěkný, udržovaný, ale jeho zařízení časem zestárlo. Proto, když oba synové dospěli a odešli z domova, rozhodli se manželé přistoupit k jeho modernizaci a celkové rekonstrukci.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Původní stav

Původní stav

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Reference fungují

Když dospějete k potřebě úpravy svého bydlení, tak první co je potřeba učinit, je rozhodnutí, zda se do práce pustíte vlastními silami nebo přizvete odborníka. Zde bylo rozhodování snadné, majitelé měli představu kvalitně a profesionálně provedené práce a také potřebovali pomoct s řešením některých detailů.

Na doporučení rodinné známé oslovili firmu ZAKI design, která prováděla rekonstrukci také jejího bytu. Osobní reference jsou vždycky nejlepší. Máte záruku, že firma, které se svěříte, svou práci odvede k vaší plné spokojenosti. Po zaměření bytu a 3D vizualizaci nového interiéru vzniklo konečné řešení nové dispozice bytu a práce na dlouho očekávané rekonstrukci mohly začít.

Dispozice bytu

Dispozice bytu

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Ještě před tím ale pracovníci firmy vyslechli majitele a probrali s nimi jejich představy a potřeby. Při podobné práci je potřeba brát v úvahu nejenom dispozice bytu, ale také životní styl obyvatel, jejich koníčky a zájmy.

Kuchyň a obývák v novém

V původním stavu byla kuchyň volně propojena s obývákem. Tento stav vždy plně vyhovoval, co ale nebylo šťastně řešené, bylo vybavení kuchyně. Pracovní plocha probíhala podél jedné stěny a zbylý, relativně velký prostor byl nevyužitelný. Proto je v nové podobě řešení maximálně efektní a dvojnásobnou plochu si majitelka nemůže vynachválit.

Nová kuchyňská sestava disponuje podstatně větší úložnou i pracovní plochou. Aby úzký prostor nepůsobil stísněně, jsou skříňky čistě bílé. Nad pracovní deskou není obvyklý obklad, ale světle béžová hladká deska.

Nová kuchyňská sestava disponuje podstatně větší úložnou i pracovní plochou. Aby úzký prostor nepůsobil stísněně, jsou skříňky čistě bílé. Nad pracovní deskou není obvyklý obklad, ale světle béžová hladká deska.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Jídelní stůl se posunul jen o malý kousek dál a tvoří logický předěl mezi pokojem a kuchyní. Úprava obýváku byla ze všech prací nejsnadnější. V podstatě se jenom starý nábytek nahradil novým, na míru zhotoveným.

Veškerý nábytek v interiéru je zhotovený na míru. Tak bylo možné snadno dosáhnout materiálové i barevné jednotnosti. Opakují se v podstatě jen tři barvy, základní bílá, dominantní tmavý ořech a světle béžová.

Veškerý nábytek v interiéru je zhotovený na míru. Tak bylo možné snadno dosáhnout materiálové i barevné jednotnosti. Opakují se v podstatě jen tři barvy, základní bílá, dominantní tmavý ořech a světle béžová.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Subtilní skříňky nijak nezatěžují malý prostor, ale poskytují dostatek úložné i odkládací plochy.

Z obýváku zmizel veškerý velký nábytek, jen naproti sedačce je subtilní nízká skříňka a za ní na stěně výrazný panel s dekorem tmavého ořechu. Horizontálně zavěšené bílé skříňky dokonale splývají se stěnou.

Z obýváku zmizel veškerý velký nábytek, jen naproti sedačce je subtilní nízká skříňka a za ní na stěně výrazný panel s dekorem tmavého ořechu. Horizontálně zavěšené bílé skříňky dokonale splývají se stěnou.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Vtipné okno do koupelny

Asi největší proměnou prošel střed bytu – tradiční bytové jádro s koupelnou a toaletou. Bylo kompletně odstraněno a při bourání narazili dělníci na nepříjemnou a nečekanou překážku - oproti obvyklému stavu zde byla jedna příčka panelová. Bylo ji tedy potřeba náročně odstranit.

V koupelně je zajímavý prvek – okno z mléčného skla, které vede do chodby. Tudy přichází do uzavřeného prostoru denní světlo.

V koupelně je zajímavý prvek – okno z mléčného skla, které vede do chodby. Tudy přichází do uzavřeného prostoru denní světlo.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Bourací práce zabraly dva dny a znamenaly zatěžkávací zkoušku také pro sousedy v domě. Každý, kdo si něčím podobným prošel, ví, jak nepříjemně panelové stěny rezonují a obtěžují i přes několik pater a stěn. Se značnou dávkou ohleduplnosti a tolerance na obou stranách nakonec tato nepříjemná epizoda skončila a mohlo se konečně přistoupit k samotné úpravě interiéru.

Koupelnu návrh propojil s toaletou a přidal i kousek prostoru, který byl za již zmiňovaným panelem a tvořil malou odkládací komoru. Do místnosti se tak vešla veliká a pohodlná vana.

Vybouráním jádra se propojil prostor WC a koupelny. Aby toaleta měla dostatek soukromí je dodělená nízkou příčkou, která nijak nezatěžuje prostor.

Vybouráním jádra se propojil prostor WC a koupelny. Aby toaleta měla dostatek soukromí, je oddělena nízkou příčkou, která nijak nezatěžuje prostor.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

WC, které stojí na svém původním místě, je od zbytku prostoru odděleno jen malou dřevěnou příčkou. Tím je ponecháno dostatečné soukromí tohoto intimního místa. Díky stavební úpravě přibyl do koupelny zajímavý detail.

Do přizděné stěny bylo zasazeno okno z mléčného skla. Jím vstupuje do koupelny denní světlo a zároveň dodává sevřené místnosti pocit prostoru a vzdušnosti.

Barevnost v koupelně je shodná se zbytkem interiéru – dřevo v dekoru ořechu a béžová. Na podlahu byla vybrána černá barva. Pro oživení prostoru se černý pás opakuje také v rohu nad vanou.

Předsíň v novém světle

Pračka, která jinak zabírala značnou část koupelny, našla úplně nové místo. V předsíni byly původně úložné prostory řešené sníženým stropem. Tohle obvyklé, ale ne moc praktické řešení značně snižuje prostorový komfort místnosti.

Díky tomu, že zmizely dveře na WC, mohl být prostor na konci chodby využitý po vybudování komory. A zde také našla své nové místo již zmiňovaná pračka.

Spojovací úzká chodba mezi předsíní a obývákem. Okno, které vidíme na levé straně vede do koupelny.

Spojovací úzká chodba mezi předsíní a obývákem. Okno, které vidíme na levé straně, vede do koupelny.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Přívod vody a odpad nebyl problém s ohledem na blízkost stoupaček. Ve zbytku komory jsou potom regály na uložení sezónní obuvi, nářadí nebo úklidových potřeb.

Další místo na ukládání je opět u stropu, tentokrát ale ne v podobě robustního patra, ale jen malých horizontálních skříněk lemujících celou šířku stěny. Tyto skříňky jsou kompletně bílé, proto pohledově nenápadné.

Podlaha jako pomyslná tečka

Další výraznou proměnou prošly podlahy. V celém bytě byly kompletně vyměněny a položeny nové, v dekoru běleného ořechu. Pohledově se tak celý interiér sjednotil.

Také dveře a zárubně se dočkaly proměny. Staré ocelové byly vysekané a místo nich přišly nové opět v nenápadném bílém provedení. Samozřejmostí jsou zcela nové rozvody vody, elektřiny a odpadu.

Protože po rekonstrukci zmizely dveře na WC, mohla být část prostoru předsíně využitá jako komora, kam se vešla i pračka. Tenhle velký spotřebič jinak zpravidla zabírá velkou část koupelny.

Protože po rekonstrukci zmizely dveře na WC, mohla být část prostoru předsíně využita jako komora, kam se vešla i pračka. Tenhle velký spotřebič jinak zpravidla zabírá velkou část koupelny.

FOTO: Robert Žákovič, časopis PANEL PLUS

Zatím je v bytě rekonstruována jen část, kterou můžeme nazývat společenská – obývák, kuchyně a vstupní prostory, pochopitelně také koupelna s toaletou. Ložnice a bývalý dětský pokoj jsou ještě v původním stavu, ty na svoji proměnu teprve čekají.

V ložnici dojde pravděpodobně jen k výměně nábytku a podlahy, druhý pokoj se promění v pracovnu, pokoj pro hosty a časem možná v pokojík pro přespání vnoučat.

Celá realizace, včetně návrhů, přestavby a zhotovení veškerého mobiliáře byla provedena firmou v době letních prázdnin, kdy manželé bydleli na chatě a do bytu jezdili pouze na kontrolní dny. Rekonstrukce trvala čtyři týdny a celková částka veškerých prací, služeb i zakázkového vybavení nakonec činila 450 000 Kč.